Közélet

Zöld utat kaptak az unión kívülről érkező munkavállalók

Pozsony | Gyorsított eljárásban fogadták el a munkaügyi minisztérium tervezetét, amelyet a nagy munkaerőhiánnyal indokolnak. Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter szerint ezzel igyekeznek megteremteni a további gazdasági növekedés feltételeit.
Czímer Gábor

2018. december 10. 14:44

„A munkaerő iránti kereslet meghaladja a hazai munkaerőkínálatot” – mondta Richter. Az új törvény értelmében nem évente, hanem negyedévente frissítik a hiányszakmák jegyzékét. Az unión kívülről érkező munkavállalóknak igazolniuk kell egyebek mellett a legmagasabb iskolai végzettségüket is. Gyorsul a jelentkezéseik elbírálása, és bővülnek a munkaközvetítő ügynökségek lehetőségei, különösen a regisztrált hiányszakmák esetében. A munkaadók emellett kötelesek lesznek bejelenteni a betöltetlen álláshelyeik számát.

Emellett megszüntetik az unión kívülről érkező munkavállalók bejelentésével kapcsolatos duplicitásokat, 90 napról 30-ra rövidül az unión kívüliek számára kötelező tartózkodási engedély elbírálásának határideje. Ez azonban csak a hiányszakmákra és a technológiai központokba jelentkező külföldiekre lesz érvényes.

 

2018. december 10. 14:29

A munkaerőhiány a béreken is meglátszik

Az átmeneti lakhely bejelentése is rugalmasabbá válik. A törvénymódosítás érinti még a gazdasági minisztériumot, az önkormányzatokat és a közegészségügyi hivatalokat is. A törvény nagyobb jogi védelmet biztosít az unión kívüli polgárok számára, hiszen bírósági felülbírálást kérhetnek, ha nem kapják meg a schengeni vízumot. Idén év elejétől október 18-ig már 1384 szlovákiai vállalat alkalmazott unión kívüli munkavállalókat, ebből 143 cég hiányszakmákban.

A kérelmező bírósághoz fordulhat, ha nem kapná meg a schengeni vízumot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico kitért a kínos kérdések elől

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Több vizet a Bodrogközbe

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?