Közélet

Könnyebben juthatunk bérlakáshoz a lakásalapról szóló törvény módosításának köszönhetően

Pozsony | Az Állami Lakásfejlesztési Alap működését szabályozó törvény módosításával szeretnék megkönnyíteni a bérlakások építését. Könnyebben juthatnak majd kedvezményes lakáshitelhez a gyermekes családok is.
author
Molnár Iván

2021. december 8. 20:24

építketés
A módosításnak köszönhetően nőhet a bérlakások építése iránti igény az önkormányzatok és a magánszektor részéről is. - Somogyi Tibor felvétele

„Az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény módosításának köszönhetően a jövőben több bérlakás épülhet Szlovákiában” – állítja Miloš Svrček, a Sme rodina parlamenti képviselője, aki szerint a parlament által elfogadott módosítással az önkormányzatok követeléseinek tettek eleget. A jövőben ennek köszönhetően a műemléki védelem alatt álló épületek felújítására is lehet kedvezményes hitelt igényelni a lakásalaptól azzal a céllal, hogy ezekben bérlakásokat hozzanak létre. „Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen felújíthatjuk a városok történelmi központjaiban található épületeket, újra életet lehelve az elhanyagolt városközpontokba, ezzel párhuzamosan pedig sikerül javítani az akut bérlakáshiányon is” – mondta el Svrček.

Könnyítés a családoknak

Nem ez azonban az egyetlen változás a lakásalapról szóló törvény jövő év elejétől életbe lépő módosításában. „A közlekedési tárcával folytatott egyeztetéseinket követően a jogszabályban módosítottunk a gyermekes családok hitelhez jutásának a feltételein is. Számukra ugyanolyan feltételeket szabtunk, mint amilyeneket eddig csak a gyermekotthonokból kikerülők és a súlyos egészségkárosultak vehettek igénybe” – tette hozzá a Sme rodina képviselője.

Katarína Bruncková, a közlekedési tárca államtitkára szerint a módosításnak köszönhetően nőhet a bérlakások építése iránti igény az önkormányzatok és a magánszektor részéről is. „A közlekedési tárca ezzel párhuzamosan már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az ezzel kapcsolatos végrehajtási rendeleteket is, amelyek újabb könnyítéseket hozhatnak” – mondta el Bruncková.

Növekvő költségek

Változik a bérlakások építésére igényelhető hitel felső határa is. Egy négyzetméterre átszámítva ez 1500 euróra nő. „Erre az építőanyagok piacán tapasztalható látványos árugrás miatt volt szükség, nagyobb összeget kérnek azonban az építőipari cégek is, nem beszélve a szigorúbb műszaki és energiahatékonysági normákról, amelyek miatt szintén nőttek a kiadások” – magyarázza a módosítás okait Bruncková.

Változás menet közben

Új elemnek számít az is, hogy a hitel összegét a szerződés aláírását követően is meg lehet majd emelni, hogy az igénylő képes legyen betartani a vállalt kötelezettségeit. „Ha az igénylő bebizonyítja, hogy menet közben nőttek a költségei, akkor a hitel összegét meg lehet majd emelni, legfeljebb azonban a törvényben előírt felső határértékig” – derül ki a jogszabályból. A bérlakásokat építő jogi személyek számára lehetővé teszik azt is, hogy a felvett hitelért az adott cég többségi tulajdonosának számító anyavállalat is kezességet vállalhasson.

Változnak a támogatott bérlakások bérleti jellegének a fenntartásával kapcsolatos szabályok is. „A kérelmező kötelessége, hogy a megszerzett lakóingatlan bérlakás jellegét legalább 30 évig fenntartsa” – fogalmaz a jogszabály. A törvénymódosítással azt is szeretnék megakadályozni, hogy a kérelmező spekulatív módon elálljon a szerződéstől, és a következő évben ismételten benyújtsa a kérelmét. A módosításoknak köszönhetően a bérlakás tulajdonosa az eddigiekhez képest több embernek tud majd bérlakást biztosítani, ami az önkormányzat közérdekű szolgáltatásainak az ellátásához szükséges. A jogosult természetes személyek meghatározott körének a jövedelemhatára a létminimum ötszörösére emelkedik, különösen azon személyek esetében, akik közérdekű, oktatási, művelődési vagy a település lakosságának védelmében egészségügyi, szociális és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak. (TASR, mi)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
zuzana 2
Frissítve

Ukrajnának szánt tarackágyúk legyártására kapott megrendelést Szlovákia

Nem kell a Dunaszerdahelyi kórházig utazni a röntgenért, mert a helyi rendelőintézetben is van szolgáltatás (A szerző felvétele)

Marad a röntgen Nagymegyeren

lakás k

Fordulópont az ingatlanpiacon: lassul az árak emelkedése, néhol már olcsóbbak a lakások

Nemcsak szívinfarktusra utalhat a mellkasi fájdalom

Nem csak szívinfarktusra utalhat a mellkasi fájdalom

orosz katona

Működnek a nyugati fegyverek – visszavonulót fújtak az oroszok!

szavazólap k

Felmérés: a szlovák lakosság közel kétharmada előrehozott választásokat akar

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.