Sokan politikai kérdésként tekintenek az oltás beadatására

vakcina
Pozsony |

Bár az előző hónapokhoz képest most többen adatnák be a koronavírus elleni védőoltást, viszont még mindig többségben vannak azok, akik elutasítóan viszonyulnak a vakcinához – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legújabb felmérésből.

Az egészségügyi minisztérium a héten bejelentette, hogy december közepén Szlovákiába megérkezik az első adag oltóanyag, amelyet a BioNTech és Pfizer közösen fejlesztett ki. Összesen 300 ezer vakcináról van szó, melyet két körben adnak be, vagyis december végéig mintegy 150 ezer ember kaphatja meg a védőoltást. A tárca azonban kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett csoportok (vagyis az idősek, valamint a krónikus betegek) beoltása számít prioritásnak. A lakosság többi része csak a jövő évben juthat hozzá a vakcinához, amely ingyenes lesz, és nem lesz kötelező.

Több az oltástagadó

A kérdés csak az, hogy a lakosság hány százaléka lesz hajlandó beoltatni magát. Ezt vizsgálta legutóbb a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete a „Hogy vagy, Szlovákia” nevű felmérésében, melyet a Seesame és az MNFORCE nevű közvélemény-kutató ügynökséggel közösen készítettek.

A friss adatok alapján a megkérdezettek mindössze 26,8 százaléka jelentette ki egyértelműen, hogy beoltatná magát, ellenben 44,3 százalék biztosra állította, hogy nem adatná be a vakcinát. Viszonylag magas azoknak az aránya is, akik nem tudtak dönteni a kérdésben, a válaszadók 28,9 százaléka bizonytalan.

Fontos kiemelni, hogy az említett adatokat október végén és november elején gyűjtötték, vagyis abban az időszakban, amikor még nem lehetett tudni, mikor juthat hozzá Szlovákia a védőoltáshoz. Hogy az azóta megjelenő hírek mennyire növelték a vakcinába vetett bizalmat, csak a következő hónapban derül ki.

táblázat

Fontos a kommunikáció

A szociológiai intézet már az első hullám óta folyamatosan szondázza a közvélemény vírushoz való hozzáállását. A korábbi adatokkal összevetve azt láthatjuk, hogy hónapok óta nem volt ilyen magas azok aránya, akik hajlandóak lennének beoltatni magukat: májusban a megkérdezettek 25,9 százaléka, szeptemberben pedig a 23,5 százaléka válaszolt igennel (nyáron, amikor az adatok csökkentek, erre nem kérdeztek rá).

Michaela Benedigová, a Seesame ügynökség munkatársa szerint ez azzal magyarázható, hogy a vírusadatok megemelkedésével együtt az emberek veszélyérzete is nőtt, így a vakcinához is elfogadóbban viszonyulnak.

„Mindebből pedig az is kiderül, hogy a védőoltás elfogadóinak és tagadóinak arányán is lehet változtatni. Ezért is fontos, hogy a kormány és az egyéb közintézmények elkezdjenek intenzíven és főképp érthetően kommunikálni arról, miért is fontos az oltás”

– magyarázta az elemző.

Politikai kérdés

Benedigová nem véletlenül említette a kormány szerepét, hiszen a felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy azok, akik pozitívan viszonyulnak a kabinet tevékenységéhez (valamint általánosságban a közintézményekhez), könnyebben hajlanak rá, hogy beoltassák magukat, akik pedig elégedetlenek a jelenlegi vezetéssel, nem kérnek a vakcinából. Másképpen fogalmazva: az oltást sokan politikai kérdésként kezelik.

Jól látszik ez a megkérdezettek politikai hovatartozásából is, hiszen a beadatásra hajló személyek többsége a jelenlegi kormánykoalíció valamelyik pártjára szavazna. Azon válaszadók közül, akik a Za ľudít támogatják, 52,6 százalék elfogadón viszonyul a vakcinához. Utánuk következnek az OĽaNO szavazói 46 százalékkal, majd az SaS szavazói 35,6 százalékkal. A koalíciós pártok közül a Sme rodina szavazói körében a legkevésbé népszerű a vakcina, náluk a hajlandósági arány 23,5 százalék volt.

Az ellenzéki pártok szavazói közül a Hlas támogatói a leginkább elfogadóak a védőoltással szemben (24,5 százalék), utánuk következik jócskán lemaradva a Smer szavazóbázisa (16,9 százalék), majd az ĽSNS választói 6,2 százalékkal. Utóbbi két párt eredménye nem meglepő, hiszen Robert Fico és Marian Kotleba pártelnökök nyilvános megszólalásaikban többször is megkérdőjelezték az oltás hatékonyságát.

marián kotelba

Veszélyt látnak benne

Az SAV kutatói arra is rákérdeztek, hogy a vakcinát elutasító válaszadók miért nem szeretnék beoltatni magukat. A leggyakoribb válasz az volt, hogy az oltást veszélyesebbnek tartják, mint magát a koronavírust, a megkérdezettek 27,6 százaléka vélekedik így. A tiltakozók 21,6 százaléka azt mondta, nem hiszi, hogy a vakcina tényleg segíthet a vírus legyőzésében. További 16,5 százalék nem bízik a gyógyszergyártó cégekben, 13,9 százalék pedig úgy gondolja, hogy a vírus nem is olyan veszélyes, mint ahogy az állítják.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a lakosság körében továbbra is népszerű az a tévhit, mely szerint a koronavírus csak annyira veszélyes, mint az influenza, ráadásul az oltásellenes álhírek sem vesztenek erejükből. Pedig a járványügyi szakértők jó ideje hangoztatják, hogy az oltás csakis akkor működhet, ha a lakosság többsége beadatja.

Nyugtalanító tendencia

Az elemzők végül arra is rámutattak, hogy a fiatal korosztály jóval elfogadóbb az oltással kapcsolatban, mint az idősebb. Ez azért sem jó hír, mert éppen az idősek tartoznak a veszélyeztetett csoportba.

„Néhány külföldi kutatástól eltérően Szlovákiában nem érvényesül a tendencia, hogy az idősek pozitívan állnak a vakcinához, éppen ellenkezőleg, a fiataloknál láthatjuk ezt”

– tette hozzá Robert Klobucký, a szociológiai intézet kutatója.

Így a kormányra hárul a feladat, hogy a következő hetekben meggyőzze az időseket a védőoltás fontosságáról. Az egészségügyi minisztérium már előre jelezte, hogy nagyszabású kommunikációs kampányt indít, ebből azonban még nem sokat láthattunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?