Közélet

Változik a vasúti menetrend

Pozsony | Vasárnaptól új vasúti menetrend lép életbe országszerte. A változások mind a regionális, mind a nemzetközi járatokat érintik.
Nagy Roland

2018. december 5. 08:10

Illusztráció - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A legnagyobb változásokra Besztercebánya megyében számíthatnak az utasok, elsősorban a Zólyom–Ipolyság vonalon, ahova 16 év után visszatérnek a személyvonatok. Munkanapokon 10 járatot indítanak mindkét irányban, hétvégente pedig kettőt. A közlekedésügyi minisztérium közölte, hogy az új szerelvények beiktatása elsősorban a diákok és a dolgozó emberek helyzetének megkönnyítésére szolgál. „A minisztérium folyamatosan fogja értékelni az új járatok közlekedését, és ha lesz rá igény, akkor hétvégén is több járatot indítunk” – tette hozzá a tárca. Az új szerelvények várhatóan január 2.-tól közlekednek majd. 

A Zólyom–Fülek vonalon is várhatóak változások: lecserélik a régi vonatokat, és helyettük dízel meghajtású szerelvényeket iktatnak be. A folyamat a jövő év közepétől kezdődik majd. Az új szerelvényeken modernebb felszereltségre is számíthatnak az utasok. A közlekedési tárca tervei szerint az elkövetkezendő két évben az egész Zólyom környéki régióban lecserélik a régi szerelvényeket. 

Nyitra megyében is több módosításra lehet számítani. Az Érsekújvár–Komárom vonalon legtöbb szerelvény 10 perccel később indul majd, a Párkány–Léva vonalon pedig nagyjából 6 perces eltolódásokra lehet számítani. 

A nemzetközi járatok esetében is változások várhatóak. Pozsonyból új közvetlen járat indul Zürichbe, Kassáról pedig új járatokat indítanak Bécsbe és Prágába. A Pozsony– Kassa vonalon várhatón rövidül a menetidő 2–7 perccel. 

Az új menetrendek már elérhetőek az állami vasúttársaság hivatalos honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Pellegrini: Remélem, most nem nálunk lesz a legalacsonyabb a részvétel

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

GALÉRIA: Hamiltoné a pole Monacóban

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Dráma Nyitrabányán: egy férfi torkon szúrta az élettársát

Továbbra is életképes a Híd

Legfrissebb galériák
Olvasta már?