Közélet

Új tendert akarnak az új mentőszolgálatra

Pozsony | Botrányba fulladhat az mentőállomások üzemeltetésére kiírt pályázat. Az eljárás győzteséről döntő bizottság tagjaival kapcsolatban ugyanis felmerült a gyanú, hogy szoros szálak fűzhetik őket a győztes céghez.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 9. 17:47

Falck
A Falck év végén vonul ki az országból, az új, már kiértékelt tendert nagy valószínűséggel megismétlik - TASR/AP-felvétel

A közbeszerzési eljárás kiírására azért volt szükség, mert jövőre távozik a piacról a dán Falck vállalat, amely az egyik legnagyobb mentőhálózatot működtette az országban. A közbeszerzés győzteséről egy öttagú bizottság döntött, melynek tagjait az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) elnöke, Tomás Haško nevezte ki. Az eljárás győztese a Life Star Emergency (LSE) nevű vállalat lett, melyről később kiderült, hogy szoros szálak fűzik a bizottság tagjaihoz. 

Szoros szálak

A testülethez tartozik például Adrián Mifkovič, aki 2010-ben még az LSE igazgatója volt. Az ÚDZS hivatalos álláspontjában közölte: nem lát problémát abban, hogy Mifkovič 9 évvel ezelőtt néhány hónapig a vállalat élén állt. A hivatal szerint „azóta elég idő telt el ahhoz, hogy ne merüljön fel az összeférhetetlenség gyanúja”. Mifkovič saját elmondása szerint mindössze 8 hónapig volt az LSE elnöke, és ezt jelentette is az ÚDZS-nek, amely nem talált ebben kivetnivalót.
A bizottság másik tagja, Mário Miklósi korábban közösen vállalkozott az LSE mostani igazgatójával, Miroslav Micskivel. Miklósi ráadásul a második Fico-kormány idejében az egészségügyi minisztérium államtitkára volt, s ebben az időszakban dolgozott a tárcánál a bizottság további két tagja is, Peter Salon és Marianna Kozmannová is. Az utóbbi két személyt ráadásul az egészségügyi minisztérium is felszólította, hogy fontolják meg a tagságukat, hiszen felmerülhet az összeférhetetlenség gyanúja. Ennek ellenére az ÚDZS alkalmasnak találta őket.

A cég alkalmatlan lehet

Marek Krajčí (OĽaNO), a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: az összeférhetetlenség egyértelmű esetéről van szó. Elmondása szerint az ÚDZS elnökének ilyenkor kötelessége lenne megakadályozni, hogy az eljárásról olyan személyek döntsenek, akiknek bármiféle érdekeik kapcsolódnak az érintett cégekhez. Janka Cigániková (SaS, szintén az egészségügyi bizottság tagja) továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az LSE vállalatnak gyanúsan kevés alkalmazottja van.

„A nyilvánosan elérhető jegyzékekből kiderül, hogy a cégnek jelenleg 25–49 alkalmazottja van. A közbeszerzés alapján legalább 30 mentőállomást kellene üzemeltetniük, vagyis egy állomásra 1,6 alkalmazott jutna. Összehasonlításképp: a távozó Falck cégnek egy mentőállomáson legalább 9 alkalmazottja volt”

– magyarázta az SaS képviselője.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy 5 ember egy szobában titkos szavazással dönt egy 800 millió eurós közbeszerzés sorsáról, és a közvéleménynek még arra sincs lehetősége, hogy leellenőrizze, ki hogyan szavazott.

Cigániková
Janka Cigániková (SaS) szerint elfogadhatatlan, hogy a bizottság titkos szavazáson döntött a győztes cégről - TASR/AP-felvétel

Az ellenzéki képviselők a közbeszerzés miatt összehívták a parlament egészségügyi bizottságát, ahol Haškónak válaszolnia kellett a képviselők kérdésére. Az ÚDZS elnöke kitartott korábbi döntése mellett, úgy véli, hogy a közbeszerzés összhangban volt az érvényben lévő törvényekkel. Saját elmondása szerint a bizottság tagjait a „hozzáértésük, a függetlenségük és a problémakörben való jártasságuk miatt választotta”.

Kalavská is lépett

A bizottság rendkívüli ülésén Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter is részt vett, aki aggodalmát fejezte ki a gyanús eljárással kapcsolatban. Emiatt panaszt is tett a Főügyészségen, hogy vizsgálják ki a közbeszerzés körülményeit.

Marek Krajčí szerint amennyiben bebizonyosodik az összeférhetetlenség, a közbeszerzést meg kell ismételni. Erre azonban már nincs sok idő, hiszen a Falck jövő év januárjától elhagyja az országot, így az új eljárás kiírására és lebonyolítására mindössze 3 hónapja maradna az ÚDZS-nek. Janka Cigániková szerint ez nagyon rövid idő a lebonyolításra. Elmondása szerint a járható út az lenne, ha a tárca meghosszabbítaná a Falck szerződéseit, ebbe azonban a dán cégnek is bele kellene egyeznie. (nar, TASR, TA3)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.