Egy hacker akarta megmérgezni amerika egyik városának vízkészletét

Florida |

Veszélyes kémiai anyagot akart juttatni Florida állam egyik városának ivóvízkészletébe az a számítógépes hacker, akinek sikerült feltörnie a vízerőmű  rendszerét.

A hacker lassan és folyamatosan emelte a nátrium-hidroxid (marónátron) szintjét Oldsmar város vízerőművében, de egy munkás észrevette ezt és megfordította a folyamatot.

A lúg kis mennyiségben arra szolgál, hogy a sav szintjét csökkentse, de nagy mennyiségben komoly problémákat okozhat a vízben.

Oldsmar város polgármestere Eric Seidel így nyilatkozott: "Egy rosszakaró munkálkodott ott.“

Egyelőre nem tartóztattak le senkit és még azt sem tudni, hogy a támadást Amerikából vagy külföldről vezérelték. A vízerőmű számítástechnikai rendszerét pénteken törték fel.

Az erőmű munkása látta, hogy valaki belépést kísérelt végrehajtani a vízerőmű rendszerébe, de azt hitte a főnöke volt az. Azonban egy másik belépési kísérletet hajtottak végre kora délután és ezúttal a hackernek sikerült bejutnia. A vízerőmű központi rendszerben megváltoztatta a nátrium-hidroxid szintjét 100 egység per millióról, 11,100 egység per millióra. A rendszergazda észrevette és azonnal visszaállította az egységszintet a normálra.

A nátrium-hidroxid fontos anyagnak számít a víztisztításban. Nagy mennyiségban azonban bőr- és szemirritációt, illetve időszakos hajhullást okoz. Lenyelése károsíthatja a szájat, torkot és a gyomrot, valamint hányingert, hányást és hasmenést okoz.

A megyei rendőrfőnök
Bob Gualtieri így nyilatkozott: "Nem vagyok kémikus. De annyi bizonyos, hogy ha ekkora mennyiség került volna az ivóvízbe, akkor nagyon súlyos helyzettel kellett volna szembenéznünk.“

Az oldsmari vízerőmű különféle vállalkozást és közel 15,000 lakost lát el ivóvízzel.

Joe Tidy analitikus szerint rémisztő lehetett a munkásnak azt látni, hogy a kurzora a képernyőn magától mozog és a rendszerbe táplált adatokat valaki megváltoztatja azért, hogy megmérgezze a város ivóvizét.

Talán még ennél is rémisztőbb, hogy ez nem az első ilyen eset. Verzionból 2016-ban egy hasonló támadást vettek nyilvántartásba. 2020-ban pedig számos sikertelen hacker kísérletet hajtottak végre az izraeli ivóvízkészletek ellen.

Különféle erőművek számítástechnikai rendszerét vizsgálták meg az eset után. Kiderült, soknak gyenge a védelmi rendszere és így a heckereknek könnyű dolga van feltörni azt.

A polgármester nyilvános beszédében kiemelte: fontos megjegyeznünk, hogy számos rosszakaró létezik és hasonló esetek bárhol megtörténhetnek.

(bl,msn)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!