Tüntetésdömping: ma és holnap is tiltakozó akciók

tüntet
Pozsony |

Ma a kulturális miniszter menesztését követelik a kormányhivatal előtt, majd egyetemisták élőlánccal veszik körbe a Szlovák Rádió épületét, holnap országszerte Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt tisztelegnek.

A Pótvizsgát a Kultúrában kezdeményezés nyílt levélben követeli Peter Pellegrini kormányfőtől Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter leváltását, és egy rátermett, erkölcsileg feddhetetlen minisztert kér a tárca élére. „Meggyőződésünk, hogy nem lehet miniszter az, akit hazugságon értek, aki összeesküvés-elméleteket terjeszt, és akinek a nevéhez vitatható pénzügyi tranzakciók kapcsolódnak, még ha csak pár száz eurós tételekről van is szó. A kulturális miniszternek elsőként kellene védelmébe vennie a szólásszabadságot és a sajtó függetlenségét az RTVS-nél zajló események kapcsán, és a közszolgálati média szabad működését garantáló törvénymódosítást kellene kidolgoznia” – sorolja a Pótvizsgát a Kultúrában kezdeményezés Laššákovával szembeni kifogásait. A kezdeményezéshez a hazai kulturális élet mintegy kétezer képviselője csatlakozott, s bár a közelmúltban már tárgyaltak Laššákovával, a tárcavezető nem találta meg a közös hangot a tiltakozókkal. 
 

Ma 18 órától egyetemisták egy csoportja is tiltakozó megmozdulást szervez a Szlovák Rádió épülete elé. Élő lánccal szeretnék kifejezni szolidaritásukat a híradás szerkesztőivel. Egyben felszólítják a közmédia vezetését, hogy rendezze az RTVS-nél kialakult feszült hangulatot, de ne a 90-es évek mečiari praktikáinak bevetésével. 

Pénteken újabb tüntetés

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés péntekre hirdetett újabb országos megmozdulást a brutálisan meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére, a két fiatal szombaton kötött volna házasságot. A fővárosi megmozdulást ők is a Szlovák Rádió épülete elé szervezik. „Ján Kuciak halála arra is megtanított, hogy a szabad sajtóért a nyilvánosságnak is ki kell állnia. Nemcsak tisztességes rendőrséget, bíróságot és hivatalokat követelünk, hanem olyan tisztességes és független sajtót is, mely nem szolgálja a politikusokat” – közölték a szervezők, akik elutasítják az RTVS normalizációját. 

A rádió épülete elől az Sznf térre vonulnak, itt folytatódik a tiltakozó megmozdulás. „Üzenjünk a politikusoknak, nem érvényes, hogy »nyerd meg a választásokat, és mindent megtehetsz«. A politikának minden embert, nemcsak a »mi embereinket« kell szolgálnia” – áll a Tisztességes Szlovákia felhívásában. A pénteki tüntetéseken folytatják az aláírásgyűjtést az előrehozott választásokért. A Tisztességes Szlovákiáért és a Nekünk Nem Mindegy kezdeményezések tüntetéséhez a gazdák is csatlakoznak. Pénteken mezőgazdasági gépekkel vonulnak ők is az utcára. Hogy pontosan hol, azt ma pontosítják. Ma derül ki az is, mely városokban lesz tüntetés holnap.

Rezník: nincs ok nyugtalanságra

A közmédia vezetése szerint semmi rendkívüli nem történik az RTVS-nél. Az alkalmazottak cseréje olyan folyamat, mely minden vezetőváltás természetes kísérője – állítja az RTVS sajtóosztálya, mely szerint a szerkesztők továbbra is függetlenül dolgoznak. 
 

Érdekes

A tüntetések menetrendje


Pótvizsgát a Kultúrában 
8:45 a kormányhivatal előtt
A független közmédiáért
18:00 a Szlovák Rádió épülete előtt
A Tisztességes Szlovákiáért
pénteken 16:30 a Szlovák Rádió épülete előtt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?