A Bathory és az Oscar

Pozsony |

<p>A Szlovák Filmakadémia prezídiuma jogtalanul zárta ki Juraj Jakubisko rendező Bathory című filmjét a testület tagjainak azon szavazásából, mely Oscar-díjra jelöl mozgóképes alkotást az adott év hazai terméséből - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Deana Jakubisková-Horváthová, a film producere.</p>

A prezídium ezáltal a Bathoryt, amely a szlovák film legújabb kori történelme legsikeresebbnek minősíthető darabja, minthogy idehaza 450 ezren látták - a csehországi nézettségi statisztikával megtoldva ezt az számadatot, több mint egymillióan voltak rá kíváncsiak eddig -, megfosztotta a szavazás lehetőségétől, hogy szlovák színekben versenybe szálljon az Amerikai Filmakadémia díjáért a külföldi film kategóriában.
A kizárás oka, hogy a film állítólagosan nem teljesíti a jelölés feltételeit, mint hogy angol nyelven is leforgatták, vagyis angol verziója is létezik. A szlovák-cseh-magyarangol koprodukcióban, ám 60 százalékos szlovák költségvetési, kreatív és kivitelezési részvétellel készült alkotást ezzel szemben az SZK Kulturális Minisztériuma által 2005-ben meghatározott státus is szlovák filmnek minősíti - e státus a Jakubisko Film Slovakia s.r.o-nak fő produceri minőséget szab meg. A státusból adódó tényt (hogy a Bathory szlovák filmalkotás) erősíti a Szlovák Filmintézetnek a produceri céghez eljuttatott levele is. „Ebben annak főigazgatója figyelmeztet bennünket arra: szlovák producerként ne mulasszuk el az intézettel szembeni azon törvényi kötelességünk teljesítését, hogy a szükséges dokumentációt és kópiát a filmarchívum rendelkezésére bocsássuk“ - mondta Jakubisková. Amint a tájékoztatón szó volt róla, a kizárással kapcsolatban az is sajnálatos, hogy ez a hozzáállás megfosztja a Bathoryt attól a lehetőségtől, hogy a produkciónak azt a vállalt üzenetét esetleg közvetíteni tudja olyan magas fórumon, mint az Amerikai Filmakadémia talaja, hogy Európának ebből a régiójából, ez a kis ország képes ilyen mozgóképes megaprodukció kivitelezésére. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?