Közélet
Marián Kotleba - TASR-felvétel

Törlik Kotlebát és Kollárt pártjuk nevéből

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 24. 15:22

Pozsony | Októberre halasztotta a párttörvény szigorításáról szóló szavazást a parlament. Andrej Danko (SNS) tervezetét több napon át tárgyalták, a kormánykoalíció támogatja, az ellenzék támadásról beszél.

A javaslat szigorítaná a politikai pártok működési feltételeit, bevezetné például a minimális taglétszámot. Ezt a párt által vezetett nyilvántartásban lehetne ellenőrizni, melyben fel lenne tüntetve a párttagok neve, lakhelye, egyéb adatai.

Csak olyan párt kerülhetne be a parlamentbe, melyek vezető testülete legalább 27 tagú. A pártban működnie kell végrehajtó, döntéshozó és ellenőrző szervnek, továbbá kötelező lenne pártprogramot kidolgozni, és azt a regisztrált tagokkal elfogadtatni.

Az ellenzéki SaS és OľaNO jelenleg nem teljesíti e feltételek egy részét. Az utóbbinak csupán 13 fős a tagsága.

Martin Klus (SaS-képviselő) a parlamentben azzal vádolta meg a kormánykoalíció pártjait, hogy a nekik megfelelő feltételeket akarják rákényszeríteni mindenkire. „Az állam beavatkozása egy párt életébe csak akkor elfogadható, ha az a párt veszélyezteti a demokratikus rendet. Én nem látok ilyen fenyegetést” – hangsúlyozta Klus. Úgy véli, Szlovákia példát vehetne egyes nyugati országokról, ahol a pártok működésének megnehezítése helyett annak megkönnyítésére törekednek.

2018. augusztus 28. 09:02

Szigorúbb párttörvény jöhet

Veronika Remišová (OĽaNO) szerint ha a kormány igazán javítani akarná a politikai kultúrát, akkor párbeszédet folytatna a törvényről. „Így azonban ostort fonnak az ellenzékre” – érvelt Remišová.

A tervezet további célja átláthatóbbá tenni a pártok gazdálkodását és pénzügyeit. Az SNS emellett azt is megtiltaná, hogy a párt vezetőjének neve szerepeljen a párt nevében. Klus rámutatott, hogy a pártjában két Sloboda nevű tag is van. Az SNS viszont állítja, nem demokratikus, ha a választó úgy érzi, a pártelnök tulajdona a párt. Andrej Danko veszélyesnek tartja, hogy az ĽSNS teljes nevében szerepel Kotleba neve, Boris Kollár (Sme Rodina) ugyancsak belefoglalta saját nevét pártja elnevezésébe. Az SNS elnöke úgy véli, a stabil és kiegyensúlyozott politikai rendszer működéséhez olyan pártokra van szükség, amelyek belső működése is demokratikus, és nem csak néhány vezető akarata a döntő. A javaslatban az is szerepel, hogy minden pártnak kötelező székházat fenntartani.

A koalícióból a Híd képviselői is elégedettek a tervezettel. Bastrnák Tibor (Híd) lapunknak azt mondta, a számukra lényeges pontok bekerültek a szövegbe, és októberben készek megszavazni a tervezetet.

„Valószínűleg a törvény nem annyira ördögtől való, mint ahogy azt egyesek megpróbálják beállítani. Miroslav Beblavý független képviselő is dicsérte felszólalásában, és csak néhány formai dologban lát javítanivalót” – osztotta meg lapunkkal Bastrnák. (ba, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk