Több mint ezer európai gazda tüntetett Brüsszelben az EU környezetvédelmi politikája ellen

gazdatuntetes

Számos európai országból több ezer gazda gyűlt össze kedden Brüsszelben, hogy az Európai Unió környezetvédelmi politikája ellen tüntessen, amely a tiltakozás szervezői szerint aláássa az európai mezőgazdaság versenyképességét, és veszélyezteti a gazdálkodók érdekeit.

A demonstráció fő szervezője egy hollandiai szervezet, a Farmers Defence Force (FDF), amely 2022 óta a tiltakozik a holland kormány zöldpolitikája, különösen a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló terv ellen.

A hatósági számadatok szerint az egész napos tiltakozáson mintegy 1200 tüntető vett részt, akik 500 traktorral a város északi részén fekvő turistalátványossághoz, az Atomiumhoz vonultak. A rendőrség megakadályozta, hogy a tüntetők megközelítsék az uniós intézmények épületeit Brüsszel központjában.

A fő belgiumi mezőgazdasági szakszervezetek nem csatlakoztak a tüntetéshez. A Vallóniai Mezőgazdasági Szövetség szóvivője a The Brussels Times hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a szervezet szerint a tiltakozás nem időszerű a belga szövetségi választások közelsége miatt.

„A demonstráció időzítése nem túl megfelelő: túl késő ahhoz, hogy meggyőzzük a jelenlegi kormányt, hogy változtasson a politikáján, és túl korai ahhoz, hogy a következő kormánynak elmagyarázzuk érveinket” – mondta.

A Boerenbond, Flandria és Kelet-Belgium legnagyobb gazdaszövetsége sem képviseltette magát a tüntetésen, szóvivőjük szerint a szervezet inkább „a párbeszédet választja a gazdák hangjának felerősítése érdekében”, de támogat mindenkit, aki „tisztelettudó és méltóságteljes módon képviseli a termelőket.”

A Copa-Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők legerősebb érdekvédelmi szervezete szintén arra kérte tagjait, hogy ne vegyenek részt az akcióban.

A Coordination rurale, egy jobboldali francia mezőgazdasági szakszervezet csatlakozott a demonstrációhoz, és sajtóközleményében elítélte „az EU liberális túlkapásait, az uniós zöld megállapodás őrületét, az egyre több és költségesebb szabályozásokat, amely fokozza a verseny torzulását.”

A Farmers Defence Force belga tagozatának elnöke Bart Dickens úgy nyilatkozott, hogy a tüntetésen részt vevő gazdák azt akarják, hogy az EU tegye félre a zöld megállapodás megvalósítását, mivel az „nem kivitelezhető”.

A szervezet honlapján közzétett program szerint Romániából, Spanyolországból, Lengyelországból és Olaszországból érkezett politikusok és közéleti személyiségek szólalnak fel a tüntetésen.

Brüsszel az elmúlt hónapokban több nagyszabású mezőgazdasági tüntetés helyszíne volt. A több uniós országában is zajló megmozdulások, az EU-t az uniós agrárforrások kifizetéséhez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek egy részének feloldására késztették.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?