Közélet

Szigorúbb párttörvény jöhet

Pozsony | A kormány a legutóbbi ülésén elfogadta a pártok működését szabályozó törvényjavaslatot. Andrej Danko, az SNS elnöke szerint a tervezet nem egyes pártok ellen jött létre, hanem értük, az ellenzék viszont elutasítja a javaslatot.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 28. 09:02

- David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

A javaslat meghatározná, hogy az egyes politikai pártok szerveinek hány taggal kell rendelkezniük ahhoz, hogy képviselőket indíthassanak a parlamenti, illetve az európai parlamenti választásokon. Az ügyvezető testület kivételével a párt minden egyes szervének legalább három tagot kellene számlálnia, végrehajtó szervnek pedig legalább kilencet. Ezen kívül a parlamenti és az EP-választásokra összeállított jelöltlistáknak tartalmazniuk kell majd vagy az adott pártközgyűlés taglistáját, melyen legalább 45 névnek kell szerepelnie, vagy a párttagok listáját, amelyen legalább kétszer annyi nevet kell majd feltüntetni, mint a jelöltlistán. A pártoknak továbbá egy nyilvántartást is kellene vezetniük a tagjaikról, melyben fel kellene tüntetni a tagok nevét, lakhelyét, aláírását valamint egyéb személyes adatokat.

A tervezet meghatározná a pártok pénzügyeinek átlátható működését is. „A választási kampány során minden pártnak be kellene tartania a törvényben előírt szabályokat, melyek a nyilvános számlák átlátható kezelésére vonatkoznak, köztük a kampányra fordított kiadások és adományok nyilvánosságra hozására” – olvasható a javaslatban. A tervezet azt is előírja, hogy a kampány alatt tilos a politikai pártok nevének megváltoztatása, a javaslat készítői szerint ugyanis többször is előfordult, hogy néhány párt nem sokkal a választások előtt változtatott nevet, ezzel pedig káoszt okozott és összezavarta a választókat.

A javaslatot a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Smer parlamenti képviselői közösen dolgozták ki. Andrej Danko korábban úgy nyilatkozott, hogy a párttörvény néhány politikusnak ugyan nem fog tetszeni, viszont meg kell érteniük, hogy ez a törvény nemcsak a választók, hanem a pártok érdekeit is szolgálja. 

2018. augusztus 27. 11:44

A Smernek van a legtöbb tagja az MKP és a KDH előtt

Andrej Danko (SNS) szerint a törvényjavaslat az állam alapvető működését segítené elő. „Ha egy párt elindul a parlamenti választásokon, és pénzt kap az államtól, egyértelműnek kell lennie, hogyan gazdálkodik vele. Elfogadhatatlan, hogy a lakosok ne nézhessék meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak a pártok, és mire fordítják azt. Ha egy olyan párt nyerné meg a választásokat, amely nem tudja a pénzügyeit átlátható módon kezelni, a párt elnöke pedig azt csinál a pénzzel, amit csak akar, az komoly veszélyt jelentene az állam számára” – mondta a parlament elnöke. Danko arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslat nem azt határozza meg, hogy hány taggal kell rendelkeznie egy pártnak a megalakulásakor. „A pártok létrehozásának módja nem változna, mindössze a parlamenti választásokon való részvétel feltételei” – jelentette ki a nemzetiek elnöke.

Ellenzik a módosítást

Az ellenzéki pártok negatívan viszonyulnak a párttörvény koalíciós módosításához. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke kínosnak nevezte Dankóék javaslatát. „A tervezett módosítások egyértelműen az ellenzék ellen irányulnak. Semmi esetben nem támogatjuk” – mondta Kollár. Jana Kiššová, az SaS alelnöke szerint a tervezet nem demokratikus. „Arról, hogy egy párt bejut-e a parlamentbe, a szavazók akarata kell, hogy döntsön, nem pedig az, hogy hány taggal rendelkezik a párt” – fűzte hozzá Kiššová. Martin Klus, az SaS parlamenti képviselője elfogadóbban nyilatkozott a párttörvényről. „Ha a törvényt sikerülne úgy átformálni, hogy az valóban segítse a politikai rendszer működését, nem látom akadályát annak, hogy támogassam, viszont a jelenlegi állapotban nem elfogadható” – szögezte le az ellenzéki képviselő.

A Smerbe ezrek léptek be

A legújabb felmérés szerint 2017-ben továbbra is a Smer volt a legtöbb tagot számláló politikai párt Szlovákiában. Robert Fico pártjának az éves jelentés szerint a múlt év végéig összesen 15 182 tagja volt, ezzel pedig jócskán megelőzte a többi pártot. A második helyen az MKP végzett 9200 taggal, a harmadik helyen pedig a KDH áll, melynek 8947 bejegyzett tagja van. Az ellenzéki SaS hagyományosan kevés párttagot jegyez: 208-at, viszont mintegy 6500 szimpatizánst tartanak nyilván. Az utolsó helyen az OĽaNO áll, mely hivatalosan mindössze 13 tagot számlál. (nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Tizedik vb-érmét nyerte a komáromi kajakos

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?