Sokba kerül a munkahelyi stressz

Pozsony |

<p>A fáradt, ingerült és nagy nyomás alatt álló alkalmazottat gyakrabban érheti baleset, mint kiegyensúlyozott, nyugodt kollégáit, ezért nagy hangsúlyt kell helyezni a munkavédelemre, főleg a pszichoszociális kockázatokra visszavezethető megbetegedések megelőzésére &ndash; hívták fel a figyelmet a szakemberek a munkavégzés közbeni egészségvédelem európai hete kapcsán.</p>

Az EU-OSHA európai munkavédelmi ügynökség még tavaly Egészséges munkahelyet stressz nélkül! címmel indított kampányt. Ezzel összhangban az idei munkavédelmi hét fő témája a munkahelyi stressz volt. „Nem szabad alábecsülni, mert komolyan ronthatja az alkalmazottak egészségét, és a cégeknek is óriási kiadásokkal járó károkat okozhat. Európában a munkahelyi stressz a második leggyakoribb egészségügyi probléma, és a cégek kiadásai a pszichikai zavarok kezelésével kapcsolatban évente 240 milliárd euróra rúgnak” – magyarázta Christa Sedlatschek, az EU-OSHA igazgatója. Európa-szerte szemináriumokat, konferenciákat, tanfolyamokat szerveznek, az alkalmazottaknak és a cégvezetőknek egyaránt levetítik az Egészséges munkahelyek című filmet.

Novemberben az EU-OSHA az összes európai nyelven elektronikus kézikönyvet ad ki, mely a kis- és középvállalatoknak biztosít majd szakmai tanácsadást a munkahelyi stressz kezelése és megelőzése, a munkával összefüggő pszichoszociális kockázatok csökkentése terén.

Szakemberek szerint a munkahelyi stressz hatékonyan csökkenthető, ha a munkaadó odafigyel az alkalmazottaira, nem terheli túl őket, világosan fogalmazza meg elvárásait, a képességeiknek megfelelő feladatokkal bízza meg őket és előre tisztázza a hatásköreiket. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?