Közélet

Új alap a gazdákat ért károk fedezésére

Nyitra | Hetventől százmillió euróig terjedő összeget tartalmaz majd az a speciális alap, amelyből szükség esetén fedezni lehet a gazdákat ért károkat – jelentette ki ma az Agrokomplex mezőgazdasági szakvásár megnyitóján Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 16. 19:00

Learatják az agráriumnak szánt pénzügyi injekció sikerét. Pellegrini és Matečná az Agrokomplex szakvásáron. - TASR-felvétel

Az alapot jövőre fogják létrehozni, az összeg egy részét az államiköltségvetésből különítik el, egy része pedig nagy valószínűséggel az üzlethálózatok által fizetendő új járulékból fog származni. Az így megszerzett anyagi forrásokat nemcsak a gazdák megsegítésére, hanem a szlovák eredetű termékek támogatására is felhasználhatják. Matečná elismerte, hogy a szárazság évről évre komoly gondokat okoz a gazdáknak, ezért elkerülhetetlen, hogy az állam az eddiginél jelentősebb támogatást nyújtson az ágazatnak. „Az ország déli régióiban már gond nélkül megterem a füge, a kivi vagy a mandula, Árvában pedig több helyen kukoricát termesztenek, ami évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt” – mondta Matečná, aki szerint a következő időszakban jelentős összeget kell fordítani az öntözőberendezések kiépítésére, illetve felújítására.

2018. augusztus 1. 17:03

Čižnár tájékoztatta Matečnát a gazdákkal összefüggő bűncselekményekről

„A vidékfejlesztési programból már most 22 millió eurót különítettünk el öntözőrendszerek felújítására, modernizációjára, újak építésére” – pontosított a miniszter. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő az Agrokomplex megnyitóján hangsúlyozta, hogy bár a gazdák idén sem lehetnek elégedettek az időjárással, az aratást minden jel szerint valamivel jobb eredménnyel fogják zárni, mint egy évvel korábban. Gabonafélékből éves szinten 170 ezer tonnával nagyobb terméshozamot várnak, a búza esetében 208 ezer tonnával többet. „Tény, hogy Szlovákia élelmiszerből nem önellátó, az idei aratás viszont becslések szerint igazolni fogja, hogy vannak olyan termények, amelyekből többlet van, s amelyekből nem szorulunk importra” – állítja Pellegrini. A vasárnapig tartó Agrokomplex szakvásáron összesen 650 kiállító van jelen 12 országból. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Novemberben a Híd nem jutott volna a parlamentbe

Mégsem lép vissza a kassai Lokomtíva a II. fociligától

Az ország szégyenfoltja lehet a hoki-vb során a félbehagyott kassai bizniszcentrum

Több van benne

Ivóvíz nélkül maradt Alsószeli és Felsőszeli

Egy keserű advent

Legfrissebb galériák
Olvasta már?