Visszatér Vörös és a szőke ciklon

Pozsony |

<p>Új és régi-új arcok ülnek be a parlamentbe. Nagy távozása miatt visszatér Vörös Péter, aki két éve távozott a Híd vezetőségéből, képviselő lesz Jana Kiššová is, az egykori &bdquo;Miss Parlament&rdquo;.&nbsp;</p>

Hét új képviselője lesz a szlovák parlamentnek. Az európai parlamenti választások eredménye ugyanis öt jelenlegi honatyát Brüsszelbe juttatott. Ők kötelesek lemondani pozsonyi mandátumaikról. Két új képviselő pedig a Sieť létrejöttének köszönhetően nyer mandátumot.  Egy új képviselője biztosan lesz a Hídnak júliustól. Nagy József ugyanis bekerült az EP-be, helyére Vörös Péter érkezik. Vörös a Radičová-kormány idején is képviselő volt. A 2012-es parlamenti választás után lemondott a Hídban vállalt tisztségeiről. Vörös Péter az Új Szó kérdésére megerősítette, hogy ha megkapja a hivatalos értesítést, elfogadja a mandátumot. „A Híd-frakció tagja kívánok lenni” – tette hozzá.  A Hídnak szinte biztos, hogy még egy új képviselője lesz, Pfundtner Edit. Ő Andrej Hrnčiar helyére érkezhet pótképviselőként, a turócszentmártoni polgármester ugyanis lemond mandátumáról a májusi ülésszak után, hasonlóan Radoslav Procházkához. Mindketten a parlamenten kívül kívánják építeni a Sieť (Háló) nevű új pártot, amelyet az elmúlt hónapban két ügynökség is a legnagyobb támogatással bíró jobboldali erőként mért. Pfundtner legutóbb kitérő válaszokat adott az Új Szónak azzal kapcsolatban, kíván-e a Híd-frakció tagja lenni – a Radičová-kormány idején ebben a klubban politizált. Információink szerint a pártvezetésnek sem adott egyértelmű választ. Ha mégis Bugárékat választaná, a Híd frakciója gyarapodást könyvelhetne el, ugyanis nemrég az SDKÚ-ból átigazolt hozzájuk Lucia Žitňanská, így jelenleg 14-en vannak.  Biztosan többen lesznek a kereszténydemokraták is: ők 16 képviselővel kezdték a ciklust, mára csak 13-an maradtak, Daniel Lipšic, Jana Žitňanská és Radoslav Procházka ugyanis kiléptek a pártból és a frakcióból is. Žitňanskát a hétvégén az EP-be karikázták a választók, Procházka pedig visszaadja mandátumát. A két hely a KDH-t illeti: Jozef Bobík (Nagymihály volt polgármestere) és Marián Radošovský érkezhet hozzájuk. Utóbbi egyébként a Smer és a KDH regionális együttműködésének egyik „záloga”, a Nyitra megyei Smer–KDH koalíció egyik atyja. Érkezik Eugen Jurzycza volt oktatási miniszter is – az SDKÚ-ban Ivan Štefanec helyére ül be. Richard Sulík SaS-elnök szintén sikeres volt a hétvégén: őt Jana Kiššová pártmenedzser váltja a pozsonyi törvényhozásban. Jurzyca még nem volt képviselő – 2010-es megválasztása után nyomban a miniszteri székben landolt, Kišsová 2010–2012 között az SaS frakcióját erősítette. Kiššovát annak idején a bulvársajtó képletesen Miss Parlamentté koronázta, mivel az egyik legszebb képviselője volt a törvényhozásnak. Az OĽaNO-tag Branislav Škripek helyére Jana Šípošová érkezik, aki jelenleg Erika Jurinovának (OĽaNO), a parlament alelnökének az asszisztense. A párt frakciójának létszáma azonban egy fővel csökken: kedden Mikuláš Huba természetvédő bejelentette, hogy távozik Matovič pártjából. Állítólag nem akar más pártba belépni. Matovič elfogadta Huba döntését, úgy véli, hogy a képviselő túlságosan liberális beállítottságú a párt választóihoz képest. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?