Közélet

Véget érhet a nyelvrendőrségi zaklatás

Pozsony | A kulturális minisztérium államnyelvi osztálya várhatóan felhagy a dél-szlovákiai települések magyar nevét használó táblák leszerelésére felszólító levelek küldözgetésével. A kisebbségi nyelvhasználati törvényt ezentúl kizárólag a kormányhivatal magyarázhatja.
Finta Márk

2017. október 2. 15:28

Mint azt megírtuk, az államnyelvi osztály azért küldött levelet például a komáromi Duna Menti Múzeumnak vagy a Komáromi Járási Hivatalnak, mert polgári bejelentésre úgy találták, az intézmények tábláin a Komárom megnevezés törvénysértő, és helyette a Komárno megjelölést kell használni. 

A kulturális minisztérium államnyelvi osztályának tartósan az az álláspontja, hogy a hatályos államnyelvtörvény nem engedi a helységnév feltüntetését a kisebbség nyelvén a közintézményeken. Bár ezt elvileg a kisebbséginyelvhasználati törvény szabályozza, mely szerint a 2011-ben kormányrendelettel jóváhagyott kisebbségi helységnévlistán szereplő településeken nem hogy lehet, de kötelező használni a közintézmények tábláin a magyar nyelvet, az államnyelvi osztály ezt nem tartja hatályosnak, mert a tárca álláspontja szerint a településlistát törvénytelenül fogadták el. 

A jogi gubancot nemrégiben a hidas Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos és Rigó Konrád kulturális államtitkár próbálta feloldani Marek Maďarič kulturális miniszterrel. Bukovszky lapunknak elmondta: felhívták a miniszter figyelmét arra, hogy a kormányhivatalnak teljesen más az álláspontja a kisebbséginyelv-használati törvény értelmezésében, mint a kulturális tárcának. „Kvázi tűzszünetet kötöttünk” – mondta Bukovszky azzal, hogy a tárca ezután elismeri, hogy a kormányhivatal az a kizárólagos szerv, mely a törvényből adódóan jogosult a törvény magyarázására. 

Rigó Konrád a tárca részéről lapunknak megerősítette, a kulturális minisztérium a Bukovszky László hivatala által kidolgozott jogértelmezést fogja átvenni és használni. „A miniszter hajlandóságot mutatott arra, hogy konstruktívan álljon a dologhoz, és azt is elértük, hogy a miniszter és én az egyes eseteket személyesen nézzük át. A bejelentésekből nincs sok, ezért valószínűleg nem fog gondot okozni, hogy személyesen szenteljünk figyelmet ennek” – mondta Rigó. 

Arra a kérdésre, hogy végeredményben ez azt eredményezheti-e, hogy elmaradnak a felszólító levelek, Bukovszky László azt mondta, arra kérték a kulturális tárcát, ha küldenek is levelet, az kizárólag az államnyelvtörvény betartásából eredő hibákkal foglalkozzon, a kisebbségi nyelvtörvény értelmezésétől és magyarázásától tartózkodni fognak a tárca illetékesei. Hozzátette: a kormányhivatal és a kisebbségi biztosi hivatal kiadja a kisebbséginyelv-használati törvény metodikai útmutatóját, melynek elkészítésével már a célegyenesben járnak. 

Rigó Konrád szerint azonban az államnyelvtörvény megnyitása sem egy ördögtől való téma, módosítása a Maďaričcsal való tárgyaláson is szóba került. Elmondása szerint a Híd nemzetpolitikai kabinetje foglalkozik a témával, és valószínűleg előállnak egy javaslattal a közeljövőben. Hozzátette azonban: mivel a törvény módosítása koalíciós egyezségen múlik, ezért erről nem tud nyilatkozni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.