Közélet

Szlovákiára is érvényes lesz a strasbourgi bíróság ítélete

Pozsony | Precedens értékű ítéletet hozott a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság a meleg párok ügyében: olasz párok által indított perben kimondta, hogy Olaszország megsérti az emberi jogokat azáltal, hogy nem teszi lehetővé a hivatalos párkapcsolatot melegek számára.
author
Lajos P. János

2015. július 23. 11:00

Az Emberi Jogi Bíróság az Oliari kontra Olaszország perben hozott ítéletet, amelyben három meleg pár perelte az államot azért, mert szerintük megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyét, amely kimondja a magánélet és a család védelmét azzal, hogy nem teszi számukra lehetővé a tartós és stabil partnerkapcsolatuk semmilyen jogi formában történő legalizálását. A strasbourgi bíróság szerint a „tényleges partnerkapcsolatuk a családi élet fogalmába tartozik”, amely az egyezmény védelme alá esik.

Az ítélet kötelez

Petőcz Kálmán emberi jogi szakértő szerint a bíróság ítélete az Európa Tanács valamennyi tagállamára, így Szlovákiára nézve is kötelező, de nem következik belőle, hogy azonnal törvényt kell hozni a melegek párkapcsolatáról. „Az ítélet azt jelenti, hogy ha Szlovákiában elindítanak egy hasonló pert, akkor szlovák bíróság már nem hozhat más ítéletet – magyarázta lapunknak a strasbourgi írtélet jelentőségét Petőcz. – Ha nem lenne ez a döntés, akkor ha valaki el is jutott volna a szlovák Alkotmánybíróságig – ismerve a bíróság ítélkezési gyakorlatát – valamilyen homályos döntésre számíthatott volna. Így most már a szlovák bíróság sem mondhat mást.” A döntés azt is jelenti, hogy a szlovák jogrend nincs összhangban az európai emberi jogi egyezménnyel. „A szlovák jogrend ugyan több más területen sincs összhangban az egyezménnyel, de ezt egy bíróságnak ki kell mondania” – véli a szakember.

Az igazságügy óvatos

Az igazságügyi minisztérium nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy ők nem kezdeményezik-e a melegek regisztrált partnerségét lehetővé tevő jogszabály megalkotását. A strasbourgi ítéletet is óvatosabban magyarázzák.

Marica Pirošíková, aki Szlovákiát képviseli az emberi jogi bíróság előtt, figyelmeztet, hogy az ítélet csak jogerőre emelkedés után válik kötelező érvényűvé. „Egyelőre csak a héttagú tanács ítéletéről  beszélünk, amely még nem jogerős – írta lapunknak Pirošíková. – Az olasz kormány még kérheti, hogy az ügyet vizsgálja meg a 17 tagú nagytanács is.” Ugyanakkor szerinte figyelembe kell venni azt is, hogy az olasz és a szlovák helyzet nem teljesen azonos.

Hatni a közvéleményre

A szlovák kormány és a törvényhozás azonban már így is nyomás alá helyezhető, amit melegjogi szervezetek meg is akarnak tenni. „Folytatjuk minden olyan tevékenységünket, amelyet az Élettársi kapcsolat platform keretében elkezdtünk – mondta lapunknak Martin Macko, az Inakosť melegjogi szervezet képviselője. – Elsősorban a közvéleményt szeretnénk magunk mellé állítani, de az ítélet arra buzdít, hogy jogi úton is megpróbáljuk megoldani ezt a helyzetet.” Szerinte ez a döntés igazolja a szlovák Alkotmánybíróság korábbi ítéletét, amely kihúzta a téli, családvédelmi referendum kérdései közül a regisztrált partnerségre vonatkozó kérdést.

Tervezik a politikai pártok megszólítását is, szeretnék elérni, hogy bírósági döntések nélkül is megszülessen egy törvény, amely lehetővé tenné meleg párok számára a törvényes élettársi kapcsolatot. „Egy esetleges konkrét, Szlovákia ellen hozott bírósági ítélet csorbítaná az ország hírnevét is, ezt szeretnénk megelőzni, ezért szeretnénk a változást a parlamenten keresztül elérni” – mondta lapunknak a melegjogi aktivista.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Richard Sulík
Frissítve

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Naszvad

Beteg gyermekekért tartanak jótékonysági estet Naszvadon

Zachar Pál

Felháborította az ipolyságiakat az új polgármester számára jóváhagyott fizetés

Horvátország k

Horvátország január elsején belép a schengeni övezetbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.