Közélet

Szigorúbb párttörvény jöhet

Pozsony | A kormány a legutóbbi ülésén elfogadta a pártok működését szabályozó törvényjavaslatot. Andrej Danko, az SNS elnöke szerint a tervezet nem egyes pártok ellen jött létre, hanem értük, az ellenzék viszont elutasítja a javaslatot.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 28. 09:02

parlament illusztráció
- David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

A javaslat meghatározná, hogy az egyes politikai pártok szerveinek hány taggal kell rendelkezniük ahhoz, hogy képviselőket indíthassanak a parlamenti, illetve az európai parlamenti választásokon. Az ügyvezető testület kivételével a párt minden egyes szervének legalább három tagot kellene számlálnia, végrehajtó szervnek pedig legalább kilencet. Ezen kívül a parlamenti és az EP-választásokra összeállított jelöltlistáknak tartalmazniuk kell majd vagy az adott pártközgyűlés taglistáját, melyen legalább 45 névnek kell szerepelnie, vagy a párttagok listáját, amelyen legalább kétszer annyi nevet kell majd feltüntetni, mint a jelöltlistán. A pártoknak továbbá egy nyilvántartást is kellene vezetniük a tagjaikról, melyben fel kellene tüntetni a tagok nevét, lakhelyét, aláírását valamint egyéb személyes adatokat.

A tervezet meghatározná a pártok pénzügyeinek átlátható működését is. „A választási kampány során minden pártnak be kellene tartania a törvényben előírt szabályokat, melyek a nyilvános számlák átlátható kezelésére vonatkoznak, köztük a kampányra fordított kiadások és adományok nyilvánosságra hozására” – olvasható a javaslatban. A tervezet azt is előírja, hogy a kampány alatt tilos a politikai pártok nevének megváltoztatása, a javaslat készítői szerint ugyanis többször is előfordult, hogy néhány párt nem sokkal a választások előtt változtatott nevet, ezzel pedig káoszt okozott és összezavarta a választókat.

A javaslatot a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Smer parlamenti képviselői közösen dolgozták ki. Andrej Danko korábban úgy nyilatkozott, hogy a párttörvény néhány politikusnak ugyan nem fog tetszeni, viszont meg kell érteniük, hogy ez a törvény nemcsak a választók, hanem a pártok érdekeit is szolgálja. 

A Smernek van a legtöbb tagja az MKP és a KDH előtt

2018. augusztus 27. 11:44

A Smernek van a legtöbb tagja az MKP és a KDH előtt

Andrej Danko (SNS) szerint a törvényjavaslat az állam alapvető működését segítené elő. „Ha egy párt elindul a parlamenti választásokon, és pénzt kap az államtól, egyértelműnek kell lennie, hogyan gazdálkodik vele. Elfogadhatatlan, hogy a lakosok ne nézhessék meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak a pártok, és mire fordítják azt. Ha egy olyan párt nyerné meg a választásokat, amely nem tudja a pénzügyeit átlátható módon kezelni, a párt elnöke pedig azt csinál a pénzzel, amit csak akar, az komoly veszélyt jelentene az állam számára” – mondta a parlament elnöke. Danko arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslat nem azt határozza meg, hogy hány taggal kell rendelkeznie egy pártnak a megalakulásakor. „A pártok létrehozásának módja nem változna, mindössze a parlamenti választásokon való részvétel feltételei” – jelentette ki a nemzetiek elnöke.

Ellenzik a módosítást

Az ellenzéki pártok negatívan viszonyulnak a párttörvény koalíciós módosításához. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke kínosnak nevezte Dankóék javaslatát. „A tervezett módosítások egyértelműen az ellenzék ellen irányulnak. Semmi esetben nem támogatjuk” – mondta Kollár. Jana Kiššová, az SaS alelnöke szerint a tervezet nem demokratikus. „Arról, hogy egy párt bejut-e a parlamentbe, a szavazók akarata kell, hogy döntsön, nem pedig az, hogy hány taggal rendelkezik a párt” – fűzte hozzá Kiššová. Martin Klus, az SaS parlamenti képviselője elfogadóbban nyilatkozott a párttörvényről. „Ha a törvényt sikerülne úgy átformálni, hogy az valóban segítse a politikai rendszer működését, nem látom akadályát annak, hogy támogassam, viszont a jelenlegi állapotban nem elfogadható” – szögezte le az ellenzéki képviselő.

A Smerbe ezrek léptek be

A legújabb felmérés szerint 2017-ben továbbra is a Smer volt a legtöbb tagot számláló politikai párt Szlovákiában. Robert Fico pártjának az éves jelentés szerint a múlt év végéig összesen 15 182 tagja volt, ezzel pedig jócskán megelőzte a többi pártot. A második helyen az MKP végzett 9200 taggal, a harmadik helyen pedig a KDH áll, melynek 8947 bejegyzett tagja van. Az ellenzéki SaS hagyományosan kevés párttagot jegyez: 208-at, viszont mintegy 6500 szimpatizánst tartanak nyilván. Az utolsó helyen az OĽaNO áll, mely hivatalosan mindössze 13 tagot számlál. (nar, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.