Közélet

Szakmai szinten volt eredményesebb a Kerekasztal

Érsekújvár | Az oktatásügy aktuális kérdései, a déli régiók gazdasági helyzete, valamint a kisebbségi kulturális támogatások témája kapta a főszerepet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján, melyre a hétvégén került sor.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 12. 18:24

Szlovákiai Magyarok Kerekasztal
- Képarchívum

A kétnapos konferencia első napján az oktatásügy aktuális kérdései kerültek terítékre. Markovics Tímea, a Comenius Pedagógiai Intézet munkatársa az óvodákkal kapcsolatos kérdésekről számolt be. 


Szőköl István, a komáromi Módszertani Pedagógiai Központ vezetője az újszerű szlováknyelv-tanítással kapcsolatos gyakorlati problémákról tartott előadást. Az újszerű szlovák módszertant immár négy évfolyamban teszteli az Állami Pedagógiai Intézet három alapiskola bevonásával. 
Mózes Szabolcs a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumról, illetve a szakkollégiumok szerepéről adott elő. Urbán Péter, a Tandem vezetője pedig a Beszéljünk iskoláink jövőjéről elnevezésű felmérés eredményeit ismertette. A Tandem országos felmérése arra kereste a választ, hogyan kellene kinéznie a 21. század modern iskolájának a szülők, a diákok és a pedagógusok szerint. 


„A workshopok visszatérő témaköre volt az iskolai környezet, az osztálytermek berendezése, az iskolák felszereltsége. A felmérés alapján változtatni kell »a tanár diktál, a diák körmöl« gyakorlaton, ahogyan a pedagógus szerepének is át kell alakulnia. Már nem a pedagógus a tudás forrása, inkább közvetítő a tudáshoz vezető úton” – mondta lapunknak Urbán Péter.


A gazdasági témák között szó volt a kisvállalkozók számára meghirdetett pályázatokról, a munkanélküliség és a bérezés szintjén fennálló regionális különbségekről, és élénk vita alakult ki arról, hogyan lehet helyben tartani a munkaképes fiatalokat. 


Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője összegzésében elmondta, a Kerekasztal az utóbbi időszakban eredményesebben működött szakmai szervezetként, mint társadalmi-mozgósító erőként, és ez mindenképpen kihívást jelent a szervezet számára a jövőre nézve.
Terítékre kerültek a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA), az újonnan felállított kisebbségi kulturális finanszírozással foglalkozó testület hatáskörei, erényei és az esetleges buktatók. A KKA-val kapcsolatos aktualitásokról, a pályázatok jövőbeni működéséről több szakmai tanácstag is beszámolt. (ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Jaroslav Naď
Frissítve

Országos tesztelés – Továbbra is várják az egészségügyi dolgozók jelentkezését

tesztelés

Sok a megválaszolatlan kérdés

koronavírus

Ezekben a járásokban nőtt a fertőzöttek száma

gyászhír

Három koronavírus-fertőzött hunyt el a komáromi kórházban

dd

Koncertajánló otthon ülős estékre

Tragikus baleset – fának ütközött egy munkásokat szállító autóbusz

Tragikus baleset – fának ütközött egy munkásokat szállító autóbusz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.