Külföld

Obama szerint Romney tisztességtelen volt a vitán

Washington | Egy nappal az amerikai elnökjelöltek első tévévitája után a hivatalban lévő elnök, Barack Obama és kampánystábja tisztességtelen magatartással vádolta meg a republikánus kihívót, Mitt Romney-t.
MTI

2012. október 5. 15:47

 

"Ha valaki elnök akar lenni, akkor tartozik az igazsággal az amerikaiaknak" - jelentette ki Barack Obama Denverben egy csütörtöki kampányrendezvényen. "És íme az igazság: Romney kormányzó nem tudja fedezni 5 ezer milliárdos adóprogramját (a leggazdagabbaknak nyújtott adókedvezmény meghosszabbítását) anélkül, hogy felrobbantaná a deficitet vagy megterhelné a középosztályt" - hangoztatta az elnök.
    "Romney teljesítménye talán példátlan volt a tisztességtelenség terén" - jelentette ki David Plouffe, az elnök vezető tanácsadója. David Axelrod, Obama kampánystábjának fő stratégája szerint az elnök nem akart belebonyolódni Romney "végtelen és kimerítő" ténybeli kiigazításába, ugyanakkor agresszívabb vitastílust ígért a tévévita két következő, október 16-i New York-i és 22-i floridai fordulójára.
    A szakértők túlnyomó többsége szerint noha az egyik rivális sem volt képes padlóra küldeni a másikat, a massachusettsi kormányzó megnyerte a szerda esti első televíziós vitát.
    A Romney-kampánystáb szerint a republikánus elnökjelölt kitűnő szereplése komoly változást hozott a Fehér Házért folytatott vetélkedésben. Az országos közvélemény-kutatások szerint Obama az első kamerák előtti szópárbajig minimális előnnyel vezetett.
    A vitában Obama azt kívánta bizonyítani, hogy az Egyesült Államok az ő politikájának köszönhetően lábalt ki a válságból, és további négy évet kért a fellendülés végrehajtásához, Romney pedig az elnököt okolta a gazdaság felépülésének lassúságáért, valamint dinamikus gazdaságélénkítést és 12 millió új munkahelyet ígért.
    Ed Gillespie, Mitt Romney vezető tanácsadója szerint a kihívónak sikerült szemléletesen bemutatnia azt, hogy Amerika "miért nem engedhet meg magának az előző négy évhez hasonló újabb négy esztendőt".
    A Reuters és az Ipsos csütörtökön ismertetett közös felmérése szerint Romney pozíciója megerősödött az első tévévitának köszönhetően. 51 százalékra nőtt azoknak a választóknak az aránya, akik pozitívan vélekednek a republikánus elnökjelöltről. Ezzel az egész kampány során először fordult elő, hogy a volt massachusettsi kormányzóról a többség kedvezően nyilatkozott. Obama megítélése változatlan maradt és továbbra is 56 százaléknyi azok aránya, akik pozitív képet alkotnak róla.
    A közvélemény-kutatás szerint Romney egy sor olyan kulcskérdésben maga mögé utasította az elnököt, mint a gazdaságirányítás, a munkahelyteremtés és a költségvetési hiány kezelése.
    A Reuters-Ipsos-felmérés szerint az elnök 7 százalékpontos előnye 5-re csökkent a választásra jogosult amerikaiak körében, és az állás jelenleg 48:43 százalék. A statisztikai hibahatár 4,8 százalékpont.
 
Önnek ajánljuk
RegioJet

Marad a káosz a RegioJet vonalán

fuvarossztrájk

Újra blokád alá kerültek a határátkelők

168 millió euró a nyomtatott sajtóban

Egyre több hamis eurót foglalnak le

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

koronavírus

Koronavírus – Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

karate

Edzőtáborok seishinesekkel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.