Közélet

Tárcaközi egyeztetésen a regionális és kisebbségi stratégia

A kulturális minisztérium hétfőn tárcaközi egyeztetésre bocsátotta azt a stratégiai anyagot, ami a kisebbségi kulturális élet stratégiai célkitűzéseit tartalmazza. Az anyag többek közt egy kisebbségi törvény elfogadását és új állami intézmények létrehozását is célként határozza meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 14. 19:47

rk

Rigó Konrád, kulturális államtitkár, tavaly januárban jelentette be, hogy a  minisztériumban létrehozott kisebbségi kulturális osztály egyik legfontosabb feladata a kisebbségi kultúrák további fejlődését biztosító stratégia kidolgozása lesz. A tárca élén történt változás után a minisztérium úgy határozott, hogy az anyagot magasabb szintre emeli és a kormány elé terjeszti, így az ebben foglalt vállalások nem csak egy minisztériumot érinthetnek, hanem a teljes közszférát. Ez az anyag került most tárcaközi egyeztetésre, amihez a SLOV-LEX portálon a nyilvánosság is hozzáfér.

A stratégiák az emberek számára nem igazán érdekes olvasmányok, de ami benne foglaltatik az nagyon nagy súllyal bír, hiszen az állam így ad saját magának feladatokat, amiket aztán a nyilvánosság számon is kérhet rajta. Ezért mi nem egy terjedelmes szöveg elfogadását tűztük ki célul, hanem pontokba szedett célkitűzéseket ültettünk át. Minden egyes pont mögött temérdek egyeztetés van. Jó érzés, hogy sikerült.

- magyarázta Rigó Konrád, államtitkár.

A helyi, regionális és kisebbségi kultúra stratégiai anyagának kidolgozását a minisztérium  participatív találkozókkal is megerősítette. 2018 folyamán minden megyeközpontban tartottak ilyen találkozókat, a nemzeti kisebbségek pedig külön egyeztetéseken is részt vettek.

Az anyag kisebbségeket érintő részében célként jelenik meg a kisebbségi törvény elfogadása, kortárs művészeti központ létrehozása, a hivatásos intézmények fejlesztése és új intézmények alapításának támogatása, a közművelődési metodikai központ és hálózat kiépítése valamint a köztévé kisebbségi adásának és regionális média bővítésének biztosítása is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.