Vesztegetéssel gyanúsította meg a NAKA Kaliňákot és Brhelt

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást Robert Kaliňák egykori belügyminiszter, a Smer jelenlegi alelnöke, valamint Jozef Brhel nagyvállalkozó ellen, akit a sajtóban csak a Smer mecénásaként emlegetnek. Robert Fico pártelnök állítja, Kaliňák ártatlan, és az egész eljárás a kormánykoalíció arra irányuló igyekezete, hogy az ellenzéket bebörtönözzék a parlamenti választás előtt.

A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán számolt be a Kaliňák és Brhel ellen indított eljárásról, de bővebb információkat nem közöltek, mindössze annyit, hogy a gyanúsítottak a pénzügyőrség egyik magas beosztású tisztviselőjét fizették le.

Ez a személy a Denník N információi alapján František Imrecze, az adóhatóság egykori igazgatója volt, aki korábban is tett beismerő vallomást a vesztegetéssel kapcsolatban. Kulcsszereplője például a Vámszedő-ügynek, amely alapján a pénzügyőrségnél több manipulált és túlárazott közbeszerzésre került sor, mindig az állam kárára. Az ügyben Imrecze mellett Jozef Brhel nagyvállalkozó is érintett, aki több szálon is kötődik a Smerhez.

Kaliňák mint összekötő

Imrecze 2012-ben, a Smer elsöprő választási győzelme után került a pénzügyőrség élére. Korábban a magánszférában dolgozott, ahol a fizetése megközelítette az évi 280 ezer eurót. A közhivatali pozícióba kerülve azonban jelentésen megcsappant a keresete, a pénzügyőrség élén körülbelül havi 4 ezer eurót kapott kézhez, így csakhamar felmerült a „fizetéskiegészítés” ötlete.

Imrecze korábbi felesége állítólag jó barátságot ápolt Robert Kaliňák feleségével, így rajta keresztül érdeklődött a belügyminiszternél, hogy nem tudnának-e számára felajánlani egy fontos vezetői pozíciót az államigazgatásban, mert szeretne továbblépni a magánszférából. Azt a választ kapta, hogy Peter Kažimír egykori smeres pénzügyminiszter (jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank vezetője) hamarosan felkeresi egy állásajánlattal. Ezt követően lett a pénzügyőrség igazgatója.

A kinevezése után állítólag személyesen is találkozott Kaliňákkal, hogy a fizetéséről is elbeszélgessenek. Imrecze vallomása alapján éppen a korábbi belügyminiszter javasolta neki, hogy látogassa meg Jozef Brhelt, aki évi 200 ezer euróval fogja „szponzorálni”. Végül meg is állapodott Brhellel, és ugyan 2012-ben még nem, de 2013 és 2017 között megkapta a teljes összeget. A pénzügyőrség éléről 2018 szeptemberében távozott, ebben az évben „csak 100 ezer eurót” kapott a vállalkozótól. Imrecze azt vallotta, hogy a kenőpénzt sosem tette félre, mindig elköltötte valamilyen drága kirándulásokra, órákra és egyéb értéktárgyakra.

Tagadás és ellentámadás

Kaliňákot korábban már meggyanúsították az Alkony-ügyben bűnszervezet létrehozásával, és egy ideig vizsgálati fogságban is ült, de tavaly novemberben Maroš Žilinka főügyész a büntető törvénykönyv 363-mas paragrafusára hivatkozva leállította az eljárást. Az egykori belügyminiszter akkor is tagadta a vádakat, és ebben az ügyben is ártatlannak vallja magát. A Smer tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a koalíció fél az előrehozott választás eredményétől, ezért mindent megtesz azért, hogy lejárassa az ellenzéket. Kaliňák szerint az egész ügyirat Imrecze valótlan állításaira épül, amiket semmilyen tárgyi bizonyítékkal nem tud alátámasztani.

Robert Fico úgy véli, az időzítés nem lehet véletlen, hiszen Igor Matovič (OĽaNO) pár napja a parlamentben még arról beszélt, hogy az előrehozott választást azért kell szeptember végén tartani, hogy a bűnüldöző szerveknek legyen idejük befejezni a munkájukat. A korábbi miniszterelnök szerint ez egyértelműen arról árulkodik, hogy a kormánykoalíciónak egyetlen célja van, mégpedig az ellenzék bebörtönzése. Továbbá ő is megkérdőjelezte Imrecze szavait, szerinte a pénzügyőrség volt igazgatója bármit képes vallomásként előadni azért, hogy saját magát mentse. Egyúttal leszögezte, hogy pártja egy emberként kiáll Kaliňák mellett.

„Az ellene intézett támadás olyan, mintha engem is támadnának”

– közölte.

Hozzátette, párttársa újbóli meggyanúsítása csak az első lépés volt, Matovič, Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter és Daniel Lipšic speciális ügyész további „támadásokat” tervez az ellenzék képviselői ellen. Információi alapján őt, illetve Peter Pellegrinit (Hlas) is előveszik még, Boris Kollár (Sme rodina) házelnököt pedig zsarolják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!