3. Nemzetiségi Fesztivál

Az előző évfolyamoktól eltérően idén párhuzamosan két helyszínen, Homonnán és Pozsonyban zajlik majd a 3. Nemzetiségi Fesztivál, amelynek fő célkitűzése, hogy ráirányítsa a többségi nemzet figyelmét az országban élő, pontosan egy tucatnyi kisebbségre, s elősegítse azok egymás kölcsönös megismerését is.

Pék ZoltánSomogyi Tibor felvételeA háromnapos fesztivál fő szervezője a Music Art ügynökség, társszervezői pedig Homonna városa és a Nemzetközi Menekültügyi Hivatal (UNHCR) szlovákiai kirendeltsége. Fő támogatója az SZK Kulturális Minisztériumának Kisebbségi Kultúrák Főosztálya, a védnökséget pedig olyan közjogi méltóságok vállalták, mint Ivan Gašparovič államfő, Mikuláš Dzurinda miniszterelnök és Bugár Béla megbízott házelnök.

Pék Zoltánnal, a Music Art ügynökség igazgatójával az idei programkínálatról és az eddigi tapasztalatokról beszélgettünk.

Miben lesz más az idei, 3. Nemzetiségi Fesztivál?

Minden évfolyam eleve különbözik a helyszínben. A célunk az, hogy a fesztivált mindig más vidékre vigyük el. Ezért volt az első fesztivál Tornalján, a második Pozsonyban, a harmadik helyszínül pedig Homonnát választottuk. Hasznosítva a tavalyi tapasztalatainkat és a pozitív visszhangot, idén is megtartottuk a pozsonyi helyszínt, és úgy tervezzük, hogy a háromnapos fesztivál egy napja a jövőben is a fővárosban lesz. Pozsony a turisták számára is vonzó, és úgy gondolom, attraktív helyszínt nyújt a kisebbségi kultúrák prezentálására. Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is rajzversenyt hirdettünk a gyerekek számára, a téma a környezetvédelem volt. Nagy öröm számunkra, hogy ebben az évben rekord számú, több mint ezer, különböző technikával készített munka érkezett be. Ezek közül a legjobbak a homonnai reneszánsz kastélyban június 9-én nyíló kiállításon lesznek megtekinthetők.

Miért éppen Homonnát választották „kihelyezett helyszínként”?

Homonnán és környékén ruszinok élnek, de a többi kisebbséggel nincs módjuk találkozni az ott lakóknak. Mi azt szeretnénk, ha minél szélesebb körben a köztudatba kerülne az itt élő kisebbségek kultúrája. A másik érv, ami Homonna mellett szólt, hogy nagyon kedvező fogadtatásra találtunk a városban. Homonna végtelenül nyitott és készséges volt, nagyon jó együttműködés alakult ki a városi hivatallal.

Melyik kisebbség áll az idei seregszemle középpontjában?

Az első évfolyam a magyar kisebbség kultúrája köré épült, tavaly a romák kaptak szélesebb bemutatkozási lehetőséget, idén pedig a húszezres lélekszámú cseh kisebbséget állítottuk középpontba. A cseh kultúra képviselői túlnyomórészt Pozsonyban lépnek közönség elé. A fesztivál fővárosi része a sörfesztivál keretében zajlik majd, egyebek mellett azért is, mert a csehek nemzeti itala a sör. A Homonnán zajló programban a régióban nagy számban élő nemzetiségek, az ukránok, a ruszinok, a lengyelek mutatkoznak be, de ott lesznek a többi kilenc nemzetiség képviselői is, fellép példul Szvorák Katalin és a Csámborgó együttes, a buzitai Kelepelők, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes és muzsikálni fog Potta Géza is.

Van az idei fesztiválnak még egy sajátossága, mégpedig hogy nem csupán az itt élő nemzetiségekre fókuszál.

Valóban nem csupán rájuk, hanem a menekültekre is. Homonnán ugyanis a menekültek világnapja, június 20-a alkalmából ebben a hónapban egy új menekülttábor nyitja meg kapuit, és ennek kapcsán a város ünnepi műsort szeretett volna rendezni. Mivel azonban a kisebbségi fesztivál és az említett műsor időpontja nagyon közeli volt, úgy gondoltuk, összekapcsoljuk a két rendezvényt. Abból a meggondolásból is, hogy a Szlovákiába érkező menekültek – akiknek egy része menekült státust nyerve itt talál új otthonra – szintén kisebbségként élik életüket. Nekik fog szólni Homonnán a Művészek a menekültekért elnevezésű gálaműsor.

Kiket láthatunk Pozsonyban?

Többek között napjaink egyik népszerű cseh együttesét, a Butyt, de itt lesz Marta Kubišová és a folkénekes Honza Nedvěd is. A magyar színeket az Ifjú Szivek, a Ghymes és Vázsonyi János képviseli.

A cseh művészek hogyan fogadták a felkérést?

Nem volt probléma megnyerni őket ennek a műsornak, mivel a nemzetiségi kultúra bemutatásáról van szó, így nagyon szívesen és örömmel jönnek.

Mennyiben változik a fesztiválprogram struktúrája?

Továbbra is a folklóregyüttesek játsszák a főszerepet, mivel abból kell kiindulnunk, hogy nem minden kisebbségnek van lehetősége más műfajban bemutatkozni. Vannak kisebbségek, amelyeknek csupán gyermek folklórcsoportjaik vannak, tehát még felnőtt csoportjuk sem működik. Terveink között szerepel, hogy a fesztivál keretében kisebbségekről szóló dokumentumfilmeket is bemutatnánk, mivel azonban nem minden kisebbségről készültek ilyen filmek, ezt egyelőre nem tudjuk preferálni. Azt akarjuk, hogy a fesztiválon részt vevő kisebbségek összehasonlítható produkcióval álljanak a közönség elé. És a hagyományok, a folklór az, ami valamennyi Szlovákiában élő nemzetiségnél élő, és ennek alapján kialakítható róluk egyfajta kép.

Milyen érdeklődésre számítanak?

Tavaly 18 ezres, két éve pedig 12 ezres volt a látogatottság a három nap folyamán. Jó érzéssel tölt el, hogy a fesztivál fogadtatása kedvező, mert azt bizonyítja számunkra, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre. Az sem véletlen, hogy mindig erős reklámkampány előzi meg a fesztivált, ugyanis magának a reklámnak is az a célja, hogy bejuttassa a köztudatba: Szlovákiában számos kisebbség él.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?