A belga csoda nálunk

Elso olvasásra nem akartam elhinni, hogy van ilyen: egy mindössze négyszáz lakosú belga települést egy hétvégére könyvfaluvá alakítottak át. Az esemény hatalmas sikert aratott, három nap alatt tizenötezren látogattak el erre a könyvünnepre.

Elso olvasásra nem akartam elhinni, hogy van ilyen: egy mindössze négyszáz lakosú belga települést egy hétvégére könyvfaluvá alakítottak át. Az esemény hatalmas sikert aratott, három nap alatt tizenötezren látogattak el erre a könyvünnepre. Pár napja azon gondolkodom, miként lehet ez? Mert ha a világ nyolcadik csodáját tudná a magáénak az a kis belga település, megérteném. Hiszen annak, ugye, lehetne és biztos lenne is olyan kisugárzása, amely egy hétvégén tizenötezer turistát csalogat a helyszínre. Csakhogy nem a nyolcadik csodáról van szó! Bár tudja fene!... Meglehet, éppen az a nyolcadik csoda, hogy egy négyszáz fos település is lehet vonzó, még akkor is, ha csalogatóként „csupán” könyveket kínál. Akkor viszont a település könyvünnepének megszervezoi valami olyan titok birtokában vannak, mint egykor egy másik csoda megteremtoi, a piramisépítok voltak. Ha ez így van, akkor – mivel tolük még lehet, nem úgy, mint a piramisépítoktol – el kellene tanulni a módját, s ezt a nyolcadik csodát másolni kellene.

Mondjuk, megpróbálkozni azzal, hogy valamely falunapon a lakodalmas rocktól hangos kolbászos sátor, valamint a lufinyuszikat és az ízléstelen hacukákat árusító stand között felállítunk egy könyvsátort is, amelyben persze nem a portékája és a munkája iránt közömbös, frusztrált leányka ücsörögne mellig becsúszva a pult alá. Nem, nem amolyan statisztikát javító „púp a hátamon”-eseményben kell gondolkodnunk, hanem jó piacszervezéssel, alapos reklámmal elokészített könyvünnepre, amelyen kívánatosabbnál kívánatosabb kötetekben tornyosulnának a klasszikusok, valamint a kortárs magyar irodalom és világirodalom A-tól Z-ig. Beleértve a gyermekirodalmat és a magyar népmeséket is, amelyeknek Japánban lassan nagyobb sikerük van, mint idehaza. Meg kellene próbálni összehozni egy ilyen könyvvásárt, hadd derüljön ki, mit tesz nálunk a belga csoda! Persze, megmondom én elore, mit: megbukik. A kutya se vakkantana a könyvsátor felé. Nem létezik olyan csoda, amely újra vonzóvá tenné a könyvet, oly mértékben, hogy kis településen ünnepet lehetne építeni rá. Tizenötezer könyvimádót vonzó vásárt. Ahhoz újra kellene születnünk. Valahol Belgiumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?