2002-es Oscar-jelöltek

Kedden hozták nyilvánosságra az idei Oscar-jelöltek névsorát. Az Amerikai Filmakadémia 13 kategóriában jelölte A Gyűrűk urát, míg az Egy csodálatos elme és a Moulin Rouge 8-8 díjra esélyes. A francia filmipar sikerét jelenti az Amelie 5 jelölése.

Kedden hozták nyilvánosságra az idei Oscar-jelöltek névsorát. Az Amerikai Filmakadémia 13 kategóriában jelölte A Gyűrűk urát, míg az Egy csodálatos elme és a Moulin Rouge 8-8 díjra esélyes. A francia filmipar sikerét jelenti az Amelie 5 jelölése.

Az Arany Glóbusz díjkiosztón csalódnia kellett, az Oscar-gálán viszont biztosan sokat szerepel majd a színpadon a Gyűrűk Ura stábja, a trilógia első részét ugyanis 13 kategóriában jelölte az Amerikai Filmakadémia. A jelölések között találjuk a legrangosabbakat, így a legjobb film, legjobb rendező (Peter Jackson) a legjobb mellékszereplő (Gandalf: Ian McKellan) és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákat.

A fantasy-ópusznál egyenletesebb díjesőre számíthat az ausztrál Baz Luhrman musicalfilmje. A díjakkal egész évben elhalmozott Moulin Rouge 8 kategóriában érdekelt, többek között a legjobb színésznő (Nicole Kidman), legjobb operatőr (Donald McAlpine), kosztüm, vágás, smink, legjobb film és hang kategóriákban. Szintén 8 szobrot kaphat az Arany Glóbuszon is sikerrel szereplő Egy csodálatos elme, mely egy skizofrén Nobel-díjas zseniről szól. A főszereplő Russel Crowe-t ismét jelölték a legjobb férfi színész kategóriában, de emellett a rendezés, a hangmérnöki munka, smink, filmzene is elismerésre számíthat.

Az Egy csodálatos elme szintén bekerült a legjobb filmek közé, így A Gyűrűk ura, a Moulin Rouge mellett együtt versengenek a Robert Altman rendezte Gosfork Park-kal és Graham Leader és Ross Katz producerek által készített In The Bedroom-mal.

A legjobb női főszereplő kategóriában új arcok és többszörösen jelölt sztárok versengenek. Sissy Spaceket (In The Bedroom) idén jelölik hatodszorra, 1980-ban ugyanebben a kategóriában kapott díjat a Szénbányász lánya drámában nyújtott alakításáért. Nagy esélyesnekj tartják Nicole Kidmant, aki a Moulin Rouge kurtizánja szerepében győzte meg a jelölőbizottságot. A kategóriában verseng még Renée Zellweger (Bridget Jones naplója), Halle Berry (Monster's Ball), Judi Dench (Iris). A férfiaknál idén több egykori jelölt, sőt díjazott is feltűnt. Russel Crowe-t tavaly a Gladiátorért, Denzel Washington pedig 1989-ben az "54. hadtest"-ben mellékszereplőként nyújtott alakításáért kapta a díjat. Washington most egy drognyomozót alakít a The Training Day-ben, aki túl messzire merészkedik a rendőri és bűnözői szerepek összemosásában. A kategóriában jelölték még Sean Penn-t (I am Sam), a Muhammed Ali-film csillagát, Will Smith-t (Ali) és az Alul semmiből ismert brit Tom Wilkinson-t (In The Bedroom). A rendezőknél idén különösen erős mezőny jött össze: Ron Howard (Csodálatos elme), Ridley Scott (Sólyom végveszélyben), Robert Altman (Gosfork Park) és Peter Jackson (A Gyűrűk Ura) mellett David Lynch (Mulholland Drive) is esélyesek a díjra.

A díjkiosztó ceremóniát március 24-én rendezik, Whoopi Goldberg vezetésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?