Külföld

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Élő közvetítésünk II. Erzsébet királynő állami temetésével véget ért. Köszönjük a figyelmet!
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. szeptember 19. 10:15

Frissítve
II. Erzsébet királynő
- TASR/AP-felvétel

21:00 – Helyszíni beszámolónk Londonból.

Galéria
Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől
Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől
Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől
Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől
+13

19:15 – II. Erzsébet királynő állami temetésével a hivatalos nemzeti gyászidőszak is véget ért, a királyi család azonban III. Károly kérésére még egy hétig, szeptember 26-ig gyászol. Ez abban nyilvánul meg, hogy a férfiak ebben az időszakban kizárólag fekete nyakkendőt, a nők fekete ruhát viselnek, illetve a társasági, nem hivatalos elfoglaltságaikat lemondják. A zászlók továbbra is félárbócra húzva lobognak, ezeket csak szeptember 27-én, kedden reggel 8 órán húzhatják fel teljesen újra.

18:50 – Talán még soha nem volt ekkora szükség tiszteletre és megbecsülésre a világon, mint a mostani időkben – jelentette ki II. Erzsébet királynő temetését követően Zuzana Čaputová államfő. Bővebben...

18:46 – A corgikhoz hasonlóan a királynő kedvenc lovát, Emmát szintén Windsorba szállították, hogy láthassa az uralkodó utolsó útját.

01
   - TASR/AP-felvétel

18:23 – II. Erzsébet temetésének nyilvános része véget ért. Magyar idő szerint 20:30-kor azonban III. Károly és a közeli rokonok visszatérnek majd a Szent György-kápolnába egy szűk körű, zárt szertartásra. Akkor fogják eltemetni II. Erzsébetet a VI. György emlékkápolnába, ahova néhai férjének, Fülöp hercegnek a koporsóját is áthelyezik.

18:05 – A királyi család is elhagyta a kápolnát.

18:00 – A gyászszertartás véget ért. A Canterbury érsek áldást mondott, majd elénekelték a himnuszt, az Isten óvja a királyt. Ezzel véget ért a szertartás, legalábbis a nyilvános része. A királyi család később privát szertartással eltemeti II. Erzsébetet.

17:50 – II. Erzsébet koporsóját leengedték a királyi sírboltba. Itt nyugszik egyelőre férje, Fülöp herceg is. Később viszont mindkettejüket elszállítják egy magán temetési szertartásra a VI. György király emlékkápolnába.

17:48 – A szertartás részeként a koporsóról levették a brit koronát, a jogart és az országalmát, amelyeket a windsori esperes az oltárra helyezett.

17:39 – A windsori esperes prédikációjában Isten kegyelmébe ajánlotta II. Erzsébet lelkét, majd arról beszélt, ebben a gyorsan változó világban a királynő nyugodt és méltóságteljes jelenléte adott erőt ahhoz, hogy szembenézzenek az eljövendővel.

01
   - TASR/AP-felvétel

17:23 – Elkezdődött a szertartás a Szent György-kápolnában.

17:13 – A királynő gyászmenete megérkezett a Szent György-kápolnához. 17 óra 9 perckor a királynő koporsóját kiemelték a halottaskocsiból.

    - TASR/AP-felvétel

17:03 – Főhajtással tisztelgett a windsori személyzet az elhaladó halottaskocsi előtt. A halottaskocsi lassan beér a Windsor-kastélyba.

16:52 – II. Erzsébet királynő szeretett corgijai a királyi család tagjaival együtt várják a gyászmenetet a windsori kastélynál. A királynő halála után a két kutyája András yorki herceghez és volt feleségéhez kerültek.

