Külföld

Mégsem lesz Kis-Oroszország Ukrajnából

Donyeck | Noha a közvélemény nagy figyelemmel követi Ukrajna "átalakítását", és ez alátámasztja a kérdés aktualitását, a Kis-Oroszország (Malorosszija) elnevezés nem kapott széles körű támogatást, ezért lekerül a napirendről - mondta szerdán Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki oroszbarát szakadárok vezetője.
MTI

2017. augusztus 10. 10:55

Önmagában a gazdasági és politikai válságba süllyedt állam átalakításának gondolatát sokan támogatják - hangoztatta az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Köztársaság feje, amit azzal indokolt, hogy szerinte Kijev kísérletet sem tett az összeomlás elkerülésére és az ország föderalizálását szolgáló, mélyreható reformok végrehajtására.

Ugyanakkor hozzáfűzte: "már most elmondható, hogy Malorosszija elnevezés nem lesz, mivel az sokakból ellenszenvet vált ki".

A szakadár vezető emellett hangsúlyozta: a hozzájuk beérkező sok vélemény és javaslat bizonyítja, nem hiába kezdeményezték ezt a vitát. Aláhúzta: az ukrán vezetés jelenlegi politikája veszélyt jelent az államiságra. "Kijevnek meg kell fontolnia, hogy egy ilyen gyilkos politika és a megegyezésre való képtelenség az ország széteséséhez vezet" - tette hozzá Zaharcsenko.

A donyecki szakadárok vezetője korábban azt állította, hogy az új állam létrehozása mindössze egy javaslat volt részéről.

Ugyanakkor július 18-án több orosz hírügynökség is közölte, hogy az önhatalmúlag kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Ukrajna 19 régiójának képviselői Donyeckben bejelentették: Kis-Oroszország (Malorosszija) néven új államot hoznak létre Ukrajna jogutódaként.

Az új állam létrejöttéről szóló "alkotmányos aktust" Olekszandr Timofejev, a Donyecki Népköztársaság ügyvezető miniszterelnök-helyettese olvasta fel Donyeckben. Eszerint az új állam Ukrajna jogutódja lett volna, és azért nevezték el Kis-Oroszországnak - amely bizonyos történelmi korszakokban a kelet-ukrajnai régiókat magában foglaló területeknek volt a neve -, mert "Ukrajna mint országnév kompromittálódott". A Luhanszki Népköztársaság kormányának szóvivője, Volodimir Dehtjarenko cáfolta viszont, hogy a donyecki összejövetelen részt vettek volna Luhanszk hivatalos képviselői. Mi több, Luhanszkban nem is tudtak róla, hogy lesz ilyen rendezvény, és a donyeckiek előzőleg nem is egyeztettek velük - jelentette ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.