Kultúra

GALÉRIA: ’68-as sajtófotók Bécsben

Bécs | A legrangosabbnak számító, immár 160 éve működő bécsi sajtóklub, a Presseclub Concordia nagytermében 1968-as sajtófotók tárlata látható. Ennek az esztendőnek a fő európai politikai eseménye a csehszlovák politikai helyzet volt, így a kiállítás anyaga is nagyrészt ezt dokumentálja. Több képet is láthatunk Alexander Dubčekről, a tüntetőkről, a bevonuló tankokról.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. április 2. 14:25

(A szerző fotói a kiállításról)

Különösen érdekes anyag az a képsor, amely a bécsi Stephansplatzon lezajlott diáktüntetést mutatja be, ahol az oktatási reformok követelése mellett, a csehszlovák helyzetre is felhívták a figyelmet. Prága meghódítói: 1939-ben Hitler, 1968-ban Brezsnyev! – hirdeti egy plakát az egyik képen. A politika mellett a sportéletet Emil Zátopek portréja jeleníti meg.

Csehszlovákián túl egy-két képen a korszak olyan hírességeit is láthatjuk, mint Pelé, Nitsch, Hundertwasser és a Beatles. Martin Luther King temetésén is „részt vehetünk”, Lisl Steiner képeinek köszönhetően. Az 1927-es születésű sajtófotósnak az Anschluß után kellett elhagynia szülővárosát. Bécsből Argentínába költözött szüleivel, majd képeinek sikere révén New Yorkba tehette át lakóhelyét, ahol ma is él. 

Több kép látható a híres osztrák fotóművésztől, Franz Goësstől is, aki 1968-ban Csehszlovákiában tartózkodott, és fotóriportjaiban a prágai reformerőfeszítéseket rögzítette a kezdetektől egészen a Varsói Szerződés csapatainak bevonulásáig.

A kiállítás május végéig előzetes bejelentkezés alapján látogatható, mivel a teremben sajtótájékoztatókat tartanak. 

Posta Ákos István

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+1
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?