1300 áldozata volt a vasfüggönynek

Berlin |

<p>Új adatokat hoztak nyilvánosságra kedden a berlini Falmúzeum magánszervezet kutatói: számításaik szerint 1303 olyan haláleset történt az egykori NDK és Nyugat-Németország határán, amely az államszocialista rendszer számlájára írható.</p>

A most közölt adat 58-cal haladja meg a tavaly ilyenkor ismertetett számot, de a kutatás, mint mondták, az áldozatok felkutatása még "távolról sem zárult le". A veszteséglista folyton változik a legkülönbözőbb források vizsgálata, összehasonlítása nyomán - mondták el a kutatók, megemlítve, hogy néhány nevet az újonnan felmerült tények miatt kihúztak a listáról, mások viszont az időközben előkerült bizonyítékok nyomán felkerültek rá.
Az áldozatok között nemcsak nyugatra menekülés közben megölt emberek szerepelnek, hanem azok a határőrök is, akik öngyilkosságot követtek el szolgálatteljesítés közben, továbbá 21 szovjet katonaszökevény. A halálos áldozatok száma azért is lehet ilyen magas, mert nem a berlini fal felhúzásától (1961) vették számba a kutatók a haláleseteket, hanem ennél régebbre nyúltak vissza, a keletnémet vezetés 1952 májusában bevezetett határrendészeti intézkedéseihez.
A Német Demokratikus Köztársaság 1961. augusztus 13-án zárta le a Nyugat-Berlinbe vezető utakat és vasútvonalakat. Hajnalban a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei megkezdték szigorúan őrzött drótkerítés építését a városállam körül. A kerítést idővel 3 méter magas betonfal váltotta fel.
Németországban hosszú ideje vita tárgya, pontosan hányan vesztették életüket a szovjet tömbhöz tartozó egykori keletnémet állam határain 1989 előtt.
Ami a berlini falnál megölt menekülők számát illeti, a német kormány megbízásából két évvel ezelőtt elvégzett kutatás 125-re becsülte ezt az adatot. A potsdami történeti kutatások központja ezzel szemben 136, a friss kutatási adatokkal kedden előállt berlini magánmúzeum pedig több mint 200 halálos áldozatról beszél. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?