Külföld

Obama saját magának köszönheti, hogy alulmaradt a vitában

Washington | Barack Obama saját magának köszönheti, hogy az amerikai elnökjelöltek első tévévitájában alulmaradt republikánus kihívójával szemben: az újraválasztásáért küzdő elnök az eltelt négy évben szorgalmasan kerülte azokat a helyzeteket, amikor kérdéseket intézhettek volna hozzá, uralkodói távolságtartással kezelte a sajtót, az övétől eltérő véleményforrásokat és a kétkedő hangokat - írta pénteken a The Washington Post neves politikai szemleírója, Dana Milbank.
MTI

2012. október 5. 20:43

 

A szerda esti denveri összecsapás értékes tanulsággal szolgál Obamának: ő az Egyesült Államok elnöke, nem pedig királya. Az elnökjelöltek első tévés szópárbaján - amelyen a republikánus vetélytárs az Obama-hívek nagy megdöbbenésére zavarba hozta az elnököt - úgy tűnt, mintha meztelen lenne a király.
Az elnökjelölti vita kapcsán az elemzők körében egyetértés látszik kialakulni arról, hogy a volt massachusettsi kormányzó sokat tett népszerűsége javításáért, az elnök teljesítménye viszont messze elmaradt a várakozásoktól.
A The Washington Post szemleírója szerint Barack Obama egyfajta modern rekordot állított fel a sajtó kérdéseinek elkerülésében. Sokkal kevesebb alkalommal felelt riporterek érdeklődésére, mint Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton vagy akár George W. Bush. Obama távol tartotta magát a kongresszus tagjaitól is, és különösen Rahm Emanuel kabinetfőnök távozása után bólogató Jánosok vették körül.
Barack Obama szeptember 30-ig 19 önálló sajtókonferenciát tartott a Fehér Házban. Elnökségének ugyanezen pontjáig Ronald Reagan 26 konferencián felelt az újságírók kérdéseire, George H.W. Bush esetében ez a szám 59, Bill Clintonnál 31. Obama több hivatalos sajtóértekezletet tartott, mint elődje, George W. Bush, ám utóbbi lényegesen több informális beszélgetésen (340) vett részt tudósítókkal, mint Obama (105) elnökségüknek eddig a pillanatáig. Ez utóbbi mutató Clinton esetében 585, az idősebb Bushnál 309, Reagannél 135 volt.
Barack Obama idén március óta nem tartott teljes értékű sajtótájékoztatót a Fehér Házban. Egy júliusi kabinetülés után egy riporter megpróbálta feltenni neki azt a kérdést, hogy a coloradói lövöldözés után nem volna-e szükség új fegyverszabályozásra, de Obama a választ elviccelte. Az elnök médiaszereplései során ahelyett, hogy kiállt volna a kemény kérdésekkel záporozó újságírók elé, gyakran olyan habkönnyű interjúkat választott szórakoztató műsorokban, többször a first ladyvel együtt fellépve, amelyekben csak kesztyűs kézzel bánnak az elnökkel.
Dana Milbank szerint ez az elszigeteltség szinte egyenesen vezetett a denveri vita eredményéhez: Obama kijött a gyakorlatból, és felkészületlenül érte a kihívás. A Fehér Ház azt feltételezte, hogy Obama közösségi médiában rendezett találkozói - fórumok egyebek között a YouTube-on, a Twitteren és a Facebookon - helyettesíthetik a hagyományos elnöki kommunikációt. Kiderült, Obama vitakészsége elsorvadt, nem volt felkészülve egy régi stílusú adok-kapokra.
Mint a The Washington Post elemzője rámutatott: a burokban élő elnök problémája nem csak Obamára jellemző. Amint arra a demokraták a szerdai vita után siettek is rámutatni, több más hivatalban levő elnök, köztük Jimmy Carter, Ronald Reagan és a két Bush sem szerepelt jól az első tévés elnökjelölti találkozón.
Mint a National Journal elemzője, Ron Fournier kifejtette, Obama sok elődjéhez hasonlóan a Fehér Házban töltött négy év után berozsdásodva nézett szembe kihívójával az első vitán. A hivatalban levő elnöknek mindig meg kell védenie teljesítményét, s ez nem igazán könnyű a jelenlegi nehéz gazdasági időkben, Obama Denverben szinte végig védekezésre kényszerült. Az elnökjelölti vitákon való gyenge teljesítmény a korábbi választásokon szerepet játszott Carter és az idősebb Bush végső vereségében, Reagan és az ifjabb Bush viszont remekelt a vitákban, ami hozzájárult újraválasztási győzelmükhöz.
A The Washington Post szemleírója megjegyezte: Obamának az a szerencséje, hogy az elnökjelöltek tévés vitája háromjátszmás mérkőzés. Romney első vita utáni csillogása valószínűleg meg fog fakulni a hátralevő két összecsapáson, amikor megpróbálja majd megmagyarázni több kétes állítását például a gazdagok adóztatásával és adócsökkentési terveivel kapcsolatban. De még ha felül is kerekedik végül Barack Obama, emlékeznie kell majd a denveri figyelmeztetésre: csak a saját helyzetét nehezíti meg, ha elkerüli a kemény kérdéseket - írta Dana Milbank.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.