Közélet

Vissza az iskolapadba: júniustól indul az önkéntes alapú iskola

Pozsony | Június elsejétől a gyerekek újra mehetnek óvodába és iskolába – már ha a fenntartó úgy dönt, megengedi az oktatást az intézményekben. Az iskolák megnyitása ugyanis ugyanúgy, mint a részvétel nem lesz kötelező. A fenntartót nem kötelezik arra, hogy kinyissa az iskolát, de a szülőt sem, hogy visszaküldje gyermekét az iskolapadba.
Szalay Hajnalka

2020. május 18. 19:00

sulik
Június elsejétől megnyílhatnak az óvodák, a speciális óvodák, az alapiskolák és a speciális alapiskolák alsó tagozatai és az 5. osztályok. (Július Dubravay/Plus jeden den)

A kormány engedményei az oktatásügyi intézményeket is elérték. Ha a fenntartók úgy döntenek, június elsejétől megnyílhatnak az óvodák, az alsó tagozatos és az ötödik osztályok is.

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter nem feltételezi, hogy lenne fenntartó, aki bezárva tartaná az intézményeket. Mint mondja, az idősebb diákoknak még nem engedélyezett a visszatérés – hasonló intézkedéseket hoztak a szomszédos országok is. Gröhling szerint az óvodában legfeljebb 15 gyerek tartózkodhat majd egy csoportban, az alapiskolában pedig legtöbb 20. A tanintézeteknek az egészségügyben dolgozók, a rendőrök, a mentősök, a tűzoltók és a tanárok gyerekeit kell előnyben részesíteni.

Szintén prioritást fognak élvezni azon gyerekek, akiknek szülei nem tudnak otthonról dolgozni: szalagmunkások vagy boltban dolgozók. A tárcavezető szerint helyszűke esetén ideiglenesen a községek a rendelkezésükre álló többi épületet is kihasználhatják.

Az iskolába visszatérő gyerekeknek szigorú óvintézkedéseket kell betartaniuk. A gyerekeket csak olyan személy hordhatja az adott intézménybe, akivel egy háztartásban élnek. A kísérők azonban 10 percnél többet nem tölthetnek majd az épületben. A gyerekeknek nem lenne szabad más csoportból való gyerekekkel találkozniuk.

Az intézmények naponta nem lehetnek nyitva több mint kilenc órát, és minden belépésnél mérni fogják a gyerekek hőmérsékletét.

Szájmaszk hordása senkinek sem lesz kötelező, de a minisztérium a tanároknak javasolja. A gyerekeknél pedig mindig kell lennie egy szájmaszknak, szükség esetére.

Az óvodákban a foglalkozások nagy részét a szabadban kell majd tartani, a játékokat naponta kell fertőtleníteni. Az intézményeket az Állami Tartalékalap is segíti a fertőtlenítőszerek biztosításában.

Az idős tanároknak nem lesz kötelező munkába állniuk. Ők továbbra is gondoskodhatnak majd azokról a gyerekekről, akik nem térnek vissza az oktatásba. A minisztérium tájékoztatása szerint az iskolák igénybe vehetik a felső tagozatos tanárok munkáját is, ha tanárhiány lépne fel.

Gröhling szerint a fenntartóknak a következő két hétben kell felmérniük, milyen érdeklődés van az iskolák megnyitása iránt. A szájmaszk hordása itt sem lesz kötelező, kivéve, ha a gyerekek elhagyják a csoportjukat: kimennek a folyosóra vagy a WC-re. 

Mivel az iskola önkéntes alapon fog működni, és biztosan lesznek, akik továbbra is otthonról akarnak tanulni, Gröhling kiemelte, szükség lesz a tanterv módosítására és a tananyag csökkentésére. Az otthon tanuló diákok szülei továbbra is igényelhetik az ápolási díjat (OČR). 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.