GALÉRIA: ’68-as sajtófotók Bécsben

’68-as sajtófotók Bécsben
Bécs |

A legrangosabbnak számító, immár 160 éve működő bécsi sajtóklub, a Presseclub Concordia nagytermében 1968-as sajtófotók tárlata látható. Ennek az esztendőnek a fő európai politikai eseménye a csehszlovák politikai helyzet volt, így a kiállítás anyaga is nagyrészt ezt dokumentálja. Több képet is láthatunk Alexander Dubčekről, a tüntetőkről, a bevonuló tankokról. 

Különösen érdekes anyag az a képsor, amely a bécsi Stephansplatzon lezajlott diáktüntetést mutatja be, ahol az oktatási reformok követelése mellett, a csehszlovák helyzetre is felhívták a figyelmet. Prága meghódítói: 1939-ben Hitler, 1968-ban Brezsnyev! – hirdeti egy plakát az egyik képen. A politika mellett a sportéletet Emil Zátopek portréja jeleníti meg.

Csehszlovákián túl egy-két képen a korszak olyan hírességeit is láthatjuk, mint Pelé, Nitsch, Hundertwasser és a Beatles. Martin Luther King temetésén is „részt vehetünk”, Lisl Steiner képeinek köszönhetően. Az 1927-es születésű sajtófotósnak az Anschluß után kellett elhagynia szülővárosát. Bécsből Argentínába költözött szüleivel, majd képeinek sikere révén New Yorkba tehette át lakóhelyét, ahol ma is él. 

Több kép látható a híres osztrák fotóművésztől, Franz Goësstől is, aki 1968-ban Csehszlovákiában tartózkodott, és fotóriportjaiban a prágai reformerőfeszítéseket rögzítette a kezdetektől egészen a Varsói Szerződés csapatainak bevonulásáig.

A kiállítás május végéig előzetes bejelentkezés alapján látogatható, mivel a teremben sajtótájékoztatókat tartanak. 

Posta Ákos István

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?