Október végéig igényelhető az állami diákhitel

pénz euró

Azt szokták mondani, hogy a legjobb befektetés, ha önmagunkba invesztálunk. Ugyan mi lehetne jobb annál, mint a saját tanulmányainkba, önmagunk képzésébe, fejlesztésébe fektetni? A fiatal éveikre visszagondoló dolgozók utólag sokszor úgy gondolják, a diákélet egyszerű, csakhogy – pénz híján – gyakran ennek ellenkezője az igaz. A diákhitel egy lehetőség.

A diákélet drága. Fizetni kell a szállásért, az ételért, meg kell venni a könyveket, ápolni kell a szociális kapcsolatokat. Miután az összes kiadást összeadjuk, nagyon nehéz a főiskolai tanulmányokat úgy elképzelni, hogy mellette ne kelljen részmunkaidős állást vállalni, vagy a szülők ne támogassanak minket. A szorult anyagi helyzetben megoldást jelenthet a diákhitel. A diákok kommersz és állami kölcsönt egyaránt felvehetnek.

Melyik előnyösebb?

A legelőnyösebb kölcsönt az állam nyújtja a Művelődéstámogató Alap (FNPV) közvetítésével. Az alap többféle hitelt kínál: létezik sima diákhitel, stabilizációs kölcsön, illetve a doktoranduszok pedagógushitelre is pályázhatnak. A kereskedelmi bankok közül jelenleg csak a Szlovák Takarékpénztár kínál kimondottan diákhitelt, 4,49%-os kamattal. A többi pénzintézetben kötetlen felhasználású fogyasztási hitelt lehet intézni, a kamatok nagyon különbözőek, 5–11% között mozognak. Az állam kedvezőbb feltételek mellett, magas illetékek nélkül kölcsönöz a diákoknak. Az állami hitel szabad felhasználású, külföldi diákok és a külföldi iskolák diákjai is igényelhetik. A hitelszerződés aláírásával az igénylő automatikusan beleegyezik a törlesztés elhalasztásába, azaz törleszteni csak a tanulmányok befejezése után kell. Aki nem akar élni ezzel a lehetőséggel, vagyis már a tanulmányai alatt szeretné elkezdeni a kölcsön visszafizetését, a hitelszerződésben bejelöli, hogy nem kéri a törlesztés elhalasztását. Anyasági és gyermekgondozási szabadság alatt legfeljebb 5 éves törlesztési haladékot lehet intézni. Továbbá, a tanulmányok befejezése után törlesztési haladék intézhető, ha az adós munkanélküli, és szerepel az álláskeresők jegyzékében. További előny, hogy az FNPV minden ügyfelét biztosítja súlyos baleset vagy halál esetére, vagyis ha ilyesmi előfordul, az ügyfél helyett a biztosításból törlesztik a kölcsönt.

Az állami hitel hátránya, hogy csak évente kétszer intézhető, jóváhagyása esetén körülbelül két hónapig kell várni, mire megérkezik a pénz a számlára, s legfeljebb 20 ezer euró igényelhető, viszont minden évben, legfeljebb hatszor benyújtható a kérvény. Kommersz kölcsön bármikor intézhető, és akár 40 ezer eurót is jóváhagyhatnak.

Kamatláb és futamidő

Az állami diákhitel kamatlába az idén is egy picit emelkedett, a korábbi 3,5-ről 4%-ra nőtt, és módosították a felvehető összeg alsó és felső határát is. A kezest igénylő hitel minimális összege 1000 euró, a felső határ pedig első- és másodfokú főiskolai tanulmányaikat végzők esetében 7500 euró, doktoranduszok esetében 10 500 euró. A kezes nélküli hitel célösszegének alsó határa mindenki számára 1000 euró, a felső limit is egységesen 2000 euró. A kiváló rangsorolású egyetemeken tanulók minimum 1000, maximum 20 000 euró szabad felhasználású, illetve 40 000 euró kötött felhasználású hitelt vehetnek fel, s az utóbbi esetben legalább a pénz felét tandíjra kell fordítani. A kiváló rangsorolású egyetemeken tanulóknak jóváhagyható hitelt olyan tehetséges diákok igényelhetik, akik külföldön tanulnak – így akarják motiválni őket, hogy tanulmányaik befejezése után hazatérjenek, s itthon kamatoztassák tudásukat.

A kommersz bankokban a diákok által felvehető összeg 300 és 40 ezer euró között mozog, a futamidő pedig 1–8 év. Az állami kölcsön futamideje 5–10 év.

Ügyintézés

A kommersz hitelt a bankban kell intézni, elég hozzá a személyi igazolvány, egy iskolalátogatási igazolás és egy rendszeres bevétellel rendelkező kezes.

