Külföld

Oda a lengyel barátság? Varsó csalódott Orbánban

Varsó | Csalódást okozott Orbán Viktor magatartása, de hatalmas volt a nyomás – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.
MTI

2017. március 9. 21:13

Arra reagált, hogy a magyar miniszterelnök támogatta Donald Tusk Varsó által ellenzett úrjaválasztását az Európai Tanács élére. A problémát az jelenti, hogy viszály van Kaczynski és Tusk között, ezért Lengyelország új jelöltet állított.
 
Kaczynskitól az újságírók azt kérdezték, hogy Orbán döntése nem jelenti-e a lengyel diplomácia vereségét. A Jog és Igazságosság elnöke szerint a fejlemények megmutatták, „milyen az Európai Unió (EU) mai formája, amelynek semmi köze ahhoz, amit ennek alapítói akartak”, és amelyet ma egy állam ural. „Nincs mit tagadni, ez az állam Németország” – fűzte hozzá, úgy értékelve, hogy a német dominancia annyira messzemenő, hogy az egyes tagállamokra, az országuk nevében az EU-ban fellépő politikusokra gyakorolt nyomás hatalmas. „Természetesen nem tagadom, hogy csalódást okozott Orbán miniszterelnök úr, de tudatában vagyunk annak, milyen hatalmas volt a nyomás és mennyire olyan úton halad a mai EU, amely a széteséshez vezet” – fogalmazott Kaczynski.
 
Hozzátette, nagyon rossz hogy az Európai Unióban eddig érvényes összes szabályt, mindenekelőtt a semlegesség elvét megsértő politikust választották meg az Európai Tanács elnökévé. Szerinte Tusk megsértette a semlegességet, mégpedig radikális módon, nagyon élesen beavatkozott a lengyel ügyekbe az ET elnökeként, és rendkívüli helyzetekben, a nagy feszültség pillanataiban tette ezt.
 
Kaczynski szerint Tusk újraválasztásakor a brüsszeli EU-csúcstalálkozón értekező politikusok nem tartották magukat ahhoz az elvhez, hogy a magas uniós posztokat a származási országuk támogatását élvező személyek töltik be. Ugyanakkor képtelenségnek nevezte azt a felvetést, hogy Lengyelország ki szeretne lépne az EU-ból.
Önnek ajánljuk
Soóky László

Soóky László halálára

MOL Aréna

A dunaszerdahelyi MOL Aréna is versenyben az Év stadionja-díjért

lubyová

A tanári kamara cáfolja Lubyová szavait, hogy vonzóvá tették a pedagógiai pályát

bevásárlás illusztráció

Januárban is folytatódott az árvágta

ikea

Luxusvakációval vágott fel az influenszer, kiderült, hogy az Ikeában készültek a fotói

pelenka illusztráció

Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.