Šutaj Eštok: 180 fokos fordulatot vett a migrációhoz való hozzáállásunk

Matúš Šutaj Eštok

180 fokos fordulatot vett Szlovákia illegális migrációhoz való viszonyulása – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, miután szerdán Prágában találkozott cseh kollégájával, Vít Rakušannal.

Šutaj Eštok szerint az előző kormány hozzáállása az volt, hogy Szlovákia biztonságos tranzitország legyen az illegális határátlépést elkövető személyek és az embercsempészek számára.

„Az új kormány megtette a szükséges lépéseket, hogy világossá váljon, 180 fokos fordulatot vett Szlovákia illegális migrációhoz való viszonyulása” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter, hozzátéve, a kormány kész mindent megtenni az ország déli határának megvédése érdekében.

A déli határon közelmúltban tartott nagyszabású akcióról elmondta, a cél nem az illegális határátlépést elkövető személyek feltartóztatása volt, hanem az, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek a szlovák migrációs politika megváltozásáról. „Az ország egyszerűen nem lehet ementáli sajt” – tette hozzá Šutaj Eštok, hozzáfűzve, hogy a kormány emellett szeretné mihamarabb megszüntetni a cseh-szlovák határon tartott ellenőrzéseket.

A szlovák belügyminiszter helyesli Vít Rakušan igyekezetét, hogy kibővített V4-es belügyi találkozót szervezzen, Ausztria és Németország bevonásával. Hozzátette, kérdésessé válik a schengeni térség jövője, ha ezek az országok külön-külön határellenőrzéseket vezetnek be, ezért szükség van a kiszélesített közép-európai párbeszédre.

Šutaj Eštok leszögezte, Szlovákia teljesíteni fogja a schengeni övezet védelmével kapcsolatos feladatait. „Harcolni fogunk az embercsempészek és az illegális migráció ellen. (...) Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is gettók és no-go zónák alakuljanak ki, mint Franciaországban, Németországban, Svédországban, Belgiumban és máshol” – hangsúlyozta Šutaj Eštok. Hozzátette, az embercsempészek igyekeznek alvó terrorista sejtek tagjait is bejuttatni az övezetbe. „Nem történhet meg, hogy a helyzet alábecsülése miatt lehetőség nyíljon bármilyen terrortámadás elkövetésére” – tette hozzá.

A cseh belügyminiszter hozzá kíván járulni a cseh-szlovák határon bevezetett ellenőrzések megszüntetéséhez, azok ugyanis anyagi és logisztikai terhet is jelentenek. „Mindemellett belügyminiszterként gondoskodnom kell Csehország polgárainak biztonságáról” – tette hozzá.

Rakušan azt is elmondta, változatlan formában aláírták Šutaj Eštokkal az államhatárokról szóló szerződést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?