    - TASR/AP-felvétel

16:36 – II. Erzsébetet a férje, Fülöp herceg mellé temetik majd. Ehhez Fülöp herceg koporsóját ki kell emelni a Szent György-kápolna királyi sírkamrájából, ahova 2021 áprilisában a gyászszertartása után leengedték. II. Erzsébetet szintén ide engedik majd le a tervek szerint magyar idő szerint 17 órakor kezdődő gyászszertartása után, ezt még a nyilvánosság is látni fogja. Később, hétfő este mindkettejüket elszállítják egy magán temetési szertartásra a VI. György király emlékkápolnába. A házaspár végül itt lesz együtt eltemetve, Fülöp herceg koporsóját felesége koporsója mellé helyezik majd el.

16:15  Megérkezett Windsorhoz a halottaskocsi II. Erzsébet koporsójával, ahol egy újabb gyászmenet indult. III. Károly és a királyi család gyalogosan kíséri majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.

16:11 – Čaputová hétfőn Londonból egyenesen New Yorkba repül, kedden ugyanis beszédet mond az ENSZ 76. közgyűlésén. Bővebben...

16:05 – Az Erzsébet királynő koporsóját szállító autó alapja egy 2010-es Jaguar XJ limuzin, amit a királyi család szakértői együtt terveztek meg az autómárka fejeseivel. A 24.hu a Mirror nyomán azt írja, az autó elkészültéről a királynővel is konzultáltak korábban, ő pedig áldását adta a kivitelezésére.

15:59 – A windsori kastélynál elájult egy katona. A tömeg megtapsolta, miközben elvitték egy hordágyon a kastély felé.

15:55 – „Tisztelettel adózom II. Erzsébet királynő élete és öröksége előtt, ami állandó inspirációt jelent minden vezető számára” – tette közzé hétfőn közösségi oldalán Zuzana Čaputová államfő a brit királynő búcsúztatási szertartását követően, melyen Szlovákiát képviselte. Bővebben...

15:39 – III. Károly király, ahogy a királyi család többi tagja is már Windsorba vannak, megelőzve a menetet.

15:28 – II. Erzsébet királynő négy gyermeke egy fotón.

01
III. Károly király, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. - TASR/AP-felvétel

15:25 Itt követheti élőben a királynő koporsóját szállító, Windsor felé tartó halottaskocsiját. A Westminster-apátságban kétezer vendég volt a szertartáson, Windsorban nagyjából nyolcszázan vesznek majd részt az ottani gyászszertartáson, ami magyar idő szerint négy óra után fog kezdődni.

15:07 – Képek a királynő koporsóját a Wellington-emlékműhöz kísérő menetről.

Galéria
Képek a királynő koporsóját a Wellington-emlékműhöz kísérő menetről
Képek a királynő koporsóját a Wellington-emlékműhöz kísérő menetről
Képek a királynő koporsóját a Wellington-emlékműhöz kísérő menetről
Képek a királynő koporsóját a Wellington-emlékműhöz kísérő menetről
+9

14:56 – A menet elhaladtával a Whitehallon sorakozó tömeg elkezdett feloszlani. Miután az utolsó katonák is vastaps közepette távoztak, a rendőrök egy irányba terelve engedték lassan távozni az embereket. 

14:45 – II. Erzsébet koporsóját halottaskocsiba tették, és a kocsi a Wellington-diadalívtől elindult a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba, közben felcsendült a himnusz is. A tervek szerint két óra alatt kéne átérniük, és utána ott újabb gyászmenet indul – írja a Telex.

14:38 – Egy kilométer hosszan állnak az emberek reggel óta a windsori kastélyhoz vezető Long Walk két oldalán. A tömeg óriáskivetítőkön tudta követni a gyászszertartást.

14:29 – A királynő koporsója megérkezett a Wellington-diadalívhez.

14:19 – Ahogy a menet végigvonult a The Mallon, a Buckingham-palotát a Trafalgar térrel összekötő úton, elhaladtak a királynő szülei, VI. György király és Erzsébet királyné tiszteletére emelt szobrok mellett. A menet eleje már elért a Wellington-diadalívhez.

14:08 – Nyilvánosságra hozták II. Erzsébet királynő utolsó portréját. Bővebben...

13:59 – Hatalmas tömeg várja Erzsébet királynőt Windsorban. A királynő koporsója várhatóan négy után ér Windsorba.

