Közélet

Több neves személyiség is felszólította Pellegrinit, hogy váltsa le Laššákovát

Pozsony | Több neves személyiség - köztük több színházigazgató - arra szólította fel Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt, hogy váltsa le Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális minisztert. Ennek oka, hogy szerintük a miniszter asszony nem kompetens, nem ismeri a tárca problémáit, illetve hogy Marián Chudovskýt, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) vezérigazgatóját önkényesen váltotta le. A TASR-t a felhívás egyik aláírója, Juraj Stern tájékoztatta.
TASR

2018. augusztus 10. 17:28

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

„Marián Chudovský, az SND vezérigazgatói székében töltött hat éve alatt a színház három együttesével több tíz rendkívül sikeres színdarab, opera- és balettpremiert mutatott be a színpadokon. Ezeket a darabokat nagy presztízsű hazai és külföldi szerzők, illetve rendezők írták, és a legjobb hazai és külföldi szólisták és színészek szerepeltek bennük” – áll a felhívásban. Mint írják, évről évre nőtt a nézők száma, ahogy az előadások bevételei is.

„Meg vagyunk róla győződve, hogy Marián Chudovský rendkívüli mértékben hozzájárult a szlovák kultúra fejlődéséhez, ennél is inkább felháborodtunk azon, hogy Laššáková nem volt nyitott a párbeszédre” – írják a felhívásban.

 

2018. augusztus 1. 17:50

Ezért kellett távoznia a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójának

A felhívás szerint Chudovský leváltásának a valódi oka az volt, hogy az általa vezetett intézmény nagymértékben meg tudta tartani a politikai és társadalmi függetlenségét. Ebből pedig az látszik, hogy Laššáková nem tudja kulturális tárcát szakmai szempontok szerint irányítani.

A felhívást többek között Ján Greššo, a nyitrai színház volt igazgatója, Juraj Kukura, az Aréna Színház igazgatója, Milan Lasica, az L+S Stúdió igazgatója, Václav Mika, az RTVS volt igazgatója, Stanislav Stankoci festőművész, Ján Štrasser költő és Pavol Weiss író is aláírta.

A Szlovák Kormányhivatal információs osztálya azt közölte a TASR-rel, hogy a kormányfő bízik a kulturális miniszterben, és nem lát okot a leváltására. „A miniszter asszony a felelős a tárcájához tartozó szervezetek működéséért, és a személycsere a kompetenciái közé tartozik” – zárta a Kormányhivatal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sárosfai gáz nyomában

A D4-es és az R7-es építése miatt további forgalomkorlátozással kell számolni

Kevesebb mint hét évre ítélték a chicagói rendőrt, aki 16 lövéssel ölt meg egy afroamerikai tinédzsert

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Mistrík, Čaputová és Mikloško Šefčovič és a Smer összefonódására figyelmeztetnek

Megkezdődött a meggyilkolt gdanski főpolgármester temetése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?