Közélet

Magyar állampolgárság kell a Diákhitel 1-hez

Pozsony | A szlovák állampolgárságú magyar hallgatók legálisan nem kérhetnek magyarországi diákhitelt. A magyar szabadfelhasználású Diákhitel 1 igényléséhez ugyanis magyar állampolgárság is kell – közölte tegnap a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.
Czímer Gábor

2019. július 31. 15:00

Magyar Péter vezérigazgató elmondta, a Diákhitel 1-et azok a hallgatók is igénybe vehetik, akik szülőföldjükön tanulnak, így például Erdélyben valamelyik romániai felsőoktatási intézménybe járnak. Hozzátette, az erdélyi diákok közül nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Az igényléshez magyarra fordított hallgatói jogviszony-igazolás és magyar bankszámla szükséges.

A szlovákiai magyar egyetemisták számára azonban a magyarországi diákhitel felvétele jelentős jogi akadályba ütközik. A Diákhitel Központ Zrt. tájékoztatása szerint a hitel igényléséhez ugyanis a magyar állampolgárság vagy a magyar tartózkodási, illetve letelepedési engedély is elengedhetetlen. Leczkési Zoltán, a szlovákiai magyar egyetemisták ernyőszervezetének, a Diákhálózatnak az elnöke elmondta, a magyarországi Diákhitel felvételének lehetősége szép gesztus lenne a szlovákiai magyar hallgatók felé, de a kettős állampolgárságot tiltó szlovák törvény komoly akadályt jelet. „Ha kapcsolatba kerülünk olyan személyekkel vagy intézményekkel, akik, illetve amelyek az ügyben kompetensek, jelezni fogjuk nekik, hogy a szlovákiai magyar hallgatók ki vannak zárva a magyarországi Diákhitel lehetőségéből” – tette hozzá Leczkési.

Lovász Bálint, a Szlovákiai Országos Egyetemi Diákszövetség leköszönő elnöke elmondta, a magyar diákhitelrendszer jelentősen kedvezőbb, mint a szlovák. A kamata például csak 1,99%, amelyet bizonyos esetekben elengednek, míg a szlovákiai diákhitel kamata 3%. A magyar lehetőséggel minden egyetemista, aki magyar állampolgár alanyi jogon élhet, míg Szlovákiában bonyolult eljárással igényelhető, és valójában csak a szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak szól. „A magyar diákhitel példa lehetne a szlovákiai rendszernek” – mondta Lovász, és hozzátette, a szervezetük is azon dolgozik, hogy a magyar rendszer elemeit a szlovákiai diákhitelnél is alkalmazzák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!