13:57 – Felvételek II. Erzsébet királynő temetési szertartásáról.

Galéria
Helyszíni felvételek II. Erzsébet királynő temetési szertartásáról
Helyszíni felvételek II. Erzsébet királynő temetési szertartásáról
Helyszíni felvételek II. Erzsébet királynő temetési szertartásáról
Helyszíni felvételek II. Erzsébet királynő temetési szertartásáról
+15

13:39 – II. Erzsébet állami temetésének megszervezése olyan mértékű, amilyenre 70 éve nem volt példa Nagy-Britanniában, VI. György király 1952-es temetési menete óta. Több mint 3000 katona vesz részt civil szervezetekkel együtt.

13:35 – Percenként harangoznak a Big Benben. A Hyde Parkban pedig ágyúlövésekkel tisztelegnek Erzsébet királynő előtt.

13:26 – Néma csend lett az addig megállás nélkül pusmogó tömegben.

   - TASR/AP-felvétel

13:13 – A szertartásnak vége, a koporsót kiviszik épp az apátságból, a királyi család pedig követi. A királynő koporsója szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz. A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezeti.

13:05 – A kétperces néma csend és főhajtás után a Westminster-apátságban elénekelték az új, God Save the King kezdetű angol himnuszt.

12:58 – Kétperces néma csenddel zárul a szertartás a Westminster-apátságban. Országszerte így emlékeznek meg II. Erzsébetről.

12:57 – Canterbury érseke ezután az Isten kegyelmébe ajánlotta II. Erzsébet lelkét, „az örök életre való feltámadás reményében”.

12:56 – Egy rendőrtiszt szolgálat közben elájult a királynő temetési ceremóniája alatt. 

12:53 – Jill és Joe Biden is írtak a részvétnyilvánító könyvbe.

12:45 – A II. Erzsébet koporsóját díszítő koszorú a Károly által kért virágokból készült, és az új uralkodó személyes üzenete is szerepel rajta. A virágok a Buckingham-palota, a Clarence House és a Highgrove House, a királynő által szeretett rezidenciák kertjeiből származnak.

12:35 – Kifejezetten a királynő temetésére szerezte azt a dalt Judith Weir zeneszerző, amelyet a királyi család tagjai együtt énekeltek a szertartáson.

12:33 – II. Erzsébet királynő temetése előtt a világmédiát elárasztották a politikai vezetőkről készült fotók és videók. Több külföldi médium Čaputová barátjáról, mint Szlovákia köztársasági elnökéről írt. Bővebben...

12:37 – A brit miniszterelnök, Liz Truss a Bibliából olvas fel egy részletet.

12:26 – A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown –, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken, például a parlament évenkénti megnyitóján viselnek.

12:25 – A szertartáson jelen vannak a Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök is.

12:23 – III. Károly király és felesége, Kamilla királyné egymás mellett foglalnak helyet az első sorban, nem messze tőlük Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf ülnek. A sor túlsó oldalán Vilmos herceg, a felesége és két gyerekük, György és Sarolta foglaltak helyett. A király mögött Harry herceg ül Meghan Markle-lel.

12:21 – III. Károly király könnyeit törölgetve kísérte be II. Erzsébet brit királynő koporsóját a Westminster-apátságba, felesége, Kamilla királyné oldalán.

12:17 – A westminsteri prépost elkezdte a gyászszertartást.

12:14 – Összesen körülbelül kétezer politikust, állam- és kormányfőt tud befogadni a londoni Westminster-apátság, ennyien érkeztek a délelőtt folyamán II. Erzsébet temetési szertartására. A koporsó bevonulásakor a kórus a Jelenések könyve 14:1. verséből énekelt sorokat.

12:10 – Várhatóan 4 milliárdnál is többen követik majd a tévében a királynő temetését. Ezzel a világ legtöbb nézőt vonzó tévés eseményévé válik Erzsébet királynő búcsúszertartása.

