Megkoszorúzták a nácik elleni harcokban elesett magyarok síremlékét Dél-Csehországban

magyar zászló

Megkoszorúzták a második világháború végén egy német különítmény elleni harcban elesett magyar honvédek és cseh katonák közös síremlékét szerdán a dél-csehországi Zlatá Koruna község temetőjében.

A Český Krumlovhoz közeli település helyi önkormányzata által megrendezett hagyományos megemlékezés résztvevői először koszorúkat és virágokat helyeztek el a 79 évvel ezelőtti háborús eseményeknek emelt, a ma Zlatá Koruna részét képező Rájov főterén lévő emlékműnél, majd átvonultak a Zlatá Koruna-i temetőben lévő sírokhoz. Az emlékműnél és a síroknál a helyi önkormányzaton és a társadalmi szervezeteken kívül a prágai magyar diplomáciai képviselet és a prágai magyar kulturális központ diplomatái is koszorúkat helyeztek el.

Magyarország prágai diplomáciai képviselete nevében Baranyi András nagykövet koszorúzott, de a síremléken a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége is koszorút helyezett el. A szervezet prágai helyi egyesülete kezdeményezésére a cseh fővárosból is számos magyar érkezett Zlatá Korunába. A koszorúzás után ünnepi magyar kulturális műsort tartottak a helyi kolostorban, amelyet a prágai Liszt Intézet szervezett. Az emlékműveknél és a síroknál a Honvéd nevet viselő csehországi hagyományőrző egyesület tagjai álltak díszőrséget a korabeli magyar királyi hadsereg egyenruháiban. A Honvéd egyesület a Magyar Királyi Honvédség 1938-1945 közötti cseh- és morvaországi tevékenységével foglalkozik. Tagjai lehetőségeikhez képest ápolják, időnként rendbe teszik a második világháború végén cseh területen elesett magyar katonák síremlékeit.

Zlatá Korunába 1945 áprilisában érkeztek a magyar katonák, akiknek a nyilasok parancsára Nyugat felé kellett visszavonulniuk. A Zlatá Korunába érkező magyar katonák a 11. magyar lőszerraktár 43 fős őrségét alkották. Ez az alakulat kapcsolatba került a cseh felkelőkkel, és együttműködött velük. Először fegyvereket adtak a cseheknek, majd a háború utolsó napjaiban a harcokba is bekapcsolódtak. Egy híd birtoklásáért kialakult többórás tűzharcban a német SS-különítmény öt magyar katonát ölt meg.

A magyar hősi halottakat – Bense Pált, Gergely Mihályt, Krivjanek Györgyöt, Balázs Lajost és Berkes Mátyást – Zlatá Koruna temetőjében katonai tiszteletadással, a magyar himnusz hangjai mellett helyezték örök nyugalomra, és később díszes síremléket emeltek nekik. A Zlatá Koruna-i megemlékezés előtt a CSMMSZ és a magyar nagykövetség képviselői megálltak a Tyn nad Vltavou kisvároshoz közeli Kolodeje nad Luznicíben eltemetett két magyar katona – Gergely János és Duba Lajos – sírjánál is, akiket a háború utolsó napjaiban ott végzett ki egy SS-egység. A két fiatal magyar katonát azért végezték ki a nácik, mert fegyvereket adtak át a cseh felkelőknek. A település azon részét, ahol kivégezték és eltemették őket, a mai napig is úgy nevezik, hogy U Madaru (A magyaroknál).

A kolodejei megemlékezésen is képviseltette magát a helyi önkormányzat, a polgármesterhelyettes ünnepi beszédben emlékezett meg a 2. világháború utolsó napjaiban történt eseményekről. A Zlatá Koruna-i megemlékezésen Bábolna polgármestere is részt vett. A két település tavaly testvérvárosi együttműködési szerződést írt alá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?