Közélet
Illusztrációs felvétel - TASR

Sólymos: Csaknem 155 000 eurót fordítunk környezetvédelmi nevelésre

TASR

2018. február 22. 15:01

Pozsony | Első körben csaknem 155 ezer eurót oszt szét a környezeti oktatással, neveléssel és felvilágosító projektekkel foglalkozó civil szervezetek között a Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezésére a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség mellett létrehozott Zöld Oktatási Alap – számolt be róla csütörtöki sajtótájékoztatóján Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter.

A pénzkeretből tavaly októbertől igényelhettek támogatást a civil szervezetek. Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár elmondta: összesen 28 pályázat járt sikerrel, közülük 17 regionális, 11 pedig országos jellegű. A sikeres pályázatok között van elektronikus hulladék újrahasznosítására, óvodák és alapiskolák melletti tankertek létesítésére, a körforgásos gazdaságra és az építőipari ökoinnovációra irányuló projekt is.

„Örömmel tölt el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a zöld oktatás iránt. Ezt bizonyítja a beérkező 44 pályázat is, melyek keretében tobb mint 300 ezer eurót igényeltek. Közülük 40 felelt meg a kiírási feltételeknek, az értékelő bizottság végül 28 pályamunkát választott ki. Igazán jól kidolgozott projekteket kaptunk, ezért is döntöttünk úgy az értékelés során, hogy minisztériumi forrásokból 25 ezer euróval megemeljünk a költségvetést”

– tájékoztatott Sólymos.
 

2018. február 22. 10:10

Sólymos: Szlovákia nem lehet a hulladéklerakók nagyhatalma

A miniszter az alapot a magán-, az állami- és a nonprofit szféra egyedülálló társulásaként jellemezte, melynek tevékenysége nincs időben korlátozva és független a politikai változásoktól.  Az alapot magánvállalatok, egy magánszemély és a környezetvédelmi tárca támogatta pénzadománnyal.

A támogatást elnyerő szervezeteknek 2019 áprilisáig kell elszámolniuk a projekt költségeivel. „Főleg olyan kisebb nonprofit szervezeteket támogattunk, melyeknek problémát jelent bekapcsolódni a strukturális alapok vagy akár a Környezetvédelmi Alap nagyszabású felhívásaiba. Az volt a célunk, hogy lefedjük az egész ország területét“

– egészítette ki a miniszter szavait Kurilla.

Az alap támogatására pályázóknak több feltételt kellett teljesíteniük, beleértve az 5 százalékos társfinanszírozást. Regionális jelentőségű projekt esetében az igénylő legfeljebb 5 ezer eurót kapott, országos szintű projektre pedig 10 ezer eurót.

Önnek ajánljuk