Külföld

Oda a lengyel barátság? Varsó csalódott Orbánban

Varsó | Csalódást okozott Orbán Viktor magatartása, de hatalmas volt a nyomás – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.
MTI

2017. március 9. 21:13

Arra reagált, hogy a magyar miniszterelnök támogatta Donald Tusk Varsó által ellenzett úrjaválasztását az Európai Tanács élére. A problémát az jelenti, hogy viszály van Kaczynski és Tusk között, ezért Lengyelország új jelöltet állított.
 
Kaczynskitól az újságírók azt kérdezték, hogy Orbán döntése nem jelenti-e a lengyel diplomácia vereségét. A Jog és Igazságosság elnöke szerint a fejlemények megmutatták, „milyen az Európai Unió (EU) mai formája, amelynek semmi köze ahhoz, amit ennek alapítói akartak”, és amelyet ma egy állam ural. „Nincs mit tagadni, ez az állam Németország” – fűzte hozzá, úgy értékelve, hogy a német dominancia annyira messzemenő, hogy az egyes tagállamokra, az országuk nevében az EU-ban fellépő politikusokra gyakorolt nyomás hatalmas. „Természetesen nem tagadom, hogy csalódást okozott Orbán miniszterelnök úr, de tudatában vagyunk annak, milyen hatalmas volt a nyomás és mennyire olyan úton halad a mai EU, amely a széteséshez vezet” – fogalmazott Kaczynski.
 
Hozzátette, nagyon rossz hogy az Európai Unióban eddig érvényes összes szabályt, mindenekelőtt a semlegesség elvét megsértő politikust választották meg az Európai Tanács elnökévé. Szerinte Tusk megsértette a semlegességet, mégpedig radikális módon, nagyon élesen beavatkozott a lengyel ügyekbe az ET elnökeként, és rendkívüli helyzetekben, a nagy feszültség pillanataiban tette ezt.
 
Kaczynski szerint Tusk újraválasztásakor a brüsszeli EU-csúcstalálkozón értekező politikusok nem tartották magukat ahhoz az elvhez, hogy a magas uniós posztokat a származási országuk támogatását élvező személyek töltik be. Ugyanakkor képtelenségnek nevezte azt a felvetést, hogy Lengyelország ki szeretne lépne az EU-ból.
Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Jövőre 370 euróra emelkedik a gyermekgondozási segély

Az AB elnöke felszólította a képviselőket, hogy válasszák meg a jelölteket

Már a szlovákiai pékek is megemelnék az áraikat

Ákos koncert és DAC mérkőzés a Csallóközi vásárban

Színes koncertkínálat a fővárosban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?