Vélemény

Mi újság az NDK-ban?

Újfent tanulságosak voltak a német tartományi választások.
Feledy Botond

2019. szeptember 5. 11:00

AfD-kampány (TASR/AP-felvétel)

Míg Szászországot a kereszténydemokraták tarthatták meg, addig Brandenburg tartományt a szocialista párt. Ugyanakkor a második legnagyobb erő mindkét helyen egyértelműen az AfD lett.

Mindez két olyan tartományt jelent, amelyek az egykori Kelet-Németország, az NDK részét képezték, és eddig is itt volt a legnagyobb a radikális jobboldali AfD támogatottsága. Most tehát úgy tűnik, előretört ugyan, de áttörés nincs. Ha pedig ezt a „saját területein” nem tudta elérni, akkor joggal reménykedhetnek a nagy pártok (a CDU/CSU és az SPD), hogy a saját hagyományos nyugati tartományaikban, ahol a választók nagyobb része él, van esélyük megtartani országos vezető helyüket.

Ez óriási különbség a francia vagy az olasz pártpolitikai térképhez képest, ahol az új pártok már lemosták a régieket és azok kisebbségbe kerültek. Németországban nincs ilyen gyors átállás, sőt. A generációs választói preferenciák egész érdekes képet festenek a jövőről. Az egyértelmű, hogy a szászországi nyugdíjasok pártja a kereszténydemokrata CDU – legalábbis a mostani két tartományi választásról készült ARD/Infratest felmérés szerint. Brandenburgban pedig a szocialistákat szavazták be az idősek. E korosztály lélekszáma tíz éven belül gyorsuló fogyásnak indul, a két nagy párt rájuk már nem építhet hosszú távon.

Az AfD a kelet-német fiatalok közt népszerű, de még inkább a középkorúaknál: a 35–59 év közti férfiaknál hozta a legjobb eredményeit. A 24 év alattiaknál Szászországban 21 százalékot kaptak, míg 26 százalékot a 25–34 éves korcsoportban. A zöldekkel itt komoly a verseny – Brandenburgban ők népszerűbbek a radikálisoknál a fiatal választók körében.

Ráadásul a választói részvétel mindkét tartományban átlépte a 60 százalékot, jelentősen meghaladva az előző évek eredményeit. Az eddigi ismeretek szerint tipikusan az AfD és a Zöldek tudnak új választókat vinni egy-egy választáson az urnákhoz, és most ez inkább az előbbinek sikerülhetett az eredmények tükrében.

Hosszú távon gondolkozó pártoknál a korosztályos szavazói csoportok megtartása nehéz, de nagy megtérüléssel kecsegtető feladat. A CDU-nak ez láthatóan sikerült egykor, most újra a fiatalításra kell koncentrálnia. Az AfD üzenetei a kiábrándult középkorúakat szólítják meg, valamint a keleti fiatalok egyik felét, míg a nyugati tartományok fiataljai inkább kísérleteznek a baloldali kisebb pártokkal, elsősorban a zöldekkel.

Éppen e taktika miatt a fiatalokat, a fiatal családosokat minden párt szeretné megnyerni, hiszen ha hűségesek maradnak a párthoz, évtizedekig hozhatnak szavazatot. 

Persze a mai dinamikus közéletben, polarizált környezetben ezeknek a régi elveknek korlátozott az érvényessége, de maga a látlelet mindenképpen tanulságos lenyomata a közép-európai társadalmunk megosztottságának, és a szépen kirajzolódó generációs pártpreferenciáknak. Valamint a németekre némi spéttel leselkedő politikai földrengésnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?