Közélet

Sokkolta a szélsőjobboldalt Kotleba elítélése

Pozsony | Áttörést jelentő ítéletnek nevezte Tomáš Honz ügyész, hogy a Specializált Büntetőbíróság 4 év és 4 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte Marian Kotlebát, a szélsőséges ĽSNS vezetőjét. Bár az ítélet még nem jogerős, hatása sok szinten érezhető lesz az ítélkezési gyakorlattól kezdve a politikai folyamatokon át a szélsőséges színtérig.
Finta Márk

2020. október 14. 15:13

kotleba
Marian Kotleba elítélése nagy pofon a szélsőségeseknek az országban - TASR-felvétel

A Kotleba elleni ítélet azért kifejezetten fontos és nagy hatású, mert az ügyészség a vádiratban nem kizárólag az 1488 eurós ajándékutalványok átadásának tényével és a számsor neonáci jelentéstartalmával foglalkozott, hanem sokkal szélesebb vonatkozásban fogta meg a témát. Ružena Sabová, az ügyben ítélkező bíró a szóbeli indoklásban rá is mutatott arra, az 1488 csupán egy számsor, mely szélsőjobb jelentéstartalommal csak egy bizonyos kontextusban bír. A bíróság tehát kimondta, amit Kotlebáék már évek óta tagadnak: nevezetesen, hogy ez a neonáci értelmezési keret, melyben az 1488 értelmet nyer, jellemző a pártra és környezetére.
Az Új Szó által megszólaltatott szakértők szerint Kotlebát már korábban is el lehetett volna ítélni komolyabb ügyek miatt, ám az illetékes szervek valahogy sosem tudták végigvinni a dolgot – az ítélet ezért szimbolikus, és komoly jelzésértékkel bír. Emellett pedig már a nem jogerős ítélet is hatással lehet az ítélkezési gyakorlatra Szlovákiában, más ügyekben is komolyabb büntetések születhetnek.

Sokkreakció

Az ĽSNS-közeli közösségi médiás csoportok az ítélet kihirdetése után szinte felrobbantak, a párt szimpatizánsai hasonló vehemenciával szidták a bíróságok függetlenségét, mint ahogy dicsérték a Legfelsőbb Bíróságot tavaly, mikor az nem oszlatta fel a szélsőséges pártot. A kisebb-nagyobb csoportokban a kommentelők egymást hergelték, és Radovan Bránik szélsőségesség-szakértő szerint ideiglenes mobilizációs hatással is bírt a Kotleba bebörtönzéséről szóló döntés. „Azok a megnyilvánulások, melyek ezekben a csoportokban elhangzottak, hatványozottan durvábbak, mint amit Kotleba valaha is megengedett magának” – mondja a szakértő, ám azt hozzáteszi: amennyiben a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyja a Specializált Büntetőbíróság ítéletét, és Kotleba valóban rács mögé kerül, ezek a hangok valószínűleg elhalkulnak, és a kommentelők sokkal jobban vigyáznak majd arra, mint mondanak. „Az ítéletnek elrettentő hatása lehet” – tette hozzá a szakértő.

Arról is meg van győződve, hogy zavargásra, erőszakos akcióra sem fog sor kerülni. A rendőrség és az állambiztonsági szervek ugyanis jelenleg meglehetősen erős kontroll alatt tartják a szélsőjobboldali szcénát, melyben sok a rendőrségi informátor, így ha valami nagyobb dolog készülne, arról a hatóságok is értesülnének.

Mélyülő izoláció

Kotleba választótáborát a döntés valószínűleg nem veri majd szét, a választói mag túlságosan meggyőződéses – véli Grigorij Mesežnikov, a Közéleti Kérdések Intézetének elemzője. Ellenben a tábor további növekedése sem várható, annak ellenére sem, hogy Kotlebát mártírként fogja beállítani az ĽSNS, amennyiben le kell töltenie a rá kiszabott szabadságvesztést.

Az egyének, mint Marian Kotleba vagy Milan Mazurek elítélése fontos, hiszen azt mutatja, hogy elkezdett működni a jogállam ezzel a párttal szemben is, ám ez nem elég

– véli az elemző. Igazi hatást Mesežnikov szerint azonban csak az gyakorolna a kemény magra, ha az ĽSNS-t végre valóban feloszlatnák. A politológus szerint a tavalyi kísérletet sok furcsaság övezte, és ez az ítélet lehetőséget ad arra, hogy a kérdést ismét megnyissák – hiszen tulajdonképpen kimondja, hogy nem legális az a keretrendszer, amelyben a párt működik. S amennyiben a párt elbukik, a választókban végre tudatosul, hogy a szélsőségesekre leadott szavazat elveszik: kormányra a mélyülő politikai izoláció miatt sosem kerülnek, és a gyakorlatban nem tudnak tenni semmi konkrétat a választóikért.

Kotleba koronahercege

Amennyiben Kotleba valóban rács mögé kerül, és elveszti képviselői mandátumát, valamint hatalmát a szélsőjobboldalon, az komoly változásokat hozhat a szélsőséges színtéren. Az ĽSNS vezére ugyanis az elmúlt években megszilárdította a pozícióját, és kiszorította a trónkövetelőket – mások mellett például Róbert Švecet, a Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) vezetőjét, vagy épp a paramilitáris csoportok politikai ambíciókat dédelgető arcait. Ennek több oka is van: a legfontosabb, hogy Kotlebáék sikeresen kiépítették a régiós struktúráikat, és összehasonlíthatatlanul nagyobb erőforrásokkal, anyagi lehetőségekkel dolgoznak és rendelkeznek.

Ha utódlásra kerül a sor, azt az ĽSNS valószínűleg házon belül fogja intézni, és nem Milan Mazurek, vagy épp az Európai Parlamentben ülő Milan Uhrík veheti át a stafétát, hanem az eddig viszonylag a háttérben tevékenykedő Miroslav Suja, a párt alelnöke és „biztonsági főnöke”. Suja – aki a párt gyetvai erős embere, és korábban közeli kapcsolatot ápolt Mikuláš Černák korábbi maffiafőnök embereivel is – az elmúlt években fokozatosan lett Kotleba egyik legfőbb bizalmasa.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Juhász György

A minőségi oktatás vonzza a hallgatót

dac

GALÉRIA: A kerületi rangadón is győzött és élre állt a DAC

Komárom

Visszanyerte régi fényét a Jókai-filagória

Igor Matovič

Több százan tüntettek Matovič háza előtt Nagyszombatban

advent

Rendhagyó lesz az adventi időszak

Peter Pellegrini hlas
Frissítve

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.