A belső erő tiszta képei

<p>Először rendeztek retrospektív kiállítást Miroslav Cipár festészetéből. A Pálffy-palotában látható tárlaton 108 alkotás szerepel a művész korai korszakától, a hatvanas évektől egészen napjainkig. 22 kép speciálisan erre a tárlatra készült. A festmények nem aktualitásokról, nem társadalmi problémákról vallanak, hanem általános érvényű emberi-egyéni témákkal szólítják meg a nézőt.</p>

TALLÓSI BÉLA

Miroslav Cipár művészete műfajilag is gazdag: a közönség elsősorban kitűnő illusztrátorként ismeri, ugyanakkor egyebek közt szabad grafikát, kalligráfián alapuló műveket, asszamblázsokat is alkotott. Illusztrációinak mélysége abban rejlik, hogy alkalmas formákkal és illeszkedő színekkel a szöveg lelkét formálja vizuálisan érzékelhetővé. Teszi ezt olyan eszközökkel, amelyek első látásra bekéredzkednek a tudatba: megfogják a nézőt és hatnak rá. A vizuális forma és az irodalmi mű lelkének találkozásából az egyéni lét érthető, tiszta, időtlen, örökérvényű kérdéseit úgy fogalmazza meg, hogy azonosulni lehet vele: ezért olyan népszerűek az illusztrációi – a szó legtisztább értelmében.

A 2010-ben elhunyt Kass János grafikusművész és illusztrátor mindig elismeréssel és nagy tisztelettel beszélt Miroslav Cipárról és illusztrációs munkásságáról. A szlovák képzőművész magyar kollégája meghívására 2004-ben a szegedi Kass Galériában is kiállított, s budapesti kiállítását Kass János nyitotta meg. Annak a pozsonyi kiállításnak a megnyitóján pedig, amelyen a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában Kass János két Tragédia-ciklusát állították ki, Miroslav Cipár beszélt Kass Jánoshoz fűződő kapcsolatáról. „Engem Mirkónak szólított – mesélte. – Hangsúlyos hosszú ó-val ejtve, hogy Mirkó. Soha senki nem szólított így. Talán csak egyedül az édesanyám. És ez nagyon kedves volt számomra. A Mirkó azonban Kass Jánosnál nem csak a becéző kicsinyítő képzős változatot jelentette. E nyomatékos ó-használat abból is fakadt nála, hogy ő nagyon komótos volt, megfontoltan lassú, szinte már szertartásos. Mindig eltartott nála egy kis ideig, amíg reagált valamire. Ezzel végtelen nyugalmat tudott árasztani, és kölcsönös bizalmat tudott kelteni.”

A Miroslav Cipár festői munkásságát bemutató kiállítás egyfajta festészettörténet is: azt mutatja, ahogy a szlovák művész a múlt század hatvanas éveitől kezdődően teret hódító irányzatokra reagált, saját belső szűrőjét használva, illetve ahogy saját eszközök használatával megjárta a korszak festészeti kísérleteinek útját.

Festészete az egyéni lét kérdéseit boncolgató gesztussal kapcsolódik a grafikájához, ám ugyanezzel el is tér tőle. Festészeti munkáin, mivelhogy nem kötődnek másik műalkotás lelkéhez, az egyén, az egyéniség kibontakozása, egyben kibontása-kibontakoztatása más perspektívát kap: nincs kötve, nincs behatárolva, korlátlan távlatokkal tágulhat. A festői fantázia forma-, szín-, anyag- és mindenféle eszközhasználat révén erőteljesebben szabadjára engedett. A művész azt az elvet követheti, hogy a legtisztább festészet az, amelyik nem annak a kényszerű keresésnek a nyomán születik, hogy mit hogyan kell megfesteni. A legtisztább festészetben egyfajta szabad belső erő kivetüléseként születik meg a kép.

Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója, a kiállítás kurátora így fogalmaz: „Miroslav Cipár számára fontos, hogy a festmény olyan látványt nyújtson, ami megragad a néző emlékezetében. Ahogy ő maga mondja, »színes szenzációt« nyújtson a kép. Festményei azonban nem csak a szemnek tetszetősek. A sugárzóan erős vizualitásuk mögött rejlő mélységükkel erős hatást gyakorolnak a lélekre is.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?