Az állami hitelt az FNPV-n keresztül kell intézni. A szükséges nyomtatvány letölthető az alap weboldaláról: www.fnpv.sk. A kitöltött kérvénnyel el kell menni az adott felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályára, ahol igazolják, lepecsételik az űrlapon feltüntetett adatokat. A kérvényhez csatolni kell a szükséges mellékleteket (lásd a nyomtatvány magyarázatában levő utasításokat; például szükség lehet igazolásra arról, hogy az igénylő szociális ösztöndíjat kap; igazolást kell felmutatni, ha az igénylőnek már vannak gyerekei, illetve, ha maga is sokgyermekes családból származik stb.). Szükség van rendszeres bevétellel rendelkező kezesre is. A kitöltött nyomtatványt a mellékletekkel együtt október 31-éig a következő címre kell eljuttatni: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 1103 Bratislava. A borítékra rá kell írni, hogy: „Žiadosť o pôžičku – študent”.

A kérvények megvizsgálása és az esetleges fontossági sorrend felállítása után az FNPV tanácsa megvitatja, azaz jóváhagyja vagy elutasítja a kérelmeket – ez legkésőbb a kérvény benyújtásának határidejétől számított 60 napon belül, december végéig megtörténik. Utána az alap honlapján közzéteszik a jóváhagyott kérelmek listáját, és a sikeres pályázónak két példányban postázzák a szerződés javaslatát, egyet 30 napon belül aláírva vissza kell küldeni – ellenkező esetben a szerződést érvénytelennek minősítik.

Október végéig igényelhető az állami diákhitel

Törlesztés

A kommersz kölcsönt azonnal el kell kezdeni törleszteni, de az elintézhető, hogy a tanulmányok alatt csak a kamatokat kelljen törleszteni, magát a kölcsönt csak a tanulmányok befejezése után. Az állami hitel törlesztését elég az iskola befejezése után elkezdeni, és mindenki eldöntheti, milyen futamidőt választ.

A havi törlesztési díj attól függ majd, milyen futamidőt választott, milyen volt az évközi infláció, és az adott évben milyen kamattal hagyták jóvá a hitelt. Az iskola befejezése után az adós köteles a szerződésben foglalt havi törlesztési díjat mindig a hónap 25. napjáig az FNPV számlájára átutalni, de van lehetőség arra is, hogy egyszerre egy nagyobb összeget előre befizessen, sőt, akár az egész tartozását a meghatározott futamidő lejárta előtt egy összegben visszaadhatja. Előtörlesztés esetén a havi törlesztési díj 2%-ának megfelelő előtörlesztési illetéket számláznak – kivéve júliust. Ugyanis évente egyszer – júliusban – az adósnak jogában áll egyszerre egy nagyobb összeggel előre törleszteni, és ebben a hónapban ezért nem kell külön illetéket fizetni.

Stabilizációs kölcsön

2019 júniusától létezik az állami hitelek egy speciális fajtája, az úgynevezett stabilizációs kölcsön, amelyre azok jogosultak, akik olyan tanulmányi programokban vesznek részt, amelyek az államilag szabályozott foglalkozásokra készítenek fel, főleg ahol munkaerőhiány tapasztalható. Ilyenek a különböző egészségügyi pozíciók, amelyek esetében bizonyos jogi normák írják elő, hogy az egyes foglalkozások végzéséhez milyen szakvégzettség kell. Azon tanulmányi programok és foglalkozások listáját, amelyek esetében intézhető stabilizációs kölcsön, a szakminisztérium határozza meg. A stabilizációs kölcsönt azért vezették be, hogy itthon tartsák a frissen végzett nővéreket, ápolókat: aki az iskola befejezése után az egészségügyben marad, annak a ledolgozott időszak arányában elengedik az igényelt összeg egy részét. Minél tovább dolgozik valaki nővérként vagy ápolóként, annál kevesebbet kell visszafizetnie, esetenként az egész összeget, a kamatokkal együtt elengedhetik.

Doktoranduszok

A harmadfokú felsőoktatási képzésben részt vevők, azaz a doktoranduszok nemcsak diákhitelre, hanem pedagógushitelre is jogosultak, de egyszerre csak az egyikre. Az utóbbi törlesztési feltételei egy picit eltérőek, rendszerint a pedagógushitel összege magasabb. A kettőt nem lehet kombinálni a későbbiek folyamán sem. Ezért mielőtt valaki igényli valamelyik hitelfajtát, előbb mérlegelnie kell, mi éri meg jobban, és a jövőben mire lehet még szüksége. Például a nappali tagozatos doktorandusz diák- és pedagógushitelt egyaránt intézhet, a levelező tagozatos csak diákhitelben részesülhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?