12:04 – A hordozócsapat és a menet 8 perc alatt jutott el a Westminster Halltól a westminsteri apátság belsejébe a királynő koporsójával.

    - TASR/AP-felvétel

12:00 – A koporsót bevitték az apátságba. Tetején a koronával. A koporsót a királyi család követi.

11:57 – Megérkezett a koporsó a Westminster-apátság nyugati kapujához.

11:54 – A királynő koporsóját elkezdték átszállítani a Westminster Hallból a westminsteri apátságba, ahol a búcsúszertartás lesz majd. A koporsót a Királyi Haditengerészet ágyútalpára helyezték, amelyet a haditengerészet 142 katonája húzza.  A koporsót a királynő gyerekei, III. Károly, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf kísérik. A kísérők között vannak a királynő unokái, Vilmos és Harry herceg, valamint Anna hercegnő fia, Peter Phillips is.

11:51 – III. Károly király elindult a Westminster Hall felé, vele utazik két fia, Vilmos herceg és Harry herceg is.

11:50 – Megérkezett a helyszínre György herceg és Sarolta hercegnő is. Kamilla királynéval és Katalin hercegnével érkeztek meg egy autóban.

11:44 – A 24.hu a Telegraph nyomán azt írja, Vilmos herceg is az apátság felé tart autójával. Mellette foglalt helyet lánya, Sarolta hercegnő is.

11:42 – Több volt brit miniszterelnök is megérkezett már II. Erzsébet királynő temetésére: John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson is a helyszínen van.

01
    - TASR/AP-felvétel

11:37 – Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron is megérkeztek a helyszínre.

01
    - TASR/AP-felvétel

11:35 – Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden first lady is megérkezett a Westminister-apátságba.

Joe és Jill Biden
    - TASR/AP-felvétel

11:30 – A délben kezdődő temetés előtt 96-szer fognak harangozni, minden percben egyet, így emlékezve az uralkodó 96 évére.

11:04 – Több százan éjszakáztak London belvárosában a gyászmenet útvonalának mentén, hogy biztosan láthassák a királynő koporsóját.

01
A Buckingham-palota előtti Mall már vasárnap este tele volt sátrakkal, sokan már 24 órával a gyászszertartás kezdete előtt kitelepültek. - TASR/AP-felvétel

10:39 – A királynő temetésének napja munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban.

Galéria
A királynő temetésének napja munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban
A királynő temetésének napja munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban
A királynő temetésének napja munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban
A királynő temetésének napja munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban
+6

10:21 – Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli a szertartáson. Bővebben...

10:15 – Hétfő reggel 7:30-kor bezárult a Westminister-palota kapuja. II. Erzsébet királynő a brit parlamentnek is helyet adó épületben volt felravatalozva, ami előtt az utóbbi napokban néha 24 órás sor állt. A Telex időbe rendezte a volt uralkodó temetésének főbb eseményeit.

A temetés (magyar idő szerinti) menetrendje a következő lesz:

  • 11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon fogják húzni haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak majd a legfontosabb gyászolók.
  • 11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
  • 12:00: A temetési szertartás elkezdődik. Az eseményt David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti, az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
  • 12:55: Két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről a Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte.
  • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már „Isten óvja a királyt!” kell mondani „Isten óvja a Királynőt!” helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
  • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
  • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
  • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
  • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.

08:48 – Ma végső búcsút vesznek hétfőn II. Erzsébet királynőtől. Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott lesz jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.

(Telex, 24.hu, MTI)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Aláírta a memorandumot a kormány és az orvos szakszervezet
Frissítve

Aláírta a memorandumot a kormány és az orvos szakszervezet (FOTÓK)

Slovnaft k

Új különadó az energiacégeknek

Pozsonyi Egyetemi Kórház

A Pozsonyi Egyetemi Kórház közel összes orvosa visszavonta felmondását

Halász Béla

„Mindenkivel partneri viszonyra törekszem” – interjú Halász Bélával

AIDS

December 1.: Világnap az AIDS ellen

Új Szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.