Külföld

Lemondásra szólította fel a Svéd Akadémia az összeférhetetlenségi botrányban érintett tagját

Stockholm | Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia lemondásra szólította fel az összeférhetetlenségi és szexuális zaklatási botrányban érintette Katarina Frostensont az intézmény megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében. A Svéd Akadémia idén nem ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat, mert a botrány miatt megrendült a közbizalom iránta.
MTI

2018. október 14. 15:37

Frostenson férjét, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsert 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és erőszakkal - TASR-felvétel

A tagokat erősen megosztotta, hogy nem sikerült kizárniuk Katarina Frostensont, aki megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat.

Férjét, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsert 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és erőszakkal. A minap egy svéd bíróság két év börtönbüntetést szabott ki Arnault-ra egy nő megerőszakolása miatt.

A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

"Az akadémia tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy felkérik Frostensont, önként mondjon le tagságáról. Ha ez nem történik meg, új független vizsgálatot kezdünk vele szemben az állítólagos akadémiai szabálysértések miatt" - közölte Anders Olsson, a testület szóvivője a Reuters brit hírügynökséggel.

 

2018. szeptember 29. 11:25

Megfoszthatják a Svéd Akadémiát az irodalmi Nobel-díj odaítélésének jogától

Mivel Arnault saját hasznára fordította a birtokába jutott információkat a Nobel-díj jelöltjeiről, Frostenson a svéd akadémia új radikális szabályzata szerint felelős a férje cselekedeteiért, mintha ő maga követte volna el azokat" - hangoztatta a szóvivő.

Olsson hangsúlyozta, hogy a Frostenson ügyében korábban folytatott vizsgálat nem volt kielégítő, számos hiányossága volt.

A közelmúltban a Nobel-alapítvány igazgatója kilátásba helyezte, hogy megvonhatják a testülettől az irodalmi Nobel-díj odaítélésnek a jogát, ha nem tesz további intézkedéseket a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányban megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében.

Az akadémia szabályzatát már megváltoztatták, a tagság státusával kapcsolatos új szabályozást XVI. Károly Gusztáv svéd király is jóváhagyta. A tagok korábban életük végéig maradtak a testületben. Az új szabályzat lehetővé teszi, hogy az akadémia tagja írásban lemondhasson és elhagyhassa a testületet. Azokat a tagokat, akik két évig nem vesznek részt az akadémia munkájában, ugyancsak lemondottként kezelik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?