Sulíkék az „átlagember” imázsával akarják megszólítani a választókat

A Saska kampányának óriásplakátjai (Saska-Facebook)
Pozsony |

Az SaS már április elején megkezdte előkampányát, amely során a párt kommunikációjában radikális változás következett be. Nevüket Saskára változtatták, logót cseréltek és az óriásplakátok alapján azt ígérik a választóknak, „fordítanak a játékon”.

Az SaS 2009-ben alakult, a párt neve a Szabadság és Szolidaritás szlovák rövidítéséből ered. Megalakulása óta Richard Sulík a párt elnöke, 2010 óta az összes választáson bekerültek a parlamentbe, három alkalommal pedig kormánytényezők is voltak. Többen negatív kritikával illették a pártot, amiért mindhárom kormány, amelynek részesei voltak, megbukott. Iveta Radičová kormányának bizalmi szavazásán az SaS képviselői 2012-ben tartózkodtak, majd Igor Matovič kormánya alatt kiléptek a koalícióból, Eduard Heger kabinetjét pedig elhagyták a párt miniszterei.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint a Saska egy libertariánus beállítottságú párt. Az Európai Parlamenten belül az Európai Konzervatívok és Reformisták elnevezésű, jobboldali pártcsalád tagja, amely inkább euroszkeptikus ideológiát képvisel. Mostani kampányukban többek között erősen fellépnek a belső égésű motorok betiltása ellen, illetve támogatják a művi terhességmegszakítást szolgáló tabletta legalizálását.

Sulíkék a belső égésű motorok betiltása ellen kampányolnak (Richard Sulík Facebook oldala)

Arculatváltás

A párt arculata április elején már-már radikálisnak tűnő változáson ment keresztül, ami minden bizonnyal annak köszönhető, hogy az év elején rohamosan csökkent a támogatottságuk. Az utcákon megjelentek az óriásplakátok, amelyeken a „fordítunk a játékon” felirat szerepelt. A szlogen feltehetően arra utal, hogy megpróbálnak fátylat borítani a múltbeli Matovič–Sulík vitáktól hangos közéletre és újszerű politikába vágnak.

A Saska lapunknak igazolta, együtt dolgoznak Marek Prchal kampánystratégával, valószínűsíthetően az új szlogen is az ő ötlete volt. Prchal egyebek mellett azzal vált híressé, hogy ő készítette Andrej Babiš cseh köztársasági elnökjelölt kampányát is. Az idei cseh államfői kampány a szakértők szerint az egyik legkeményebb volt. Babiš kampánya nagyon megosztotta a társadalmat, óriásplakátjain a békét hirdette és kihívóját, Petr Pavelt azzal vádolta, hogy háborúpárti.

Feltűnő hasonlóságok Babiš és a Saska kampánya közt (Zomri)

A Saska és Babiš kampánya között számos szembetűnő hasonlóságot találunk. Elsősorban az óriásplakátokon szereplő fényképekről van szó, amelyek április elején ellepték az utcákat, ezzel egy időben pedig a párt vezetői módosították a profilképeiket a közösségi médiában, ezzel teljesen áttérve az új arculatra. Sulík és Babiš profilképe között több stílusbeli hasonlóság van, valószínűleg ugyanaz a fényképész készítette a fotókat.

Új szlogen, új logó

Lapunk 2023-as kampányelemző sorozatának 3. részében újra megkerestük Mayer András marketingszakembert, aki segít megérteni a Saska újszerű kampányának sajátosságait. Mint mondta, az erőteljes arculatváltással egy olyan új irányba akarták elmozdítani a pártot, amely biztosítja, hogy a szeptemberi választáson a parlamenti küszöb felett végezzenek. A marketingszakember felhívta rá a figyelmet, egy márka arculatának módosítása mindig kockázatos, hiszen politikai szemszögből nézve szavazatvesztéssel járhat. Előfordulhat ugyanis, hogy a választók nem ismerik meg az új imázs alatt rejlő régi pártot. A szakértő szerint az arculatváltás időzítésének időpontja sem véletlen, a Saska minden bizonnyal szeretné lemosni magáról a legutóbbi kormányzás során rárakódott negatív megítélést. Az új brand lehetőséget ad arra, hogy megmutassák, képesek tanulni a múlt hibáiból és nyitottak a fejlesztésekre. A „fordítunk a játékon” Mayer szerint egy nagyon erős, forradalmi szlogen.

