Közélet

SIS: a maffia a legnagyobb gond

Pozsony | Túl sok konkrétumot nem árul el a szlovák titkosszolgálat (SIS) 2016-os tevékenységéről az a jelentés, melyet kedden vett tudomásul a parlament. A dokumentumból azonban kiderül, milyen irányba tart a szervezett bűnözés, és mi manapság a korrupció melegágya.
Finta Márk

2017. június 22. 18:04

A SIS jelentésének migrációról, szélsőségességről és terrorfenyegetettségről szóló megállapításai nagyrészt ugyanazok, mint amelyeket a Szlovákia biztonságáról szóló 2016-os jelentésben találhatunk meg. Kijelentik, hogy tavaly csökkent a migrációs nyomás, köszönhetően az EU–Törökország paktumnak, és Szlovákia továbbra sem célországa a bevándorlásnak, hanem tranzitország. 2016-ban nem történt semmi olyan, ami azt jelezné, hogy 2017-ben ezen a téren jelentősebb változás állna be.

Szélsőségesek és romák

A szélsőséges csoportoknak az erőszakos cselekmények helyett az interneten folytatott kampányok fő tevékenységi területe. Míg a jobboldali szélsőségesek tavaly az első félévben még a migráció kérdésével foglalkoztak, az év második felében visszatértek a romakérdéshez, ám az EU és a NATO kritikája továbbra is megmaradt. A szegregált roma közösségekkel kapcsolatban egyébként az SIS megjegyzi, semmi sem utal arra, hogy szociális vagy etnikai zavargásokig fokozódna a helyzet a közeljövőben a legérzékenyebb kelet-szlovákiai régiókban.

Nincs terrorfenyegetés

A terrorfenyegetettség szempontjából az SIS szerint Szlovákiában viszonylag nyugodt volt a 2016-os év, közvetlen fenyegetést nem észleltek. A titkosszolgálat viszont úgy véli, a nyugat-európai sikeres dzsihádista terrortámadások miatt nő a fenyegetettség Szlovákiában is. Rámutatnak: tavaly Szlovákiából származó fegyverekre bukkantak a hatóságok egyes dzsihádista szervezetekkel kapcsolatban lévő személyeknél az unió más országaiban. Az SIS emellett arról is értesült, hogy az Iszlám Államhoz kötődő személyek haladhattak át Szlovákia területén.

Átalakulóban a maffia

A szervezett bűnözés Szlovákiában átalakulóban van: az SIS szerint az egyszerű, erőszakos bűncselekmények helyett a maffiózók kifinomultabb, gazdasági bűncselekményeket követnek el – ez pedig egyrészt jövedelmezőbb, másrészt pedig nehezebben felderíthető. Szlovákiában a csalások mellett sok csoport kereskedik alkohollal, cigarettával és olajjal, más csoportok fiktív kereskedéssel, jogosulatlan áfa-vissza-igényléssel követtek el adócsalást – ezek a csoportok gyakran működnek együtt külföldi csoportokkal is. LAz SIS információi szerint egyes maffiagangek – a 90-es évek szellemét megidézve – hitelcsalásokat próbáltak elkövetni strómanok révén.

A gazdasági bűncselekmények mellett nagy „divatja” van a kábítószeres bűncselekményeknek is: Szlovákiában a maffia kábítószert készít, csempész és árul is. Szlovákia a Balkánról származó, Nyugat-Európába tartó drogszállítmányok tranzitországa – ezekből a szállítmányokból csak nagyon kevés jut el a szlovákiai felhasználókhoz.

Az SIS a korrupció témáját is említi a jelentésben, melyben elsősorban a helyi önkormányzatok machinációit emeli ki. A titkosszolgálat szerint gyakran merül fel a korrupció gyanúja önkormányzati tulajdon eladásánál, vagy épp építési megrendelések odaítélésénél, de sokan halásznak a zavarosban az EU-s támogatások kapcsán is – legyen szó akár mezőgazdasági, akár környezetvédelmi dotációkról. Konkrét eseteket azL SIS egyszer sem említ a jelentésben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

Főszezon helyett kényszerpihenő

koronavírus

Egy nap alatt 210 új fertőzött és 11 áldozat Magyarországon

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.