A brit királynő kitüntette Colin Firth-öt

London |

<p>Az egyik legmagasabb állami kitüntetésben részesítette születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit királynő Colin Firth-öt: a brit színész, aki A király beszéde című filmben az uralkodó apját, a néhai VI. György királyt alakította, a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatában (CBE) részesül.</p>

Firth a királynő - szombaton ismertetett - idei születésnapi kitüntetési listájára került fel a szórakoztatóipar, az üzleti élet és a sport jeles képviselőinek társaságában.

A brit filmsztárnak VI. György személyében egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie. VI. György soha nem készült és nem is vágyott az uralkodói a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után - az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen  váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott - az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű - VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt - a filmben Helena Bonham Carter által alakított - Erzsébet anyakirályné tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?