Közélet

Tüntetésdömping: ma és holnap is tiltakozó akciók

Pozsony | Ma a kulturális miniszter menesztését követelik a kormányhivatal előtt, majd egyetemisták élőlánccal veszik körbe a Szlovák Rádió épületét, holnap országszerte Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt tisztelegnek.
Ibos Emese

2018. május 3. 08:06

TASR-felvétel

A Pótvizsgát a Kultúrában kezdeményezés nyílt levélben követeli Peter Pellegrini kormányfőtől Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter leváltását, és egy rátermett, erkölcsileg feddhetetlen minisztert kér a tárca élére. „Meggyőződésünk, hogy nem lehet miniszter az, akit hazugságon értek, aki összeesküvés-elméleteket terjeszt, és akinek a nevéhez vitatható pénzügyi tranzakciók kapcsolódnak, még ha csak pár száz eurós tételekről van is szó. A kulturális miniszternek elsőként kellene védelmébe vennie a szólásszabadságot és a sajtó függetlenségét az RTVS-nél zajló események kapcsán, és a közszolgálati média szabad működését garantáló törvénymódosítást kellene kidolgoznia” – sorolja a Pótvizsgát a Kultúrában kezdeményezés Laššákovával szembeni kifogásait. A kezdeményezéshez a hazai kulturális élet mintegy kétezer képviselője csatlakozott, s bár a közelmúltban már tárgyaltak Laššákovával, a tárcavezető nem találta meg a közös hangot a tiltakozókkal. 
 

Ma 18 órától egyetemisták egy csoportja is tiltakozó megmozdulást szervez a Szlovák Rádió épülete elé. Élő lánccal szeretnék kifejezni szolidaritásukat a híradás szerkesztőivel. Egyben felszólítják a közmédia vezetését, hogy rendezze az RTVS-nél kialakult feszült hangulatot, de ne a 90-es évek mečiari praktikáinak bevetésével. 

Pénteken újabb tüntetés

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés péntekre hirdetett újabb országos megmozdulást a brutálisan meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére, a két fiatal szombaton kötött volna házasságot. A fővárosi megmozdulást ők is a Szlovák Rádió épülete elé szervezik. „Ján Kuciak halála arra is megtanított, hogy a szabad sajtóért a nyilvánosságnak is ki kell állnia. Nemcsak tisztességes rendőrséget, bíróságot és hivatalokat követelünk, hanem olyan tisztességes és független sajtót is, mely nem szolgálja a politikusokat” – közölték a szervezők, akik elutasítják az RTVS normalizációját. 

A rádió épülete elől az Sznf térre vonulnak, itt folytatódik a tiltakozó megmozdulás. „Üzenjünk a politikusoknak, nem érvényes, hogy »nyerd meg a választásokat, és mindent megtehetsz«. A politikának minden embert, nemcsak a »mi embereinket« kell szolgálnia” – áll a Tisztességes Szlovákia felhívásában. A pénteki tüntetéseken folytatják az aláírásgyűjtést az előrehozott választásokért. A Tisztességes Szlovákiáért és a Nekünk Nem Mindegy kezdeményezések tüntetéséhez a gazdák is csatlakoznak. Pénteken mezőgazdasági gépekkel vonulnak ők is az utcára. Hogy pontosan hol, azt ma pontosítják. Ma derül ki az is, mely városokban lesz tüntetés holnap.

Rezník: nincs ok nyugtalanságra

A közmédia vezetése szerint semmi rendkívüli nem történik az RTVS-nél. Az alkalmazottak cseréje olyan folyamat, mely minden vezetőváltás természetes kísérője – állítja az RTVS sajtóosztálya, mely szerint a szerkesztők továbbra is függetlenül dolgoznak. 
 

A tüntetések menetrendje


Pótvizsgát a Kultúrában 
8:45 a kormányhivatal előtt
A független közmédiáért
18:00 a Szlovák Rádió épülete előtt
A Tisztességes Szlovákiáért
pénteken 16:30 a Szlovák Rádió épülete előtt

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?