2003 sztárcsapata: Black Eyed Peas

Ismerősöm már valamikor februárban felhívta a figyelmemet a Black Eyed Peas nevű zenekarra, fogadkozott, hogy az albuma nagyot durran majd. Máig sem tudom honnan szedte az információkat, de jóslata beigazolódott, a trióból lett kvartett lemeze, a májusban megjelent Elephunk minden várakozást felülmúlt, és 2003 legnagyobb slágere is a csapathoz kötődik, a Where Is The Love? miután az amerikai öszszesítéseket meghódította, hat hétig vezette az angol kislemezlistát.

A Black Eyed Peas különlegessége abban rejlik, hogy egyesíteni tudta a keményvonalas hip-hop és breakzene elemeit a rádióbarát dallamokkal. Az alapító tagok, will.i.am és apl.de.ap a gimnáziumban barátkoztak össze 1989-ben, ezután megalapították a Tribal Nation nevű breakcsapatot. Később a táncnál is jobban érdekelte őket a hip-hop, és létrehozták az Atban Klann elnevezésű formációt. Első lemezszerződésüket az Eazy-E vezette Ruthless kiadónál kapták meg 1992-ben. Muzsikájuk azonban nem illett bele a keményebb hip-hopot játszó bandák által meghatározott irányvonalba, így a felvett hanganyaguk nem jelent meg. 1995-ben Eazy-E életét vesztette, ezért a kapcsolat is megszűnt a kiadóval. Ebben az évben csatlakozott a bandához a szintén breaktáncos múlttal rendelkező Taboo, így született meg a Black Eyed Peas. A formáció már az induláskor a szociálisan érzékeny, de a gengszterséget elvető, tanító célzatú hip-hop egyik nagy reménységének számított Amerika nyugati partján. A rappelő és breaktáncoló fiúk nagy népszerűségre tettek szert a Los Angeles-i klubokban, így figyelt fel rájuk az Interscope lemezkiadó. Debütáló lemezük, az 1998-as Behind The Front jó kritikákat kapott, de szélesebb körben nem vált ismertté. Második albumukat 2000-ben adták ki Bridging The Gap címmel. A produkciót a szakma óriási lelkesedéssel fogadta, ám az átütő siker ismét elmaradt. A lemez egyik húzódala, a Macy Gray közreműködésével készült Request+Line megmutatta a követendő utat: a trió felvett negyedik tagnak egy énekesnőt. Ugyan korábban is gyakran léptek fel vokalistanővel kiegészülve, de az idei évtől egy vagány csaj, Fergie gondoskodik a feminin jelenlétről és a slágeres refrénekről, az alapokat pedig a lemezcímhez méltóan (Elephunk) a hip-hop zenei megmentőjével, a funkkal oltották be.

Az albumon több vendégszereplő működik közre, a Where Is The Love? refrénjét Justin Timberlake énekli. A dal nagy szociális érzékenységről tesz tanúbizonyságot, és a tömegpusztító fegyverek használata ellen is szól, a zenekar mégsem az amerikai elnök munkáját kritizálja benne, egyszerűen csak a békét hirdeti. A szöveg valóban félreérthető, ezért a megjelenéskor egyáltalán nem volt biztos, hogy sláger lesz belőle. A tagok is tartottak attól, hogy dalukat a média és a közönség félreérti, így a Dixie Chicks-lányok sorsára jutnak, akiket a Bush ellenes megnyilvánulásuk óta bojkottál az amerikai közönség és újságíró szakma. „Nem akarunk durvák lenni, mert akkor a rádiók sem játszanák a számainkat” – nyilatkozták.

Az új felállású Black Eyed Peas az egyik legesélyesebb arra, hogy elfoglalja a hip-hop zenében a The Fugees régóta üres helyét. A zenekar nagy reményekkel vág neki a 2004-es esztendőnek, hiszen a soron következő Grammy-díjátadáson négy kategóriában is jelölték. Biztosan nem marad díj nélkül. (pj, d)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?