Külföld

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia újabb tagja mondott le

Stockholm/Koppenhága | A 18 tagú Svéd Akadémia újabb tagja mondott le a testület körül kialakult botrány miatt, ezzel már nyolcan hagyták ott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő tekintélyes grémiumot.
MTI

2018. november 7. 17:13

Jayne Svenungsson, a Lund Egyetem teológiaprofesszora szerdán jelentette be távozását a Svéd Akadémia tagságából, pedig csak tavaly decemberben választották meg. Mint közleményében fogalmazott: ironikusnak tartja, hogy az elhunyt író, Torgny Lindgren helyét éppen akkor foglalta el, amikor szexuális zaklatási botrány rázta meg az akadémiát.

Tavaly óta több tag távozott az akadémiáról, idén ősszel azonban három új tagot is választottak a testületbe.

Svenungsson a svéd SVT televízióban elmondta: alapos mérlegelés után döntött tagsága visszaadásáról és ezentúl inkább egyetemi professzori munkájára akar koncentrálni.

 

2018. október 12. 15:47

Maryse Condé kapja az alternatív irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémia körüli botrány az után tört ki, hogy az egyik tag, a költő Katarina Frostenson férjéről, a svéd kulturális élet egy befolyásos szereplőjéről, a francia Jean-Claude Arnaultról kiderült, hogy számos nőt zaklatott szexuálisan, emellett több alkalommal előre kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét.

Arnault-t októberben szexuális erőszak miatt két évi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság. A magát ártatlannak valló férfi fellebbezett, ennek tárgyalását a jövő hétre tűzték ki.

A skandallum miatt az akadémia májusban úgy döntött, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és szabályzatát is megváltoztatta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagyon kérdéses a Híd és az MKP mandátuma is.

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?