Közélet
A szeretet erősebb a gonosz hatalomnál – emlékhellyé alakítanák a családi házat, ahol február végén meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát  - Képarchívum

Szólásszabadság Múzeuma lehet Kuciakék háza

Bartalos Éva

2018. április 12. 16:34

Nagymácséd | Múzeumot nyitna a nagyszombat megyei önkormányzat abban a családi házban, ahol február végén meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Jozef Viskupič megyeelnök tárgyalásokat kezdeményezett a Szólásszabadság Múzeumának kialakításáról.

Lancz István, Nagymácséd polgármestere lapunknak elmondta, a meggyilkolt fiatalok szülei néhány hete Nagymácsédon jártak.

„Megköszönték a lakosok segítségét, és annak az embernek is köszönetet mondtak, aki március elején „ A szeretet erősebb a gonosz hatalomnál” feliratot felfestette a kapura” – nyilatkozta Lancz.

A polgármesternek nem volt pontos információja arról, mi lesz a házzal, de leszögezte, a falu kész segíteni a munkában. A médiában megjelent hírek szerint Peter Kalmus képzőművész ötlete alapján művészek és közéleti személyiségek emlékházat és közösségi központot nyitnának a házban.

2018. április 12. 16:08

Az Európai Parlament képviselőit sem hagyja hidegen a Kuciak-gyilkosság

Patrik Velšic, a megyei önkormányzat szóvivője közölte, a megye tanácsa szerdán tárgyalt a projektről és megbízták a megyeelnököt, tárgyaljon az ügyben érintett személyekkel és hivatalokkal. Viskupič leszögezte, a múzeum kialakításában együttműködnek az áldozatok hozzátartozóival, Ján Kuciak munkatársaival, művészekkel,  a kulturális élet képviselőivel, valamint a falu önkormányzatával. A megyeelnök már találkozott Michal Kaščákkal, a Pohoda zenei fesztivál szervezőjével, az emlékház kialakítását kezdeményező társaság egyik képviselőjével. 

A Szólásszabadság Múzeuma nemcsak emlékhely lenne, kiállításokat, találkozókat, vagy szakmai és művészeti workshopokat is szerveznének a házban. A megyei hivatalban jelenleg keresik a megoldást arra, miként járulhatnak hozzá a projekt megvalósításához és az emlékhely működtetéséhez.
 

Önnek ajánljuk