Az EU műveletet indított a biztonságos hajózás szavatolására a Vörös-tengeren

Vörös-tenger k

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn jóváhagyták az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós művelet elindítását a biztonságos hajózás szabadságának helyreállítására és védelmére a Vörös-tengeren.

A tanácskozásról kiadott brüsszeli közlemény szerint az uniós művelet biztosítani fogja az EU haditengerészeti jelenlétét azon a területen, ahol 2023 októbere óta számos támadás ért nemzetközi kereskedelmi hajókat. Védelmi megbízatásának keretein belül a műveletben részt vevő hadihajók kísérni fogják a kereskedelmi hajókat, és megvédik őket az esetleges támadásoktól.

A művelet a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Báb-el-Mandeb tengerszoros és a Perzsa-öblöt az Ománi-öböllel összekötő Hormuzi-tengerszoros útvonalai mentén, valamint a Vörös-tenger, az Ádeni-öböl, az Arab-tenger, az Ománi-öböl és a Perzsa-öböl nemzetközi vizein fog tevékenykedni. A művelet parancsnoksága a görögországi Láriszában lesz.

A közleményben Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt idézték, aki azt mondta, hogy a művelet elindításával az Európai Unió gyorsan reagál a kialakult a helyzetre, hozzájárulva a biztonság és a hajózás szabadságának helyreállításához a rendkívüli stratégiai jelentőségű tengeri folyosón. A művelet kulcsszerepet fog játszani a kereskedelmi és biztonsági érdekek védelmében az EU és a szélesebb nemzetközi közösség érdekében – tette hozzá.

A tanácsi közlemény szerint az ASPIDES művelet szorosan együttműködik az Afrika szarvánál és az Indiai-óceán nyugati részén tevékenykedő, főként a szomáliai kalózkodás elleni EUNAVFOR ATALANTA nevű katonai művelettel annak érdekében, hogy hozzájáruljon a tengerhajózási biztonsághoz – írták.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X közösségi oldalon közzétett üzenetében üdvözölte a művelet elindítását, amely – mint kiemelte – a válságra adott legjobb válaszon túl lépést jelent egy erősebb európai tengeri jelenlét felé a közös érdekek védelmének szavatolására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?