„A Saska ezzel valószínűleg a változás iránti igényére próbál rámutatni. Az az üzenete, hogy mi vagyunk azok, akik felborítják a sakktáblát és nem az előre leosztott lapok szerint megyünk tovább”

– mondta a szakértő.

Hozzátette, előfordulhat, hogy ez az idősebb szavazók számára nem hangzik pozitívan, hiszen úgy foghatják fel, mindennel szembe mennek, ami eddig valahogy működött. Itt azonban érdemes kiemelni, a párt célcsoportját amúgy is a fiatalok adják, a kampánystratégiájuk alapján a 25 és 45 év közötti korosztályt próbálják megszólítani.

A Párt régi és új arculatának szembeállítása (Facebook, a szerző szerkesztése)

A Saska Facebook-oldalán található borítókép, amely „elárulja az igazságot Sulíkról”, szintén a kormányválságot követő változásra utal. Ezzel egy időben a pártelnököt megpróbálják egyfajta áldozati szerepbe helyezni. Ő az a politikus, aki elszenvedte Matovič cselekedeteit és aki már előre látta a megállíthatatlan véget.

Az új neonzöld színhasználat, a harsánypiros színű logó és a markáns, könnyen kiolvasható betűk fiatalos lendületet adnak a reklámanyagoknak.

„A korábbi betűtípus nagyon bohókás volt, rá tudtam volna fogni, hogy ezt a gyerekem rajzolta az oviban”

– mondja Mayer.

Az új logó viszont egy sokkal erősebb üzenetet közvetít, nem agresszív, de muszáj komolyan venni.

A program közvetítése a választók felé (Saska Facebook, képernyőfelvétel)

Tiszta kommunikáció

Ami a párt kommunikációját illeti, a fiatalok felé próbálnak fordulni a közvetlen megjelenéssel is. Ezt többek közt azokkal a képekkel próbálják elérni, amelyeken egyszerű farmerben szerepelnek, mezítláb. Egymást hivatalos környezetben is Rišónak, Braňónak és Jankának szólítják, amivel fel szeretnék hívni a figyelmet: annak ellenére, hogy politikusok, ugyanolyan átlagemberek, mint mindenki más és bármikor bizalommal lehet hozzájuk fordulni, ha valami bajunk van. A kommunikációra elsősorban a Facebookot használják, ahol tisztán és áttekinthetően közvetítik a programjukat választóik felé, jelentette ki Mayer. Minden területnek megvan a maga szakértője, akinek az arcával bemutatják egy adott programrész prioritásait 3 pontra bontva. A párt kommunikációs előnye abban is megmutatkozik, hogy elsőként hozták nyilvánosságra a parlamenti választásra állított listájukat.

Kapcsolódó cikkünk

Húzónevek

A Saska nagy figyelmet fordít arra, hogy a választóik minden programpontjukhoz tudjanak egy nevet és egy arcot kapcsolni. Mayer szerint ezt az üzenetet felerősítik az óriás-plakátok is, hiszen a fényképek úgy vannak beállítva, hogy a járókelők akarva-akaratlanul egyenesen a politikusok szemébe nézzenek, ezzel pedig máris egy személyesebb kapcsolatot alakítanak ki. A szakértő kiemelte annak a jelentőségét, hogy a jelöltek képei nincsenek túlretusálva, így megmarad az emberi arc a képek mögött, minden tökéletlenségével együtt. Ez különösképp a hölgyek esetében fontos, mivel sokszor annyira túlsminkelve jelennek meg az óriásplakátokon, hogy később a valóságban nem felismerhetőek. Többekből azonban megosztó reakciót váltott ki Juraj Krúpa képe, melyen kapucnis pulóverben jelenik meg. A hecker külső sokak számára kizáró ok lehet a szavazáskor, azonban van egy réteg, akiket pont ez a stílus szólít meg. Mayer szerint a párt ezzel azt szeretné elérni, minden képviselőjének arca más célcsoport felé irányuljon.  

