Közélet

Ülésezett a Diákhálózat Hallgatói Parlamentje

Gímes | A zoboralji Gímesen került sor október 12-14. között a Diákhálózat (DH) Hallgatói Parlamentjének ülésére. A rendezvényen képviseltették magukat a csehországi és szlovákiai magyar diákklubok, valamint a Budapesten tanuló felvidéki magyar egyetemisták.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 15. 19:42

 

Az ülés a tagszervezetek beszámolójával kezdődött, amin az előző összejövetel óta lezajlott eseményeket tárgyalták, megvitatták a tervezett programokat és egyeztettek azok végrehajtásáról. 
Mivel a tavaly megválasztott elnökség mandátuma egy évre szólt, tisztújításra is sor került. A tagszervezetek bizalmat szavaztak Velebný Csilla eddigi elnöknek, illetve az új elnökségnek. A külügyi alelnök posztját az újraválasztott Kovács Balázs látja el, a belügyi alelnöki pozíció megoszlik Bóna Zoltán és Kovács Roland között. Oktatási ügyekben Škoda Fanni képviseli a szervezetet, a marketingért és kommunikációért felelős teendőket ezentúl Czímer Gábor látja el. A létrejött pénzügyi alelnök posztjára Vasas Zsuzsát választották.
A DH továbbra is aktívan együttműködik a hazai és külföldi civil szervezetekkel, tagszervezetei pedig csatlakoztak a Selye János Egyetem besorolásának megmaradásáért indított petíció terjesztéséhez. Döntés született arról, hogy a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK) jövőre is megszervezésre kerül. Ősszel befejeződött a nyári szünetre szakmai gyakorlatokat biztosító SzakGyak program, amelyben 30 fiatal diák kapott lehetőséget, hogy szakmai gyakorlat keretein belül próbálhassa ki az egyetemen elsajátított ismereteket. Hamarosan indul a Felsőoktatási Tájékoztató Körút, melynek keretében belül az egyetemisták ellátogatnak a magyar tannyelvű középiskolákba, hogy bemutassák a felsőoktatás világát és hasznosítható tanácsokkal szolgáljanak az érettségizők számára.
Nagy sikernek örvendett az idei Szemeszternyitó DH Party Trip, amely a szemeszterkezdő rendezvények összehangolását jelentette, így a diákok egyetlen útvonalon könnyedén ellátogathattak az összes egyetemi városba, hogy megünnepelhessék a félévkezdést. A rendezvénysorozat hét városban került megrendezésre, kilenc napon át tartott és ezernél is több diák vett részt rajta. Ehhez hasonló rendezvénysorozat indul jövőre is, valamint az idei mikulás-napi akciókat is összehangolják.
A DH pozsonyi, nyitrai és nagyszombati aktivistái szeptember elején rendezték meg a 31. Gímesi Művelődési Tábort. A szervezők igyekeztek minél színesebb és értékesebb időtöltést kínálni a jövendőbeli elsősöknek abban a reményben, hogy azok hatására könnyebben alkalmazkodnak az egyetemi élethez, illetve maguk is a szlovákiai magyar ifjúsági klubok aktív tagjaivá válnak. A művelődési tábor jövőre ismét megrendezésre kerül és az előkészületekbe más tagszervezetek is bekapcsolódnak.
 
A Hallgatói Parlament sikeresnek értékelte a  Gombaszögi Nyári Tábort, amelyen idén több, mint 700 fiatal vett részt. Jövőre egy még nagyobb, gazdagabb programokkal teletűzdelt tábort kívánnak szervezni, ami a cél szerint a szlovákiai magyar egyetemisták eddigi legnagyobb rendezvénye lesz.
Megjelent továbbá az Alma Mater nyolcadik évfolyamának első száma, amiben értelmiségi fiatalok fejtik ki véleményüket a közéletről, zenéről, technikáról és irodalomról, a lap megtalálható minden egyetemi városban. (hd, ú)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.