Hszi Csin-ping: Kína senkivel nem akar háborúzni, de hidegháborút sem szeretne

hszi csin ping k

Kína nem akar saját érdekszférát kialakítani magának a világban, senkivel nem akar háborúzni, de hidegháborút sem szeretne – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán az Egyesült Államokban a Hszinhua hírügynökség által Kína-barátnak nevezett szervezetek által számára adott szerdai díszvacsorán.

A kínai vezető kölcsönös tiszteletről, a két ország közötti kapcsolatokról és az emberek ezekben betöltött szerepéről beszélt.

„Bármilyen fejlődési fokot érjen is el Kína, soha nem akar majd terjeszkedni vagy hegemóniára törni, és soha nem fogja rákényszeríteni akaratát másokra” – mondta Hszi beszédében.

„A kínai-amerikai kapcsolatok alapjait népeink fektették le (.), és jövőjüket is ők alakítják majd” – hangsúlyozta.

„Több hidat és utat kell építenünk a két ország, az emberek közötti interakciók számára, és nem szabad akadályokat emelnünk eléjük” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok egyedülálló történelme, kultúrája és földrajzi helyzete miatt sajátos fejlődési utat járt be és társadalmi rendszert alakított ki, amit Kína maradéktalanul tiszteletben tart.

„Kína magas színvonalúra akarja fejleszteni magát, az Egyesült Államok pedig most éppen gazdasága újjáélesztésén fáradozik. Rengeteg lehetősége van az együttműködésnek, és képesek vagyunk segíteni egymást a mindenki számára előnyös eredmények elérésében” - állapította meg, és fogadkozott, hogy Kína soha nem avatkozik bele az Egyesült Államok belügyeibe, és nem akarja háttérbe szorítani.

„A kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus a több mint ötezeréves töretlen múltra visszatekintő kínai civilizáció hagyományában gyökerezik, és azt a tudományos szocializmus elméletére alapozva alakították ki” – jelentette ki Hszi.

„Büszkék vagyunk erre a választásra, mint ahogy önök is büszkék a saját társadalmukra. Útjaink különbözőek, de mindkettő az ország népe választása, és mindkettő az emberiség közös értékeinek megvalósításához vezet, ezért mindkettőt tiszteletben kell tartani” – húzta alá.

Kína készen áll arra, hogy a következő öt évben meghívjon ötvenezer fiatal amerikait Kínába csere- és tanulmányi programokra a két nép közötti kapcsolatok erősítése érdekében – közölte a kínai elnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?