Juraj Krúpa parlamenti képviselő nevéből alkotott szóviccel és modern megjelenéssel kampányol. (Saska Facebook oldala)

Nők és fiatalok

A Saska marketingkommunikációjában viszonylag sok nő jelenik meg, többen közülük komoly pozícióból indulhatnak a választáson. Ilyen például Janka Bittó Cigániková, aki a harmadik helyről, valamint Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter, aki a negyedik helyről méretteti meg magát. A pártban kiemelten fontos témának számítanak a nők jogai, a reprodukciós jogokért való küzdelem, az LMBTQ+-emberek jogai, illetve elsőként kezdtek el a mentális egészség védelmével foglalkozni.

„Kommunikációs szinten a Saska egy hétfejű sárkány”

– mondta Mayer arra utalva, nagyjából hét nevet futtat a párt.

Ezek olyan személyek, akik már nagyobb ismertségre tettek szert és annak ellenére, hogy Branislav Gröhling egy oktatásügyi, Mária Kolíková pedig egy igazságügyi reformot indított el, neveik nincsenek teljesen beárnyékolva a törekvéseik által, a választási kampányban pedig azt az érzést keltik, hogy még mindig képesek újat mutatni. Mayer arra is figyelmeztetett, az emberek politikai memóriája rövid, és azáltal, hogy a párt már 2022 nyarán kilépett a koalícióból, nem viselik magukon a Heger-kormány felelősségét.

A párt elnökének szerepe azonban a Saska esetében is meghatározó. Sulík az átlagember imázsát használja, a közösségi médiában gulyást főzve jelenik meg, képei 70 százalékán a választóival közös fotókon szerepel, ezáltal egy barátságos, szimpatikus arcot mutatva a követői felé, aki szakácskönyvet ír és bárkinek szívesen dedikálja is.

A part elnöke emberi arcát szeretné megmutatni a közösségi médián (Sulík Instagram oldala, képernyőfelvétel)

A Saskának van egy ifjúsági platformja is, ami a „Fiatal Saskások” néven fut. A platform elsősorban a közösségi médián keresztül kommunikál. Bár nem posztolnak olyan gyakran, üzeneteik szintén egyértelműek és jól orientáltak. Sok fiatal nő jelenik meg bejegyzéseikben, érintik az olyan témákat is, mint a fiatalok külföldre távozása. Látszólag szabadon kritizálják a többi pártot, akár mémeket is használnak. E mögött azonban tudatos és tervezett stratégia áll, amelyet az anyapárt kommunikációs stílusával szeretnének összhangba hozni, mondta Mayer.

A Fiatal Saskások a többi pártot mémekkel kritizálja (Mladics Saskári, Facebook)

Magyar szavazatok?

