Régió

Párkány: Nem tartják megalapozottnak a lakók tiltakozását

Párkány | A párkányi képviselő-testület nem tartja megalapozottnak a Duna utcai szociális bérlakások építése ellen indított petíciót, ezért augusztusi rendkívüli ülésén a 14 lakásos bérház építésével kapcsolatban megerősítette korábbi, májusban hozott határozatát.
author
Gulyás Zsuzsanna

2018. augusztus 30. 15:00

szociális bérlakások párkány
A lakók szerint a szociális bérlakásnak jobb helye lenne a város másik részén - Somogyi Tibor felvétele

„Csalódott vagyok, ugyanis az önkormányzat érdemben nem foglalkozott azzal a lehetőséggel, hogy a bérház egy másik telken épüljön fel” – nyilatkozta lapunknak Horváth Anasztázia, a petíció egyik szervezője. A tiltakozást három nap alatt 675-en írtak alá. „Azóta is folyamatosan gyűlnek az aláírások” – tette hozzá.

Miért tiltakoznak?

A petíció aláíróinak nem tetszik, hogy a város az alacsony komfortfokozatú bérlakások építését kertházas övezetbe tervezi. „Nem a szociális bérház építését kifogásoljuk, de a tervezett építkezés nincs összhangban a város területrendezési tervével, amely szerint az említett övezetben kizárólag családi házak épülhetnek” – hangsúlyozta Horváth Anasztázia. A tiltakozók attól tartanak, hogy a bérház megépülésével sérülne a terület kertvárosi, rekreációs jellege, és a telkek vesztenének értékükből. A petíció aláírói szerint a költségvetés nem számol a területrendezéssel járó kiadásokkal sem. „Az építési területet, mivel az út szintjénél két méterrel alacsonyabban fekszik, fel kell tölteni, ellenkező esetben a talajvíz jelentős problémákat okozhat. A városnak ezen a részén nincs csatornahálózat, nincs megfelelő út illetve járda, és nincs autóbusz-megálló se” – sorolták a tiltakozók. Mivel nincs meghatározva az sem, hogy kik és mennyiért vehetik majd bérbe ezeket a lakásokat, attól tartanak, hogy az épületbe problémás családokat költöztetnének.

2018. augusztus 30. 12:03

Párkányban a Híd nem indít polgármesterjelöltet, az MKP igen

Testületi nem

A testületi ülésen elhangzott: a ház építése nem ütközik a területrendezési tervvel, és a többi kifogást (nem megfelelő infrastruktúra, területrendezéssel járó kiadások, városrész jellegének módosulása) sem tartották megalapozottnak. Folk Róbert hangsúlyozta: a petíciót a lakók a határozat elfogadása és az építési szerződések aláírása után nyújtották be. Arra a kérdésre, hogy az aláírt szerződések módosítása vagy felbontása milyen következményekkel járna, nem tudott pontos választ adni. Az ülésen elhangzott: arról, hogy kik és milyen feltételekkel vehetik majd bérbe ezeket a lakásokat, még nincs elfogadott általános érvényű rendelet. Így a tiltakozók nem kaptak kielégítő választ arra a felvetésre, hogy az új bérházba a város lebontásra szánt városi ingatlanok lakóit költöztetné.

Kevés a bérlakás

Eugen Szabó polgármester szerint a városban nagy az igény az egyszobás és garzonlakásokra. „Főleg az egyedüllók, az önállósodni vágyó fiatalok, a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek kérelmezik. A város viszont nagyon kevés ingatlant tud felkínálni” – nyilatkozta korábban. Jelenleg az Űrhajós utcában két lakótömbben 24 lakás bérelhető. A Sobieski utcai lakótömb 23 garzonja ugyanis sürgős felújításra szorul, 5 ház műszaki állapota miatt vált lakhatatlanná. „A lakáshelyzet megoldását a családi házak építésére alkalmas telkek eladásában, a Sobieski utcai lakótömb felújításában és a bérlakások építésében látom” – magyarázta Eugen Szabó.

Megfelelőbb parcella

„Nem értjük, hogy miért pont a Duna utcába akarják építeni ezt a bérházat, hiszen lennének erre sokkal alkalmasabb területek is. Az egyik lehetőség a vasútállomás közelében, a bowlingközpont melletti parcella. A terület közművesített, megfelelő út és járda is van, nincs messze a buszmegálló és a vasútállomás sem. A ház mellé nemcsak parkolókat, hanem játszóteret is lehetne építeni. A Duna utcai telekre játszótér nem férne el, hiszen a ház mellé 14 férőhelyes parkolót terveznek, ami újabb ellentmondás” – sorolták a tiltakozók, akik panaszt nyújtottak be az ügyészségre is. Ezzel kapcsolatban a napokban hosszabbítási értesítést kaptak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.