A Saska június elején bejelentette, Ravasz Ábel, a Híd korábbi romaügyi kormánybiztosa fogja erősíteni sorait. Ravasznál aziránt érdeklődtünk, milyen módon fog kampányolni. A politikus nem zárta ki annak lehetőségét, hogy óriásplakátokon is szerepeljen, de elsősorban a személyes találkozásokra és az online felületekre szeretne koncentrálni. Elárulta, a kampányát saját maga finanszírozza, tevékenysége azonban nyomon követhető lesz a párt transzparens számláján. A Transparency International Slovakia (TIS) figyelmét ugyanis felkeltette, amikor első hirdetett bejegyzését, amelyben a párt listáján való indulását reklámozta, nem a megfelelő módon finanszírozta. A felszólításra reagálva a hiányosságot Ravasz azóta már pótolta. Bár a kampánystratégiájának részleteit nem árulta el, utalt rá, hogy az óriásplakátokon helye lehet akár a kisebbségi nyelveknek is. A roma választókat elsősorban személyesen tervezi meggyőzni. Hozzátette, ebben segítségére lesz Vladimír Ledecký képviselő, aki a Za ľudí listáján jutott be a parlamentbe, ma azonban szintén a Saska sorait erősíti. Kérdésünkre, nem tántorítja-e el a tény, hogy a Saskának már korábban is volt egy ambiciózus kisebbségi programja, amelyből nem sok minden valósult meg, Ravasz azt felelte, valószínűleg korábban azért nem tudott megfelelően érvényesülni a program, mert nem volt ehhez egy önálló, kisebbségi ügyekért felelős személy. A politikus szerint a Saska felelősségét enyhítő tény lehet, hogy az OĽaNO szinte minden kisebbségi területet leuralt, indulásával pedig ezen szeretne változtatni. Elmondása szerint a teljes kisebbségi programot az elkövetkező hetekben kaphatjuk kézhez. Mivel Ravasz egy szlovák párt listáján indul, megkérdeztük, mi a véleménye az etnikai pártpolitizálásról, esetleg úgy véli-e, hogy lejárt az ideje.

„Nem hinném, de talán a dolog egy új fázisba lép: a tisztán etnikai pártok helyett a szövetségek építése, az interetnikus politika lehet a helyes irány. A Híd erre volt kísérlet, és sokáig működött is – ennek a kísérletnek a tanulságaira építhetünk a jövőben is”

– nyilatkozta Ravasz.

Ravasz Ábel az SaS listáján indul (Somogyi Tibor felvétele)

A Saska listáján egyébként több, magyarul is jól beszélő jelölt is indul. Közéjük tartozik az ipolysági származású Štefan Gregor, aki a lista 105. helyéről méretteti meg magát. Gregor 2022-ig Ipolyság polgármestere volt, a tavaly őszi választás után őt váltotta Zachar Pál, a Szövetség politikusa. Gregor életrajza alapján szlovák nemzetiségűnek vallja magát. Lapunk megkeresésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta, hogy részt vesz-e a kisebbségi program kidolgozásában. Tánczos Róbert dunaszerdahelyi származású jelölt a lista 73. helyéről méretteti meg magát. Életrajza alapján magyar nemzetiségűnek vallja magát. Vele nem sikerült felvennünk a kapcsolatot.

Kampányfinanszírozás

A párt finanszírozása már az előkampány során is, február óta nyomon követhető volt a transzparens számlán. Lapunk kérdésére Ondrej Šprlák, a Saska szóvivője kifejtette, a kampány költségvetését az állami támogatásából és a tagsági díjak befizetéséből fedezik. A Saska önmagát azzal reklámozza, az egyetlen olyan párt, amelynek nem voltak korrupciós ügyei az elmúlt években.

A Transparency International Slovakia minden parlamenti választás után értékelést készít a pártok költségvetésének átláthatóságáról, illetve jogában áll felszólítani az adott politikusokat a hiányosságok pótlására, amennyiben valamit nem a törvénnyel összhangban finanszíroznak. Az összegyűjtött adatok alapján a Saska leggyengébben a kampánnyal kapcsolatos adatok közzétételében teljesített, máig hiányoznak a weboldalról azok az információk, amelyek a kampánycsapat összetételéről, nagyságáról és finanszírozásáról szólnának.

Ennek ellenére az átláthatóság terén a szervezettől 2-es értékelést kaptak, mivel más szempontokat tökéletesen teljesítettek, illetve a hiányzó adatokat a felszólítás után a TIS rendelkezésére bocsátották. Ehhez képest a Smer például 2020-ban 4-es értékelést kapott a TIS-től, ami azt jelenti, nagyon nagy hiányosságaik voltak az átláthatóság terén.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?